Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Οµόηχα- Παρώνυµα”

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, twitter, ανάρτηση υπουργού της Κυβέρνησης, σχετικά µε τα διατρέξαντα στο Υπουργείο Τουρισµού αγοράς ταπήτων για το γραφείο της υπουργού, ίσως από τυπογραφικό λάθος ή µπέρδεµα της γλώσσας, ότι «τα χάλια παραµένουν ιδιοκτησία του κράτους µας και όλα τα κράτη… αγοράζουν και πράγµατα για να κοσµούν τα κτήριά τους».

Προφανώς πρόκειται για χαλιά, τάπητες, αξίας 18.000€. Οµηρική λέξη “τάπης” που πάρθηκε από ανατολική γλώσσα και έγινε ταπετσαρία για τους τοίχους και “ταπί” γι’ αυτόν, που δεν έχει άλλα χρήµατα να ποντάρει όταν παίζει χαρτιά, χαλί να µας πατήσεις, να στρωθεί για την υποδοχή κάποιου επισήµου ή να κρύψουµε κάτι δυσάρεστο κάτω απ’ αυτό.

Η λέξη βρίσκεται στα αµέτρητα “οµόηχα – παρώνυµα”, που µοιάζουν φωνητικά, αλλά διαφοροποιείται η έννοια και η σηµασία τους. ∆εν έχουν καµία νοηµατική σχέση µεταξύ τους. Η διαφορά τους έγκειται στην ορθογραφία, φωνητικά ή στον τονισµό σε άλλη συλλαβή. Για κάποιον δύστυχο λέµε «αυτός έχει το µαύρο του το χάλι». Τούτο συµβαίνει λόγω του άπειρου πλούτου που διαθέτει η ελληνική γλώσσα. Έχουµε οµόηχες λέξεις που προφέρονται το ίδιο, αλλά έχουν διαφορετική ορθογραφία και σηµασία.
Παραδείγµατα ουκ ολίγα. Όπως δίστιχο: δύο στίχοι και δύστυχο: κακότυχο. Εξάρτυση: ατοµικά στρατιωτικά είδη και εξάρτηση: σχέση υποταγής. Έγγειος: ο αναφερόµενος στη γη και έγκυος: η κυοφορούσα. Ήττα: η αρνητική έκβαση ενός αγώνα και ήτα: το έβδοµο γράµµα του ελληνικού Αλφάβητου. Θύρα: πόρτα, θήρα: κυνήγι και Θήρα: νησί. Καινός; καινούργιος, κενός: ο άδειος. Κάλλος: η οµορφιά, κάλος: σκληρή επιφάνεια του δέρµατος, κυρίως στα δάχτυλα του ποδιού και καλός: ο άριστος.

Κερί που ανάβουµε στα µανουάλια των εκκλησιών και καιροί η ατµοσφαιρική κατάσταση. ∆ράµα είδος αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και ∆ράµα πρωτεύουσα του οµώνυµου νοµού της Ανατολικής Μακεδονίας. Έβηχα, οργανική αναπνευστική αιτία, εύηχα και τα καλλίφωνα. Φυλή: άνθρωποι µε κοινή καταγωγή, φιλί: έκφραση αγάπης, φιλί του Ιούδα, αλλά και φιλί της ζωής.

Απροσδιόριστος ο αριθµός των “οµόηχων- παρώνυµων”. Πάντως όποιος έκανε “χάλια” τα χαλιά, µάλλον δίκιο έχει, γιατί σήµερα η πολιτική έχει τα χάλια της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα