Ενα απο τα ιστορικά – θρησκευτικά μνημεία των Χανίων ειναι και ο Ναός με τη Μονή του Αγίου Φραγκίσκου,των Φραγκισκανών Μοναχών. Βρίσκεται στην οδό Χάληδων και είναι ο μεγαλύτερος Ενετικός Καθολικός Ναός της πόλης μας, ο οποίος χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα.
Aπέναντι απο τον Ναό του Αγίου Φραγκίσκου υπάρχει, πάντα σε όλα τα μέρη του κόσμου, ο ναός της Αγίας Κλάρας, η οποία ήταν μια από τις πιστές μαθήτριες του Αγ. Φραγκίσκου και η οποία ιδρυσε το “Τάγμα των Φραγκισκανισών καλογραιών”, “Le Monache Clarisse”, όπως τις ονομάζουν μέχρι σήμερα. Ο ναός της Αγ. Κλάρας δεν υπάρχει σήμερα, καταστραφηκε από τους βομβαρδισμούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως καταστράφηκαν και άλλα μικρά παρεκκλήσια που υπήρχαν στην περιοχή και διακρίνονται στον Ενετικό Χάρτη που παραθέτω.
Ο Ναός του “Φτωχούλη του Θεού”, όπως είχε ονομάσει ο Νίκος Καζαντζάκης τον Αγιο Φραγκίσκο, έχει υποστεί πολλές αλλαγές και περιπέτειες κατά το “Διάβα των Αιώνων”.
1. Στις αρχές του 14ου αιώνα χτίστηκε ο Ναός και η Μονή των Φραγκισκανών Μοναχών από τους Ενετούς και λειτούργησε ως Καθολικός Ναός μέχρι τα 1645.
2. Οταν τα Χανιά πέφτουν στις ορδές των Οθωμανών, οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Ναό σε Τέμενος με την ονομασία “Γιουσούφ Πασά Τζαμισί”.
3. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αναχώρηση των Τούρκων, περιπου στα 1924, μετατρέπεται σε κινηματογράφο με την ονομασία “Ιδαίον Αντρον”, του επιχειρηματία Σπανδάγου.
4. Στη συνέχεια γίνεται “Κοσμικό κέντρο διασκέδασης, “Cafe Santan” γύρω στα 1930.
5. Kατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε φυλακές οπου είχαν βάλει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Ο παππούς μου και ο πατέρας μου, μου διηγόντουσαν ότι μόλις βράδιαζε πήγαιναν κρυφά και κάτω από τη σιδερένια πόρτα που υπήρχε στην είσοδο, έβαζαν για τους αιχμαλώτους ό,τι μπορούσαν, απο ψωμί, ελιές, τσιγάρα. Ο Γερμανός σκοπός φύλαγε στην παρακατω στοά που υπάρχει επί της οδού Χάληδων και έτσι δεν γινόντουσαν αντιληπτοί.
6. Μετά τον πόλεμο μετατράπηκε σε αποθήκη στρατιωτικού υλικού. Τα στρατιωτικά οχήματα μπαινόβγαιναν για να φορτωσουν και η είσοδος έκλεινε με μια τεράστια σιδερένια πόρτα συρόμενη σε ράγες.
7. Αποθήκη υλικού πολέμου παρέμεινε έως το 1963. Τοτε μεταφέρθηκε εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο από το “Γιαλί Τζαμισί” όπου στεγαζόταν.
Μέχρι και σήμερα παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων.
Πόσες περιπέτειες και ταλαιπωρίες δεν πέρασε ο Ναός του “Φτωχούλη του Θεού”, τόσες όσες και ολη του η Ζωή, που ήταν μία ανθρώπινη ταλαιπωρία και αγωνία στην αναζήτηση του Θείου.
*πρόεδρος “Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ελλήνων
Καθολικών”
1.ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΨΟΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ.ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ.
2. ΟΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ.
3. ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΜΕΣΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΥΗΤΑ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ, ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ.
4,. ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΙΣΤΟΤΑΤΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ.
5.Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΟΛΟΙ. [ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ].
6.ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ SAN CIRIACO [ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ],ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ Α’ ΛΥΚΕΙΟ. ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΣ..
ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΝΗΜΕΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