Στις επανειλημμένες κλήσεις και εκκλήσεις του διεθνούς παράγοντα ( ΗΠΑ Βερολίνο, ΕΕ, Γαλλία κ.λπ.) προς την Τουρκία να τερματίσει την ένταση που έχει δημιουργήσει με το Όρους Ρέις στην Αν. Μεσόγειο, ο Ερντογάν απαντά θρασύτατα και σταθερά, ότι δεν πιέζει, ούτε απειλεί κανέναν διότι το ερευνητικό πλοίο του κινείται και επιχειρεί μόνον ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, «μέσα στην τουρκική ΑΟΖ.»
Δηλώνει ακόμα πρόθυμος ο Ερντογάν, σε όλους τους συνομιλητές του, να διαπραγματευθεί συμφωνία με την Ελλάδα, μόνον δυτικά του 28ου μεσημβρινού και εκεί όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας/Αιγύπτου και Τουρκίας /Λιβύης. Με άλλα λόγια, να διαπραγματευθεί και μέρος της απομένουσας ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης, αφού έχει ήδη οικειοποιηθεί την ελληνική ΑΟΖ ανάμεσα στον 28ο και 30ο μεσημβρινό.
Θέτοντας το Καστελόριζο στα άχρηστα και στα ανύπαρκτα και στέλνοντας την Κύπρο στον στραγγαλισμό της.
Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι ο διεθνής παράγων (φίλοι σύμμαχοι και αντίπαλοι) της Ελλάδας καλούν όλοι την Τουρκία να μειώσει την ένταση “στην περιοχή”, αλλά ουδείς αναφέρει ότι η Τουρκία κινείται παρανόμως μέσα στην ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Στην καλύτερη των περιπτώσεων “οι φίλοι” της Ελλάδας αναφέρονται σε “αμφισβητούμενη περιοχή” ή δεν αναφέρονται καθόλου σ’ αυτήν..
Αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει με πάθος και νεύρο την υπαρκτή ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.
Με βάση ακριβείς υπολογισμούς, η μέση απόσταση Κύπρου- Καρπάθου (120 νμ εκατέρωθεν) “ακουμπά” πάνω στον 30ο μεσημβρινό. Ομοίως η μέση απόσταση Ρόδος-Κύπρος (110 νμ εκατέρωθεν) συμπίπτει και αυτή με τον 30ο μεσημβρινό. Αλλά και η μέση γραμμή της απόστασης του Καστελόριζου με την ηπειρωτική Τουρκία είναι 20 νμ εκατέρωθεν και αυτή συμπίπτει με τον 30ο μεσημβρινό.
Παρά ταύτα η Ελλάδα και όλες οι κυβερνήσεις της αρνούνται πεισματικά, αδικαιολόγητα και ανεξήγητα να δηλώσουν στον ΟΗΕ διεκδίκηση ανατολικά του 28ου μεσημβρινού κι φυσικά δεν έχουν ποτέ καταθέσει συντεταγμένες, διαιωνίζοντας ένα καίριο για τα εθνικά συμφέροντα πρόβλημα, με την Τουρκία να λύνει αυθαίρετα και παράνομα μόνη της τον γόρδιο δεσμό.
Με την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε καθαρά και με όλους του τρόπους ότι το μόνον που την ενδιέφερε ήταν να πάρει πίσω με οποιοδήποτε εθνικό κόστος και τίμημα (“παράδοση” Καστελόριζου, πετσόκομμά της ΑΟΖ Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης) “την προσβολή” που δέχθηκε με την τουρκο/λυβική ΑΟΖ, που της έγινε “γινάτι”.
Έτσι, στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευκόλως υποχώρησε στην απαίτηση του Καϊρου να υπολογιστεί η μέση γραμμή μόνον από τις ακτές της Αιγύπτου και να αναφέρεται ρητά στη Συμφωνία ότι αν η Ελλάδα θελήσει μελλοντικά να οριοθετήσει ΑΟΖ, ανατολικά και δυτικά της μέσης γραμμής θα πρέπει να έχει την έγκριση της Αιγύπτου. Δηλαδή ξαφνικά το Κάιρο θα έχει βαρύνοντα λόγο στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή…
Ο καθορισμός της μέσης γραμμής ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον 26ο ως τον 28ο μεσημβρινό έγινε χωρίς η Ελλάδα να έχει διεκδικήσει ΑΟΖ με συντεταγμένες από τον 28ο ως τον 30ο μεσημβρινό. Αυτομάτως λοιπόν, η κρίσιμη αυτή περιοχή, (που δικαιωματικά ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, όταν αυτή διεκδικηθεί στον ΟΗΕ) έχει μείνει ακάλυπτη. Αυτό επέτρεψε στον Ερντογάν “να τουρκοποιήσει” παράνομα την ελληνική ΑΟΖ και να στείλει και το Όρους Ρέις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει θυσιαστεί το Καστελόριζο, που θα βρεθεί πάνω στην ηπειρωτική ΑΟΖ της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις μέχρι τώρα κινήσεις και δηλώσεις της δείχνει να βάζει σε δεύτερη μοίρα την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και την τύχη της.
