Οι αξιωµατούχοι της ΕΕ προσπαθούν να πείσουν τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ότι ακούν τα προβλήµατά τους και τα λύνουν. Έδωσαν λοιπόν στη δηµοσιότητα ένα χάρτη πορείας για το πώς θα µπορέσουµε να θρέψουµε τα 100δες εκατοµµύρια των Ευρωπαίων µε κατάλληλα τρόφιµα, χωρίς αναφορά στη µείωση των πόρων της ΚΓΠ. Στους άξονες προτεραιότητας εξετάσαµε στο προηγούµενο σηµείωµά µας τον υποτιθέµενο «ελκυστικό τοµέα» και τον επίσης υποτιθέµενο «ανταγωνιστικό και ανθεκτικό τοµέα». Στο µεταξύ, στις 24/2/2025 έγινε το νέο συµβούλιο υπουργών γεωργίας υπό πολωνική προεδρία, και εξακολουθούν να κρύβουν την αλήθεια από τους ευρωπαίους αγρότες. Αυτά θα δούµε στη συνέχεια του νέου σηµειώµατός µας.
Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις του συµβουλίου υπουργών γεωργίας που έγινε στις 24/2/2025 οι υπουργοί προσπάθησαν να λύσουν το πρόβληµα «Θωράκιση της υπαίθρου». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κατά πόσον και µε ποιον τρόπο θα πρέπει να βελτιωθεί ο µηχανισµός θωράκισης της υπαίθρου και στον τρόπο καλύτερης ενσωµάτωσης της αγροτικής ανάπτυξης στις πολιτικές της ΕΕ, δεδοµένου ότι το 25% των πολιτών ζουν σε αγροτικές περιοχές. Μάλιστα τόνισαν την έλλειψη κατανόησης από τους αποφασίζοντες για τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι αγροτικοί πληθυσµοί και οι γεωργοί για να εξασφαλιστεί µια ισχυρή και ζωντανή ύπαιθρος. Και στο σηµείο αυτό αναφέρθηκαν στο ότι η χρηµατοδότηση πολλών αναπτυξιακών καθηκόντων πρέπει να παρέχεται όχι µόνο από την κοινή γεωργική πολιτική, αλλά και από άλλες πολιτικές της ΕΕ.
Όσον αφορά την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, τονίσθηκε εκ νέου ότι οι τιµές των εισροών – ιδίως της ενέργειας και των λιπασµάτων – εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τα προ COVID επίπεδα. Και οι πολλές προκλήσεις συµπεριλαµβανοµένων των δυσµενών καιρικών συνθηκών, όπως ξηρασίες, πληµµύρες και τυφώνες, καθώς και συχνότερων εστιών ζωικών ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, ο αφθώδης πυρετός και η γρίπη των πτηνών είναι στην καθηµερινή ζωή των αγροτών. Το χειρότερο όλων των σηµείων που δεν αναφέρθηκαν µε τρόπο που να λύνει το θέµα είναι οι δασµοί στα ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσµατα. Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι ο πόλεµος στη γειτονιά µας έχει κοστίσει ιδιαίτερα πολύ στην επισιτιστική ανασφάλεια που εδραιώνει την πείνα σε παγκόσµιο επίπεδο, αλλά και στην καταστροφή του αγροτικού τοµέα που δεν µπορεί να βρει τις πρώτες ύλες λιπασµάτων που είναι αναγκαία για να πετύχει τους παλιούς στόχους στις παραγόµενες ποσότητες. Οι κεντρικοί παίχτες στην αέναη καταστροφή που οικοδοµείται σταδιακά από ορισµένους Ευρωπαίους ηγέτες κωφεύουν στα κελεύσµατα του νέου ηγέτη του Λευκού Οίκου που τελειώνει τις εχθροπραξίες ώστε να µη χύνεται άλλο αίµα, και αποφάσισαν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εντείνοντας τη φτώχεια στο µέσο Ευρωπαίο πολίτη! Με αυτήν την πορεία χαραγµένη βλέπουµε και τους υπόλοιπους πυλώνες του νέου οράµατος για τη γεωργία να ακολουθεί την πορεία εκθέσεων ιδεών.
