Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο μαέστρος Διονύσης Δερβής – Μπουρνιάς στο Μουσείο Τυπογραφίας

Το -µοναδικό στην Ελλάδα- Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη επισκέφθηκε χθες ο σηµαντικός Ελληνο-Γάλλος µαέστρος ∆ιονύσης ∆ερβής – Μπουρνιάς, ο οποίος βρίσκεται στα Χανιά στο πλαίσιο µιας συνεργασίας µε το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων.

Ο κ. ∆ερβής – Μπουρνιάς έχει διευθύνει, µεταξύ άλλων, τη Royal Philharmonic, Orchestra of the Age of Enlightenment, Orchestre Nationale de Bretagne, ενώ ως καλλιτεχνικός διευθυντής έχει συνεργαστεί µε διεθνείς οργανισµούς και τράπεζες όπως η Unesco, το Ευρωκοινοβούλιο και η Crédit Agricole.
Τον µαέστρο συνόδευε στο Μουσείο ο πρόεδρος του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων Γιάννης Αντωνογιαννάκης και ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους από τη µουσειολόγο, ιστορικό τέχνης Μυρτώ Κοντοµιτάκη.


Μιλώντας στις “διαδροµές” ο κ. ∆ερβής – Μπαρνιάς δήλωσε «εξαιρετικά εντυπωσιασµένος» από τις συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας. «Πραγµατικά δεν περίµενα ότι θα υπάρχει όλη αυτή η ποικιλία τυπογραφικών µηχανηµάτων που καταγράφει την ιστορία της τυπογραφίας. Κι είναι εξαιρετική η “σκηνοθεσία’’ και η χρονολογική σειρά που παρουσιάζονται τα εκθέµατα. Φαίνεται ότι υπάρχει πάρα πολλή δουλειά πίσω από αυτό. Αξίζει το Μουσείο αυτό να γίνει γνωστό, όχι µόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων», επεσήµανε.Στο Μουσείο Τυπογραφίας παρουσιάζονται πολλές και σηµαντικές γαλλικές εκδόσεις και λιθογραφίες, ξυλογραφίες από τα εικονογραφηµένα ειδησεογραφικά περιοδικά “L’ Illustration”, “Le Petit Journal”, “Le Petit Parisien”, “Le Monde Illustré” µε ανταποκρίσεις για την Κρήτη και τις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα, όπου φαίνονται οι µακροχρόνιοι δεσµοί Ελλάδας – Γαλλίας.
Όπως επεσήµανε ο Ελληνο-Γάλλος µαέστρος «αυτή η “γέφυρα’’ Γαλλίας και Ελλάδας παραµένει πολύ ισχυρή ακόµη και σήµερα και οι Γάλλοι έχουν πολύ µεγάλη φιλία για την Ελλάδα».
Για τον πολιτισµό ως “εργαλείο” ανάπτυξης, ο ίδιος τόνισε πως «ο Πολιτισµός -και ειδικά ο ελληνικός πολιτισµός για τη χώρα µας- είναι πάντα εργαλείο ανάδειξης και ανάπτυξης. Αυτό που στη χώρα µας βρίσκεται πολύ πίσω ακόµα, είναι η κατανόηση του γεγονότος ότι ο Πολιτισµός είναι οικονοµικό και πολιτικό εργαλείο. Στην Ελλάδα ο Πολιτισµός παραµένει ακόµα σαν ένα…ευχάριστο χαµοµήλι, για το οποίο στο κάτω – κάτω δεν χρειάζεται να γίνουν οικονοµικές επενδύσεις. Για να αλλάξει αυτό χρειάζεται περισσότερο κυνισµός και ανοικτά µάτια, δηλαδή να δουν οι οικονοµικοί και πολιτικοί παράγοντες τι γίνεται στο εξωτερικό και να κατανοήσουν -άσχετα εάν τους ίδιους τους ενδιαφέρει η Τέχνη ή όχι- ότι η Τέχνη δεν είναι µόνο ένα ευχάριστο, πνευµατικό χαµοµήλι -όπως ίσως τη νοµίζουν- αλλά ένα εργαλείο οικονοµίας, πολιτικής και γεωπολιτικής».

ΟΙ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ω∆ΕΙΟ
Όπως ανακοίνωσε ο κ. ∆ερβής – Μπαρνιάς, τον επόµενο µήνα στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων πρόκειται να γίνει ένα από τα µαθήµατα του Κονσερβατόριου του Παρισιού, δηλαδή του Ωδείου του Παρισιού, που ιδρύθηκε το 1795. Στα Χανιά θα έρθουν καθηγητές του Ωδείου του Παρισιού, µουσικολόγοι και φοιτητές – Γάλλοι και Έλληνες. Στο χώρου του Βενιζελείου Ωδείου Χανίων θα γίνει παρουσίαση ενός Κρητικού λυράρη, του ∆ηµήτρη Βακάκη, ο οποίος θα αποδώσει κρητικές µελωδίες και θα µιλήσει για την κρητική λύρα.
Επίσης στα µέσα Ιουλίου 15 και 16 Ιουλίου θα πραγµατοποιηθεί δωρεάν master class πιάνου για φοιτητές πιανίστες από την Κρήτη που θα επιλεγούν από καθηγητή στο Ωδείο της Γενεύης. Το master class θα γίνει σε συνεργασία µε το Ωδείο της Γενεύης.
Για το έργο που γίνεται στο Ωδείο Χανίων και συγκεκριµένα για τους πιανίστες του Ωδείου, ο Ελληνο-Γάλλος µαέστρος µίλησε µε πολύ θετικά λόγια. «Είµαι σίγουρος ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από ότι άκουσα από τα πιάνα», σηµείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι τα Ωδεία, ειδικά στην Περιφέρεια, αποτελούν κέντρα πολιτισµού και πρέπει να ενδυναµωθούν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα