Σήμερα 23 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας. Αδιαμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο καιρός επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του ανθρώπου, αλλά σε βάθος χρόνου ακόμη και την επιβίωση του επάνω στον πλανήτη. Η επιστήμη της Μετεωρολογίας έχει προσφέρει πολλά στην ανθρώπινη ευημερία, ιδιαίτερα μέσα από τις μεθόδους πρόγνωσης του καιρού που έχουν αναπτυχθεί και έχουν συμβάλει σε μία ασφαλέστερη διαβίωση, ενώ παράλληλα η καταγραφή και η επεξεργασία πλήθους μετεωρολογικών παραμέτρων βοηθά στην κατανόηση των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη, που με τη σειρά τους προσδιορίζουν τις συνθήκες επιβίωσης των διάφορων ζώντων οργανισμών μεταξύ αυτών και του ανθρώπου.
Στη φετινή εορταστική θεματολογία επιλέχθηκε να προβληθεί ο ρόλος των νεφών ως μία απο τις κορυφαίες δυναμικές διεργασίες μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα νέφη αποτελούν ένα σπουδαίο κρίκο στην αλυσίδα του υδρολογικού κύκλου, ο οποίος με τη σειρά του μας διασφαλίζει την επιβίωση μας μέσω της προσφοράς πόσιμου αλλά και αρδευτικού νερού για την επιβίωση όλων των φυσικών συστημάτων. Τα νέφη διαδραματίζουν επίσης και ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Παγκόσμιου κλιματικού συστήματος, αλλά και του μικροκλίματος κάθε περιοχής, αφού η παρουσία τους αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στην προσφορά ηλιακής ενέργειας.
Είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για την Ελλάδα μας οτι και για εφέτος στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), του Φιλανδού κ. Petteri Taalas, γίνεται αναφορά στον Αριστοτέλη, που Παγκόσμια τιμάται ως ο ” Πατέρας της Μετεωρολογικής επιστήμης “, για την συνεισφορά του στην εδραίωση της Μετεωρολογικής επιστήμης. Είναι οι ξένοι ευτυχώς που με το σεβάσμιο λόγο τους “καταθέτουν στέφανο τιμής” σε όλους αυτούς τους εδραιωτές των επιστημών, τους Αρχαίους Έλληνες, που εμείς δυστυχώς πολλές φορές ξεχνάμε να το αναφέρουμε, αλλά και να το διδάξουμε στα παιδιά μας, και μαζί με αυτά να νοιώσουμε περήφανοι για τον τόπο μας. Γίνεται όμως και μία άλλη αναφορά στο λόγο του Γενικού Γραμματέα, στον Άγγλο φαρμακοποιό Luke Howard ο οποίος θεωρείται ως ο πρωτοπόρος στην κατηγοριοποίηση και την ταξινόμηση των νεφών. Στο πρόσωπο του Luke Howard, ο οποίος ήταν ένας ερασιτέχνης, λάτρης της μετεωρολογικής επιστήμης, τιμούνται ακόμη και σήμερα όλοι οι σύγχρονοι ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι, οι οποίοι ανιδιοτελώς και με περίσσιο ζήλο παρατηρούν και καταγράφουν πληθώρα πληροφοριών, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην πρόοδο της Mετεωρολογικής επιστήμης. Εδώ στην Κρήτη μας έχουμε πολλούς ερασιτέχνες μετεωρολόγους, “Καιρόφιλους” όπως χαρακτηριστικά θέλουν να λέγονται μεταξύ τους, τους οποίους εγώ προσωπικά τους συγχαίρω αλλά και όλοι μας τους οφείλουμε ευχαριστίες για το έργο τους, στην καταγραφή χρήσιμων δεδομένων από πληθώρα ερασιτεχνικών μετεωρολογικών σταθμών που έχουν εγκαταστήσει και συντηρούν από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο το νησί μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ για την προσπάθεια τους, τον κ. Λέκκα αλλά και όλους αυτούς που, με τον τρόπο τους, συμβάλλουν στην καθημερινή μετεωρολογική πρόβλεψη. Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας θα ήθελα να ευχηθώ Καλές Προβλέψεις!