Αυτό φαίνεται από την ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Γ. Βαρουφάκη, όταν ο πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση ότι το Όρους Ρέις δεν μπήκε στην περιοχή της ελληνο/αιγυπτιακής Συμφωνίας ΑΟΖ, δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Αυτομάτως λοιπόν, “τουρκοποιείται” η ελληνική ΑΟΖ μεταξύ 28ου και 30ου μεσημβρινού, εκεί δηλαδή όπου κινείται το Όρους Ρέις ανενόχλητο.
Επιπροσθέτως, στις 18 Αυγούστου, ο Αλ Διακόπουλος, Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι “υπάρχει διαφορά” στις περιοχές ανατολικά και δυτικά του 28ου μεσημβρινού: « …Ανατολικά του 28ου θεωρούμε ότι είναι υφαλοκρηπίδα μας με βάση των προνοιών του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά αυτή η υφαλοκρηπίδα όμως δεν έχει οριοθετηθεί σε μια διεθνή Συμφωνία με άλλη χώρα. Δυτικά του 28ου η υφαλοκρηπίδα έχει οριοθετηθεί με την πιο σημαντική χώρα, δεν είναι διεκδικούμενο η θεωρούμενο, είναι κατοχυρωμένο κυριαρχικό δικαίωμα…».
Με άλλα λόγια και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει επισήμως στον ΟΗΕ τη διεκδίκηση της με συντεταγμένες στην περιοχή του 28ου μεσημβρινού και ανατολικά, αφήνει ένα τμήμα της ΑΟΖ σε τουρκική δικαιοδοσία (περιοχή Ρόδου -Καστελόριζου), έτσι ώστε να επιτρέπει στην Τουρκία να υποστηρίζει και αυτή ότι το κομμάτι αυτό αποτελεί μέρος της οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη.
Όταν μέχρι το τέλος Αυγούστου, κυρωθεί η ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία και στη συνέχεια υποβληθεί στον ΟΗΕ, χωρίς συγκεκριμένη περιοχή ΑΟΖ- τότε ο ΟΗΕ θα έχει να λύσει έναν γρίφο. Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ αποδεχθεί την ελληνο/αιγυπτιακή ΑΟΖ, έστω και με μερική οριοθέτηση, τότε θα διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στην ίδια περιοχή δύο επικαλυπτόμενες ΑΟΖ, Ελλάδας/Αιγύπτου και Τουρκίας Λιβύης. Κατά το δοκούν ο Οργανισμός κατά πάσα πιθανότητα θα συστήσει στις 4 χώρες διαπραγματεύσεις για την τελική Συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ.
Όμως σε μια τέτοια περίπτωση, η τουρκοποιημένη για την ώρα ελληνική ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού θα μείνει εκτός διαπραγμάτευσης, αφού δεν εμπίπτει σ αυτήν. Αντιθέτως, αφού η διαπραγμάτευση των 4 χωρών θα γίνει δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ο Ερντογάν θα επιδιώξει να βάλει χέρι και στην ευρύτερη περιοχή Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης.
Και μπορεί στην καλύτερη εκδοχή η τουρκο/λυβική Συμφωνία «να διαμελιστεί» προς ικανοποίηση της Αθήνας, θα το έχει πληρώσει όμως με απώλεια του Καστελόριζου και της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή θα έχει υποστεί απώλεια εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και μάλιστα 11 φορές μεγαλύτερη από αυτή που καθορίζεται στην ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία.(σσ με την περιορισμένη επήρεια στην ΑΟΖ Καστελόριζου Ρόδου Καρπάθου κλπ.)
Και παράλληλα θα έχει στείλει και την Κύπρο στα τάρταρα, αφού η Λευκωσία θα βρεθεί μόνη της αντιμέτωπη με τον Ερντογάν και τα σχέδια του για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια ομολογουμένως μάταιη, αλλά θεαματική, σύγχρονη, θυσία Ιφιγένειας…
Στήριξη από Μέρκελ – Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών