«Δεν πρέπει ν’ αφήνουμε τις αποφάσεις μόνο στους λοιμωξιολόγους, αλλά πρέπει να ζυγίσουμε τις τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές και άλλες συνέπειες», είπε πρόσφατα ο Σόιμπλε μιλώντας για την πανδημία στην εφημερίδα “Tagesspiegel”.
«Oταν ακούω ότι τα πάντα πρέπει να υποχωρούν μπροστά στο δικαίωμα της ζωής, λέω ότι αυτό είναι λανθασμένη απόλυτη θεώρηση… Αν υπάρχει κάποια απόλυτη αξία στο σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Με άλλα λόγια η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν είναι ύψιστη προτεραιότητα.
Ο Σόιμπλε και οι άλλοι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης (ΕΕ) καθ’ ομολογίαν του Γιούνκερ επέδειξαν «έλλειψη αλληλεγγύης όταν ενέσκηψε η λεγόμενη ελληνική κρίση». Αλλά η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην εποχή της πανδημίας είναι επίσης υποτυπώδης. Οι πλούσιες βόρειες χώρες αρνήθηκαν την έκδοση κορωνοομολόγου αλλά επιτρέπουν νέα μνημόνια στον υπερχρεωμένο νότο.
Επιπλέον επιτρέπουν την κρατική βοήθεια στις επιχειρήσεις.
Η Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα αλλά τι γίνεται με την Ελλάδα της οποίας το χρέος και η ανεργία βρίσκονται στο κόκκινο;
Η αλληλεγγύη και ο δίκαιος ανταγωνισμός της ενιαίας αγοράς αποδεικνύονται βολικοί μύθοι. Καθένας για τον εαυτό του.
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κατά τον Σόιμπλε είναι απόλυτη έννοια. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Ντάισελμπλουμ να μας κατηγορήσει ότι δαπανούμε όλα μας τα χρήματα «στα ποτά και στις γυναίκες». Ας δούμε τώρα μερικά ευρωπαϊκά παραδείγματα αξιοπρέπειας.
Η Γερμανία ουσιαστικά ηγείται της Ε.Ε. χάρη στην ισχυρή οικονομία της. Ο οικονομολόγος Albrecht Ritschl είπε το 2011 στο περιοδικό Spiegel: «Στον 20ο αιώνα η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες της πρόσφατης ιστορίας… Χάρη στις ΗΠΑ που θυσίασαν τεράστια ποσά χρημάτων μετά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία σήμερα είναι οικονομικά σταθερή και έχει το στάτους τού επικεφαλής της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτό συχνά ξεχνιέται».
Οι τεράστιες απάτες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία προ ετών απέκρυψε τις ρυπαντικές επιδόσεις των οχημάτων της έμειναν βασικά ατιμώρητες στην Ευρώπη. Οπως ατιμώρητα μένουν τα προκλητικά πλεονάσματα των προϋπολογισμών της.
Το 2016 η Μερσεντές έκανε μια διαφήμιση χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του τιμημένου με Νομπέλ Δαλάι Λάμα: «Να βλέπετε τα πράγματα από όλες τις γωνίες και θα γίνετε πιο δεκτικοί». Ο Δαλάι Λάμα θεωρείται από την Κίνα «λύκος με ένδυση προβάτου». Οι Κινέζοι προσεβλήθησαν και η εταιρεία αναγνώρισε ότι η διαφήμιση «έθιγε τα αισθήματα του κινεζικού λαού». Η Εφημερίδα του Λαού έγραψε τότε ότι η Μερσεντές είναι «εχθρός του κινεζικού λαού». Αμέσως η εταιρεία σε επιστολή της στον πρέσβη της Κίνας στο Βερολίνο εξέφρασε τη λύπη της για «το τραύμα και τη θλίψη που προκάλεσε το απρόσεκτο και χοντροκομμένο σφάλμα στον κινεζικό λαό». Η Μερσεντές το 2017 πούλησε στην Κίνα 600.000 οχήματα. Η ελευθερία έκφρασης που συναρτάται με την αξιοπρέπεια δεν είναι απόλυτη έννοια για τους Ευρωπαίους ολιγάρχες˙ η οικονομία είναι.
Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από οικονομικά συμφέροντα και τετριμμένες ηθικολογίες των ισχυρών της Ευρώπης. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένας μύθος γεμάτος υποκρισία. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται συχνά ως ο προβλέψιμος παρίας που δέχεται αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων σε σοβαρά ζητήματα όπως η οικονομία, οι σχέσεις με την Τουρκία και το προσφυγικό.
Οι Ελληνες πολιτικοί ας υψώσουν μια φορά με θάρρος τη φωνή τους απέναντι στον εκφοβισμό των ισχυρών. Δεν έχουν πολλά να χάσουν. Οι άλλοι έχουν.