Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο λόγος στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες για οίκο ευγηρίας στα Χανιά

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται η υπόθεση των καταγγελιών για ανθρωποκτονία με δόλο, έκθεση ζωής σε κίνδυνο, σωματικές βλάβες κ.ά. σε βάρος φιλοξενούμενων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά καθώς ίσως και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης – ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση- να έχει τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται από την Αστυνομία. Aπό τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής εκτιμάται πως ο εισαγγελέας θα παραγγείλει την διεξαγωγή κύριας ανάκρισης, με κλήση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ενδείξεις για κακουργηματικές πράξεις ώστε να απαγγείλει κατηγορίες. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, η έρευνα επικεντρώνεται στο θάνατο 64 ανθρώπων που είχαν περάσει από τον οίκο ευγηρίας και πέθαναν μέσα στο 2020 και άλλων 9 το 2021.

Ειδικότερα:
• Η υπόθεση σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας στα Χανιά έχει αξιολογηθεί ως «πολύ σοβαρή» για τον σκοπό αυτό στην προανάκριση που διενεργείται από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Χανίων συνδράμουν και αστυνομικοί από την υποδιεύθυνση δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής της Ασφάλειας Αθηνών.
• Οι βασικές καταγγελίες προέρχονται από Χανιώτισσα δικηγόρο που είχε τον πατέρα της στον οίκο και από τέσσερις πρώην εργαζόμενους. Παράλληλα έχουν κληθεί συγγενείς ανθρώπων που πέθαναν στον οίκο ευγηρίας προκειμένου να καταθέσουν.
• Η ιατροδικαστική έρευνα που έγινε πάντως την περασμένη Πέμπτη με εκταφή γυναίκας που είχε πεθάνει το 2020 όταν διέμενε στον οίκο ευγηρίας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, ούτε προέκυψε κάτι επιβαρυντικό, αν και αναμένονται και οι ιστολογικές εξετάσεις.
• Στη διαδικασία της έρευνας βρίσκονται και τα γραφεία τελετών που συνεργάζονταν με τον οίκο ευγηρίας, όπως επίσης και οι ιατρικές γνωματεύσεις αναφορικά με τις αιτίες θανάτου των ανθρώπων που βρίσκονταν στον οίκο ευγηρίας οι περισσότερες εκ των οποίων έκαναν λόγο για θάνατο από «καρδιακή ανακοπή».
• Η έρευνα πηγαίνει σε βάθος δεκαετίας, ενώ θα επανελεγχθούν καταγγελίες που είχαν γίνει και στο παρελθόν για το συγκεκριμένο οίκο και δεν είχε προκύψει κάτι επιβαρυντικό.
• Υπό εξέταση είναι και διαθήκες και συμβολαιογραφικές πράξεις των φιλοξενούμενων που έφυγαν από τη ζωή και αν με αυτές η περιουσία τους ή μέρος αυτής δίνεται σε άνθρωπο που σχετίζεται με τον οίκο ευγηρίας ή σε άλλο φορέα όπως Εκκλησία, Μοναστήρια κ.ά. Επίσης εξετάζεται υλικό από το κλειστό κύκλωμα καμερών του οίκου.
• Ο συγκεκριμένος οίκος ευγηρίας ελεγχόταν τακτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και θεωρείτο από τους καλύτερους στην Κρήτη σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη σε βάρος των ιδιοκτητών του οίκου ευγηρίας ή οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου, ενώ όλη η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Την ίδια στιγμή σε ανακοίνωση το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, ζητάει με έγγραφο του ενημέρωση από την Περιφέρεια για την υπόθεση καθώς οι υπηρεσίες της είναι αρμόδιες για την εποπτεία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το Υπουργείο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του «απέστειλε την Παρασκευή, 23 Απριλίου, στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.».
Το Υπουργείο τονίζει πως πρόθεσή του ήταν και είναι «η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων, δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Στο ζήτημα παρενέβη και η π. υπουργός και βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας: «Η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν την λειτουργία του γηροκομείου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα