Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μικρός Νικόλας του René Goscinny

Το όνομα το René Goscinny μας φέρνει αμέσως στο μυαλό τις περιπέτειες του Αστερίξ και του Οβελίξ, τον χαρακτήρα του Λούκυ Λουκ, αλλά και τον “θέλω να γίνω Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη” Ιζνογκούντ. Παράλληλα, όμως, ο μεγάλος αυτός δημιουργός δημοσίευσε το 1955 για πρώτη φορά την πρώτη περιπέτεια ενός άλλου ήρωα που έμελλε να γίνει εξίσου γνωστός, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Το όνομά του, Μικρός Νικόλας.

Οι ιστορίες του Μικρού Νικόλα, άρχισαν σαν ένα μονοσέλιδο comic strip το οποίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο βελγικό περιοδικό Le Moustique στις 25 Σεπτεμβρίου του 1955. Εκεί δημοσιεύθηκαν συνολικά 28 ιστορίες (μία κάθε εβδομάδα), οι οποίες έγραφε ο Goscinny και εικονογραφούσε ο Jean-Jacques Sempé. Η απόπειρα αυτή θα εγκαταλειφθεί για μερικά χρόνια.

Η πρώτη έκδοση του Μικρού Νικόλα σε μορφή comic-strip.

Το 1959, ο εκδότης της εφημερίδας Sud-Ouest ζήτησε από τον Goscinny μια αστεία ιστορία για την πασχαλινή έκδοση. Ο Goscinny προτείνει στον Sempé να χρησιμοποιήσουν τον Μικρό Νικόλα που είχαν τόσο σύντομα αφήσει. Εκείνος του απαντάει «Δεν μου αρέσει να κάνω κόμικ, ποτέ δεν τα διάβαζα, ποτέ δεν μου άρεσαν. Από την άλλη τα χιουμοριστικά σκίτσα πάντα με ενθουσίαζαν». Έτσι ο Goscinny αλλάζει τον τρόπο γραφής του και μετατρέπει το comic strip του Μικρού Νικόλα σε ιστορία που συνοδεύεται από σκίτσα του Sempé. Οι δύο δημιουργοί είχαν σχεδιάσει μόνο την πασχαλινή ιστορία, αλλά η ενθουσιώδης αντίδραση των αναγνωστών οδηγεί την εφημερίδα να τους ζητήσει να την συνεχίσουν. Έτσι γεννήθηκε η πιο γνωστή μορφή του Μικρό Νικόλα, όπως την ξέρουμε σήμερα, σε μορφή ιστοριών με μερικά εικονογραφημένα σκίτσα. Οι ιστορίες του, κυκλοφορούν μέχρι και το 1965, φτάνοντας συνολικά τις 222.

Οι ιστορίες του Μικρού Νικόλα, είναι υπό την ματιά του ίδιου του παιδιού, το οποίο προσθέτει μια ξεχωριστή αίσθηση φρεσκάδας και χιούμορ. Η αφήγηση περιλαμβάνει εκφράσεις αργκό του σχολείου, ενώ μεγάλο μέρος των αστείων προέρχονται από την παρανόηση της συμπεριφοράς των ενηλίκων. Στις ιστορίες πέρα από τα παιδιά, στόχος της σάτιρας γίνονται και οι ενήλικες, καθώς και τα ελαττώματα της αντίληψης των ενηλίκων. Αποτελεί έτσι ένα από τα πρώτα παραδείγματα παιδικής λογοτεχνίας που επικεντρώνεται στην εμπειρία της παιδικής ερμηνείας του κόσμου και όχι στην εμπειρία που έχει ένας ενήλικας.

Ο Rene Goscinny (Δ) με τον Sempe (Α).

