Ανήμερα του Τιμίου Σταυρού τον Σεπτέμβριο του 1977 τα αποκαλυπτήρια της προτομής του
«Του Τιμίου Σταυρού αύριο και στο γραφικό χωριό Νίππος του Αποκορώνου θα γίνει το καθιερωμένο πανηγύρι που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πού κόσμο.
– Φέτος το πανηγύρι θάχει περισσότερη λαμπρότητα εξ αιτίας των αποκαλυπτηρίων του θρυλικού Μακεδονομάχου καπετάν Κατσίγαρη».
Τα παραπάνω σημειώνονται στις 13 Σεπτεμβρίου 1977, παραμονή του Τιμίου Σταυρού στην εφ. “Κήρυξ” στη στήλη “ΠΕΝΝΙΕΣ”.
Για τα αποκαλυπτήρια της προτομής διαβάζουμε ανακοινώσεις ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου αλλά και δύο μεγάλα δίστηλα άρθρα που υπέγραφε ο γνωστός γυμνασιάρχης Γιάννης Κλωνάρης ο οποίος αναφερόμενος στον καπετάν Μανώλη Κατσίγαρη – Καραμανώλη σημείωνε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «ήταν ο πρώτος από κείνους που αναλάβανε να σώσουνε την Ανατολική Μακεδονία από τον Σεπτέμβριο του 1904[…]. “Εκκλήθη ο Κατσίγαρης τ” άτρομο παλληκάρι και ο Παπαμαλέκος μας του Βάμου το καμάρι. – Αυτοί εσχηματίσανε πρώτοι τα σώματά τους” λέει ο ποιητής».
Πολλά εξάλλου είναι τα στοιχεία που ο ίδιος παραθέτει για τη δράση του Κατσίγαρη -στον οποίο οι Βούλγαροι είχαν αποδώσει το προσωνύμιο “ο Χάρος” λόγω του φόβου και τρόμου που τους προκαλούσε- ενώ αναφέρεται και στη δολοφονία του, πισώπλατα από… προδοσία.
Για την προσωπικότητα του μακεδονομάχου ήρωα ο Κλωνάρης θέτει ένα ερώτημα «γιατί ανεδείχθηκε ο Κατσίγαρης υπεράξιος Καπετάνιος;» και ο ίδιος απαντά ως εξής – μεταξύ άλλων: «γιατί είχε εκείνη την ηθική υπεροχή, επέβαλε τον σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπό του, από τους συντρόφους του[…] – Γιατί η συμπεριφορά του γενικά, ο έρωτάς του για τη λευτεριά και ο ανδρισμός του, στρεφόταν πάντα προς την συμπόνια».
Οσον αφορά στα αποκαλυπτήρια, πραγματοποιήθηκαν «από τον Νομάρχη κ. Τσάκωνα» μετά από «επιμνημόσυνη δέηση προ της προτομής από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο» Στη συνέχεια «μίλησαν ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Νιππιανών κ. Κουρομιχελάκης[…] και ο επιζών Μακεδονομάχος – συμπολεμιστής του καπετάν Κατσίγαρη – κ. Θεόδωρος Τζοτζολάκης», διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορταζ στο φ. της 15 Σεπτ. ενώ στις 16-9 δημοσιεύεται ο λόγος του Κουρομιχελάκη στον οποίο εκτός άλλων αναφέρει και το… μυστικό όπλο του Νιππιανού Μακεδονομάχου: «[…]προχωρούσε πάντα πιο μπροστά από τους άνδρες του[…]. Τα παλληκάρια του λέγουν οι συγγραφείς του Μακεδονικού αγώνα τον ακολουθούσαν “ασθμαίνοντα”. Με θυελλώδη έφοδο άρχιζε την κάθε μάχη και με αριστοτεχνικούς ελλιγμούς την κέδιζε[…]».
Τέλος, ο ίδιος αναφέρεται και στον Τήνιο γλύπτη Στρατή Φιλιππότη που φιλοτέχνησε την προτομή η οποία βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.