Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε από χτες την χώρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.
Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.
Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.
Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει διαρκής ετοιμότητα για ενίσχυση των δυνάμεων όπου χρειαστεί.
Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία
Εντωμεταξύ με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, όλες οι ανά την επικράτεια της χώρας, πληγείσες περιοχές από τα πλημμυρικά φαινόμενα τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Τόσκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, βρίσκονται στη Μεσσηνία συμμετέχοντας στο κυβερνητικό κλιμάκιο, για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών των καταστροφικών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.