Ο Μικρός Νικόλας είναι ένα ευαίσθητο παιδί, το οποίο αγαπάει τους γονείς του, ενώ έχει πολύ ψηλά την αξία της φιλίας και την δικαιοσύνης. Είναι ο μικρότερος στην τάξη του, ενώ δεν είναι καθόλου καλός στα μαθηματικά. Ο καλύτερός του φίλος είναι ο Aleceste που είναι παχουλός και του αρέσει να τρώει όλη την ώρα. Στις ιστορίες εμφανίζονται και αρκετοί συμμαθητές του. Ο Rufus, που έχει μια σφυρίχτρα και πατέρα αστυνομικό, ο Clotaire που πάντα αργεί στην τάξη, ο πολύ δυνατος Eudes, ο πλούσιος Geoffroy, o ονειροπόλος και εφευρετικός Joachim, ο λεπτός και γρήγορος Maixent κ.ά.

Η πρώτη ιστορία του Μικρού Νικόλα στην καθιερωμένη της μορφή κειμένου με σκίτσα.

Παράλληλα, εμφανίζονται οι γονείς του Μικρού Νικόλα. Η μητέρα του, η οποία ποτέ δεν εμφανίζεται με το όνομά της και ο πατέρας του, ο οποίος δουλεύει σε ένα γραφείο και συχνά παραπονιέται για τον προϊστάμενό του. Συχνά εμφανίζεται η γιαγιά του, αλλά και ο θείος Ευγένιος, ο οποίος λέει ανέκδοτα και γελάει συνέχεια. Σε αρκετές ιστορίες συμμετέχουν ο δάσκαλος και ο διευθυντής του σχολείου, καθώς και ο αυστηρός Mr Dubon, προϊστάμενος του διευθυντή.

Ο Goscinny θα φύγει από την ζωή του 1977 σε ένα τυπικό τεστ κοπώσεως που έκανε στον γιατρό του, αφήνοντας μάλιστα στη μέση την ιστορία του “Αστερίξ στους Βέλγους” (κόμικ που θα κυκλοφορήσει δύο χρόνια αργότερα, ενώ εικονογράφος του Αστερίξ, Uderzo, θα σχεδιάσει βροχερά καρέ, και πιο σκούρες σκιές από το σημείο του θανάτου του Goscinny και μετά, καθώς και ένα λυπημένο λαγουδάκι που κοιτάει την υπογραφή του, στο τελευταίο καρέ του κόμικ, σαν φόρο τιμής στον σπουδαίο δημιουργό). Αρκετά αργότερα, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του, η κόρη του Άννα, θα δημοσιεύσει ανέκδοτες ιστορίες του Μικρού Νικόλα, που είχε γράψει ο Goscinny. Την εικονογράφηση υπογράφει και πάλι ο Sempé, ο οποίος μέχρι τότε αγνοούσε την ύπαρξή τους.

Στιγμιότυπο από την ταινία animationn για τον Μικρό Νικόλα και τους δημιουργούς του.

Ο Μικρός Νικόλας έχει γίνει και τρεις φορές ταινία live-action το 2009, το 2014 και το 2021, ενώ το 2009 κυκλοφόρησε η τηλεοπτική σειρά του Μικρού Νικόλα σε 3d Animation, η οποία είχε διάρκεια δύο κύκλων (συνολικά 26 επεισόδια). Τέλη του 2022 κυκλοφόρησε η animation ταινία “Little Nicholas: Happy As Can Be”, η οποία εξιστορεί περιέχει εκτός από γνήσιο υλικό από τις ιστορίες του Μικρού Νικόλα, και την ιστορία των δύο δημιουργών οι οποίοι συνομιλούν με τον φανταστικό χαρακτήρα. Η ταινία θα κερδίσει και το βραβείο καλύτερης animation ταινίας μεγάλου μήκους σε ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ animation, αυτό της Annecy.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησε το 2019 μια συλλογή με τα 28 πρωτότυπα comic-strip του Μικρού Νικόλα, στην αυθεντική έγχρωμη εκδοχή τους.

ΓΡΑΜΜΟΣΚΙΑΣΕΙΣ           ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΥ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα