Την ώρα που η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρακολουθεί αμήχανη να ξετυλίγεται η υπόθεση της Follie Follie, που καταρρακώνει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) άσκησε χθες μήνυση κατά του Ελον Μασκ, διευθύνοντος συμβούλου της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, βάσει κεφαλαιοποίησης, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εξαπάτησης και ζητώντας την καθαίρεσή του από το Δ.Σ. της Tesla.
Η αντισυμβατική συμπεριφορά του Ελον Μασκ αποτελούσε μέχρι πρόσφατα πλεονέκτημα για την Tesla, η οποία είχε έως την Πέμπτη την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από κάθε άλλη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, στα 52,5 δισ. δολάρια, έναντι 47,5 δισ. της General Motors. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη SEC να καταθέσει χθες αγωγή κατά του Μασκ, κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla ότι προέβη σε «αναληθείς και παραπλανητικές δηλώσεις».
Κατά τη SEC, ο Μασκ παραπλάνησε τους επενδυτές με σειρά δηλώσεων που είχε κάνει στις 7 Αυγούστου, μέσω του κοινωνικού δικτύου Twitter, αναφέροντας αναληθώς ότι έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την απόσυρση της εταιρείας του από το χρηματιστήριο. Πλέον, ο ηγετικός ρόλος του Μασκ στην Tesla απειλείται σοβαρά, καθώς η SEC απαιτεί να απαγορευθεί στον Μασκ να υπηρετεί υπό οποιονδήποτε ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο οποιασδήποτε εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κανονιστικής αρχής, η τιμή μετοχής 420 δολάρια (ειρήσθω εν παρόδω, το 420 είναι συνώνυμο στην αμερικανική αργκό για την κατανάλωση μαριχουάνας) που είχε αναφέρει ο Μασκ, είχε εν μέρει στόχο να εντυπωσιάσει τη φίλη του, τραγουδίστρια της ποπ. Στις 7 Αυγούστου, ο Μασκ είχε γράψει στο Twitter ότι θα εξαγοράσει τις μετοχές της Tesla όταν η τιμή τους φθάσει στα 420 δολάρια (εκείνη την ημέρα η τιμή ήταν γύρω στα 370 δολάρια) και ότι «είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση». Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο Μασκ εγκατέλειψε το σχέδιο, δεδομένου ότι η εξαγορά των μετοχών θα κόστιζε περίπου 80 δισ. δολάρια και θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία. «Οι δηλώσεις του Μασκ ήταν αναληθείς και παραπλανητικές. Δεν βασίζονταν κατ’ ελάχιστον σε πραγματικά στοιχεία», ανέφερε χθες η Στέφανι Αβακιάν, συνδιευθύντρια του τμήματος διώξεων της SEC.
«Στην πραγματικότητα, ο Μασκ δεν είχε καν συζητήσει, πολύ περισσότερο δεν είχε συμφωνήσει κάποιους βασικούς όρους, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος, με οποιαδήποτε δυνητική πηγή χρηματοδότησης», αναφέρει η SEC.
Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla εξέφρασε χθες την υποστήριξή του προς τον Μασκ, την ακεραιότητα και τον ηγετικό του ρόλο στην εταιρεία. Ο ίδιος ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την αγωγή της SEC και εξέφρασε «βαθιά θλίψη και απογοήτευση».
Η μετοχή της Tesla υποχωρούσε κατά 12% χθες το απόγευμα λίγο πριν ανοίξει η Wall Street, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 27% από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν ο Μασκ κάνει τα περιβόητα πλέον τουιταρίσματα. Η κατάθεση αγωγής κατά διευθυντικών στελεχών εισηγμένων εταιρειών είναι ασυνήθιστη για τη SEC, η οποία αποφεύγει να πλήττει μετόχους αμερικανικών εταιρειών. Συνήθως, η SEC προσπαθεί να καταλήξει σε συμβιβασμό με τους κατηγορουμένους, στο πλαίσιο του οποίου αυτοί συμφωνούν να μην επαναλάβουν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται. Φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο προσπάθησε να κάνει και με τον Μασκ. Η Wall Street Journal έγραψε πως η SEC είχε ετοιμάσει συμβιβαστική συμφωνία με τον Μασκ και ήταν έτοιμη να την καταθέσει χθες, όταν ειδοποιήθηκε από τους δικηγόρους του πως ο πελάτης τους δεν ενδιαφέρεται πλέον να καταλήξει σε συμβιβασμό. Οι γνώμες νομικών σχετικά με τη μοίρα του Μασκ διίστανται.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων η SEC θα μπορούσε να περιορίσει τον Μασκ, απαγορεύοντάς του να στείλει, χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του νομικού τμήματος της Tesla, οποιοδήποτε μήνυμα θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετοχή της εταιρείας. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, ο Μασκ θα μπορούσε να βρεθεί εκτός του Δ.Σ. της Tesla.
Πηγή: Καθημερινή