Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μυθικός χρόνος

Ο δισδιάστατος Χρόνος: Παρελθόν – Παρόν

Ο χρόνος κατά τον Ησίοδο

To ποίημα του Ησίοδου “Έργα και Ημέραι” είναι και ένα μοντέλο χρόνου της αρχαιότητας και περιγράφει το παρελθόν και το παρόν. Χωρίζει τον χρόνο σε 5 περιόδους, πιο συγκεκριμένα σε 5 γένη.

Τέσσερα του παρελθόντος:
Χρυσό Γένος
Αργυρό Γένος
Χάλκινο Γένος
Ηρωικό Γένος
Και ένα του παρόντος, το Γένος του Σιδήρου.

Φανερώνεται ο παραλληλισμός με τα Ολυμπιακά Μετάλλια όπου πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση ανήκουν σε ανώτερους αθλητές, ανώτερες γενιές – ανώτερα Γένη.

Στα Ιταλικά η λέξη Γένος είναι «Genere» όμως σε αυτή την περίπτωση επιλέχτηκε «Età» που σημαίνει ηλικία, και το ίδιο συμβαίνει στα Αγγλικά με τον όρο Age. Στα Γερμανικά επιλέχτηκε «Zeitalter» – «Χρόνο-ηλικία». Η έννοια της ηλικίας τονίζει ότι τα γένη ανήκουν στο σύνολο του χρόνου, σαν να ήταν ο χρόνος ένα ον με τις φάσεις του.
Οι πέντε γενιές διαδέχονται η μία την άλλη, από την καλύτερη προς τη χειρότερη. Συνεπώς, αυτό μας παρουσιάσει μια οπτική για την πορεία των καταστάσεων, των γενιών, όπου το παρελθόν είναι καλύτερο από το παρόν, το χθες καλύτερο από το σήμερα. Είναι μια νοσταλγική ερμηνεία του χρόνου. Αυτή η χρονολογία δεν περιέχει μέλλον. Το παρόν θεωρεί τη δουλειά ως τιμωρία για την προδοσία προς τους θεούς . Η ελπίδα είναι η μοναδική παρηγοριά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μας θυμίζουν τον χριστιανισμό.

Eρωτήσεις αρμονικής συμβουλευτικής:
1η – Όταν δίνουμε μία ερμηνεία του παρελθόντος ως καλύτερο από το σήμερα, «Αχ, τα παλιά χρόνια!» «Αχ, οι αρχαίοι…» μήπως βιώνουμε μία νοσταλγική φαντασίωση;
2η – Βλέπω τον εαυτό να βιώσει ένα ιδανικό παρελθόν , ένα ασήμαντο σήμερα όταν δεν βρίσκω κίνητρο για το μέλλον;
Ενδιαφέρον είναι ο παραλληλισμός μεταξύ ενός χρυσαφένιου παρελθόντος και των παιδικών μας χρόνων. Μας λείπει η μαμά;

Συμπέρασμα
Η σκοτεινή πλευρά του μυθικού χρόνου είναι η πτώση της ζωής, μια προσγείωση στην αναπόφευκτη τιμωρία της δουλειάς χωρίς κανένα ορίζοντα μπροστά μας.
Η λαμπερή πλευρά είναι η εκτίμηση της πορείας μας μέχρι σήμερα και η αξιολόγηση των σημαδιακών γεγονότων του παρελθόντος μας, που έτσι μπορούν να αποκτήσουν μία μαγική αύρα στην αφήγηση του μονοπατιού μας .

Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε πλήρως το εργαλείο διαχείρισης της προσωπικής ιστορίας μας, δηλαδή την αφήγηση του βιογραφικού μας, με ένα καινούργιο βλέμμα και μια καινούργια αξιολόγηση σε ότι αφορά τα γεγονότα, ώστε να έχουμε μια καινούργια εικόνα της ζωής μας;

Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε το παρελθόν μας μέσω μίας διαφορετικής αφήγησης του;

*O Tiziano Calabrese είναι σύμβουλος Αρμονικής Σκέψης
e-mail: ask@tizianocalabrese.com
Facebook: “Αρμονική Σκέψη”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα