Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού Χανίων πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 εκδήλωση στο «Τσιράκειο» Πολιτιστικό Κέντρο στο Σκινέ με κεντρικό ομιλητή τον μετεωρολόγο κ. Εμμανουήλ Λέκκα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρης κ. Βουλγαράκης, εκπρόσωποι του Δήμου Πλατανιά, εκπρόσωποι των τοπικών εκκλησιών, Διευθυντές και καθηγητές όμορων σχολείων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, καθηγητές και μαθητές του Λυκείου Αλικιανού και κάτοικοι της περιοχής.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου «Ο γνωστός μετεωρολόγος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την ποσότητα της βροχής που δέχεται κάθε νομός της Κρήτης αποδεικνύοντας ότι αυτή η ποσότητα είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη, από τις πραγματικές ανάγκες του τόπου. Απέδειξε με επιστημονικά καταγεγραμμένες παρατηρήσεις ότι παρά τις συχνές εναλλαγές και τους κύκλους ανάμεσα σε «υγρά» και «ξηρά» έτη, τα Χανιά αλλά και η Κρήτη γενικότερα δέχονται επαρκή ποσότητα βροχής, που μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης, ανάγκες του τόπου. Ανέδειξε δε τη γεωργία, ως τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού, ασκώντας έντονη κριτική στην αλόγιστη άντληση και τη χρήση νερού. Επεσήμανε ότι η όποια οικονομία στην οικιακή και τουριστική κατανάλωση που βέβαια είναι αναγκαία, δεν μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα αν δε συνδυαστεί με λογική χρήση του νερού για την άρδευση. Εξέφρασε την επιστημονική του άποψη ότι τα φράγματα δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αφενός λόγω του μεγάλου κόστους που έχουν, αλλά και λόγω της επιφανειακής εξάτμισης του νερού και της ανομβρίας που δεν μπορούν α ανανεώσουν τις προς αποθήκευση ποσότητες νερού. Παρουσίασε το παράδειγμα της Κύπρου, που ενώ αύξησε μέσω της κατασκευής φραγμάτων τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητά της να αποθηκεύει νερό, σε επαναλαμβανόμενα έτη ανομβρίας, τα φράγματα έμειναν άδεια, μην μπορώντας να δώσουν λύση στη λειψυδρία.
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε το νερό ως «αγαθό» που θα πρέπει να διαχειρίζεται κάθε περιφέρεια συνολικά μέσα από κεντρικό σχεδιασμό, μακριά από κατακερματισμένες και μεμονωμένες μελέτες και λύσεις, αναφέροντας πολλά παραδείγματα επαναχρησιμοποίησης ή αφαλάτωσης νερού με μεγάλη επιτυχία που γίνονται στην Κρήτη, χωρίς όμως την κεντρική οργάνωση και καθοδήγηση.
Ο ομιλητής ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόγνωση του καιρού, εξηγώντας με σαφήνεια ότι παρά τη χρήση νέων σύγχρονων εργαλείων, τα μετεωρολογικά μοντέλα δεν έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού με μεγάλη ασφάλεια. Ενώ η πρόγνωση του καιρού μπορεί να γίνει με μεγάλη ασφάλεια για τα πρώτα δυο εικοσιτετράωρα, σε επίπεδο που ξεπερνά τις επτά ημέρες, τα αποτελέσματα της πρόγνωσης κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Ταυτόχρονα επέκρινε την καταστροφολογία και την υπερβολή που διέπουν μερικές φορές, κυρίως τους δημοσιογραφικούς κύκλους, οι οποίοι θέλοντας να κερδίσουν αναγνωσιμότητα ή τηλεοπτική ακροαματικότητα παρουσιάζουν τις προβλέψεις του καιρού με υπερβάλλοντα ζήλο, τρομοκρατώντας ή παραπλανώντας την κοινή γνώμη.
Σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση που έκανε ομάδα μαθητών του Λυκείου ανάμεσα στους ακροατές της ομιλίας, με θέμα την κλιματική αλλαγή, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη θερμοκρασία σε όλες τις φάσεις της γης, δείχνοντας ότι η γη έχει περάσει πολλές «θερμές» και «ψυχρές» περιόδους. Απέδειξε ότι η περίοδος που περνάμε δεν αποτελεί κάποια εξαίρεση σε αυτούς τους θερμούς και ψυχρούς κύκλους, ούτε κάποια υπερβολή. Αποκατέστησε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ως ιδιαίτερα χρήσιμο για τη ζωή στη γη αφού αυτό την καθιστά κατοικήσιμη. Με επιστημονική επιχειρηματολογία κατέδειξε ότι περιβαλλοντικά κινήματα κάτω από τον μανδύα κυρίως αμερικανικών πολιτικών, επεχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά στο παρελθόν, την αύξηση της θερμοκρασίας της γης θεωρώντας υπεύθυνη την καύση υδρογονανθράκων, αποσιωπώντας ή αγνοώντας ότι αυτό έχει συμβεί χωρίς κάποιο προφανή λόγο πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Ανέφερε δε, ότι παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχεί στην κατασκευή, στην τοποθέτηση και στη συντήρηση μιας ανεμογεννήτριας κατασκευασμένης στην πλέον προηγμένη δυτικοευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αναπληρωθεί από τη λειτουργία της.
Τέλος παρουσίασε την νέα ιστοσελίδα http://www.meteocrete.gr/ στην οποία αυτός και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν την πρόγνωση του καιρού στην Κρήτη… με νου και γνώση, αλλά και βαθύ αίσθημα ευθύνης επιτελώντας με ευλάβεια κοινωνικό έργο. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα κόσμημα, δομημένη με επαγγελματισμό, διαρκώς ενημερωμένη και εύχρηστη, που μπορεί να γίνει εργαλείο για κάθε επαγγελματία που το αντικείμενο της εργασίας του επηρεάζεται από τον καιρό, αλλά και κάθε ιδιώτη που θέλει να γνωρίζει με ασφάλεια όλες τις λεπτομέρειες του καιρού. Περιλαμβάνει εκτός από την περιοχική πρόγνωση ανά χωριό και πόλη ενδιαφέροντα στοιχεία όπως πρόβλεψη κυματισμού, συγκέντρωση σκόνης, στοιχεία από όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς που είναι εγκατεστημένοι στην Κρήτη, χάρτη καταιγίδων, ζωντανή εικόνα από διαδυκτιακές κάμερες αλλά ακόμα και παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ι. Μαυρογένης τίμησε τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη για την ευαισθησία του και τη βοήθειά του στο σχολείο, ειδικά στο τελευταίο πρόγραμμα Erasmus απονέμοντάς του ειδική πλακέτα, τη μαθήτρια Μ. Σαρίδη για το σχέδιό της ως λογότυπο του νέου προγράμματος Erasmus δωρίζοντάς της ένα tablet, αλλά και τον κ. Λέκκα για τη συνεργασία, τις συμβουλές και την καθοδήγησή του για την εγκατάσταση και λειτουργία του μετεωρολογικού σταθμού του σχολείου αλλά και την ομιλία του, απονέμοντάς του ειδική πλακέτα.
Το Γενικό Λύκειο Αλικιανού ευχαριστεί όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη συμβολή τους στην ενημέρωση του κοινού τόσο πριν, όσο και μετά την εκδήλωση αυτή και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της.»