Στον ίδιο λοιπόν νέο χάρτη πορείας που παρουσίασε η Επιτροπή, µε τίτλο: έναν ακµάζοντα γεωργικό και αγροδιατροφικό τοµέα της ΕΕ, βλέπουµε και τα υπόλοιπα δυο σηµεία που ακολουθούν.
Ο τρίτος πυλώνας του νέου χάρτη πορείας για τη γεωργία αφορά την ανθεκτικότητα του τοµέα στις µελλοντικές εξελίξεις, αλλά αναγνωρίζει η ηγεσία της Κοµισιόν την ανάγκη να συνδυαστεί η δράση για το κλίµα µε την επισιτιστική ασφάλεια και τις ειδικές προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο τοµέας. Και χωρίς να αναφέρονται πουθενά για τους αναγκαίους πόρους που πρέπει να κινητοποιήσουν για τη γεωργία, θεωρούν οι ιθύνοντες ότι το πρόβληµα από τη χρήση των καταστροφικών φυτοφαρµάκων µπορεί να αντικατασταθεί από βιοφυτοφάρµακα στην αγορά της ΕΕ. ∆ε φτάνει που οι ίδιοι ταγοί της γεωργίας έχουν επιτρέψει τη θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων αγελάδων και την παραγωγή πρωτεϊνών από γρύλους, ακρίδες και κατσαρίδες. Επιπλέον θολώνουν το τοπίο και ευχόµαστε να µην επανέλθουν µετά από λίγο για να σαρώσουν µε τους Γενετικά Τροποποιηµένους Οργανισµούς (ΓΤΟ) την παραγωγή αγροτικών προϊόντων!
Τέλος, στην πρόταση για το νέο όραµα της γεωργίας, µπήκε και η δικαιοσύνη ως µέρος του λόγου της ζωής στην ύπαιθρο! Γι αυτό πρέπει να περιµένουµε την Κοµισιόν που θα υποβάλει επικαιροποιηµένο αγροτικό σχέδιο δράσης ώστε οι αγροτικές περιοχές να παραµείνουν ζωντανές, λειτουργικές και άρρηκτα συνδεδεµένες µε την πολιτιστική και φυσική κληρονοµιά της ΕΕ.
Κατά συνέπεια, θα µας βρουν οι ταγοί της γεωργίας γιατρούς για τα χωριά µας, φτηνά καύσιµα για να κινούµαστε και δασκάλους να µας µαθαίνουν γράµµατα. Αυτά που είχαµε πριν από 100 έτη εν µέσω δυο παγκόσµιων πολέµων.
Οι αγρότες πρέπει να κινηθούν αποφασιστικά, κυρίως ως προς την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για να υλοποιηθεί τουλάχιστον εν µέρει η ΚΓΠ. ∆ιότι οι αξιωµατούχοι των Βρυξελλών δεν µπορούν να βρουν λύση µε λογύδρια και µόνο! Και µόνο η µελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στο πλαίσιο του επόµενου Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου (Π∆Π), µπορεί να δώσει λύση στην επίτευξη και διατήρηση της αυτάρκειας αγαθών, ικανών να στηρίξουν τον Ευρωπαίο πολίτη.
Η Πρόεδρος της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι: «Οι γεωργοί µας είναι στο επίκεντρο του συστήµατος παραγωγής τροφίµων της ΕΕ. Χάρη στην καθηµερινή και σκληρή δουλειά τους, έχουµε όλοι µας ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιµα. Ωστόσο, οι γεωργοί µας είναι αντιµέτωποι µε τις εντεινόµενες προκλήσεις του παγκόσµιου ανταγωνισµού και της κλιµατικής αλλαγής. Γι’ αυτό, παρουσιάζουµε σήµερα µια ολοκληρωµένη στρατηγική που καθιστά τη γεωργία πιο ελκυστική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιµη.» Λησµόνησε να συµπληρώσει ότι απαιτούνται πόροι για να υλοποιηθεί το όραµα. Οι αγρότες µας γνωρίζουν από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.