Πέντε ημέρες αφού κάλεσε τους Γάλλους να επιδείξουν “τόλμη” για να βγουν από την περιρρέουσα απαισιοδοξία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιστρέφει για να αναδείξει ως “ύψιστη προτεραιότητά” του την ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ στη Γαλλία.
“Θα αλλάξω όλα όσα φρενάρουν την πρόοδο και την ισότητα, Θα αναλάβω όλα τα ρίσκα”, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. “Αυτό που θέλω είναι η Γαλλία να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης σε βάθος χρόνου. Και αυτό δεν θα γίνει παρά μόνο όταν η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 1%”, είπε προσδιορίζοντας τους μεγάλους άξονες της οικονομικής του πολιτικής για το 2015.
Ο αντιδημοφιλής πρόεδρος περνά στην αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα για να προσπαθήσει να ανατάξει την εικόνα του με την προοπτική διεκδίκησης δεύτερης προεδρικής θητείας το 2017.
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει καταστήσει την πτώση της ανεργίας ρεκόρ όρο για μία πιθανή υποψηφιότητά του, διατύπωσε και πάλι την πρόθεσή του να κάνει τα πάντα ώστε οι μεταρρυθμίσεις να μπορέσουν “να λειτουργήσουν” μέχρι το τέλος της πενταετίας “και ίσως και το συντομότερο δυνατόν”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας απέδωσε τη συνεχή αύξηση της ανεργίας στο γεγονός ότι, αντίθετα με τη Γερμανία, υπάρχουν λιγότερες συνταξιοδοτήσεις και κατά συνέπεια λιγότερες είσοδοι νέων στην αγορά εργασίας.
Ο γάλλος πρόεδρος ελπίζει ότι θα δρέψει κατά το 2015 τους πρώτους καρπούς της πολιτικής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων επί των επιχειρήσεων με στόχο την ώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Σε ερώτηση εάν είναι βέβαιος ότι έχει πάρει τον “ορθό δρόμο” και τον δρόμο “της αριστεράς”, ο πρόεδρος της Γαλλίας απάντησε: “Θα το δούμε στο τέλος, διότι ο δρόμος καθορίζεται από τον προορισμό του και κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να είναι πιο ισχυρή και πιο δίκαιη στο τέλος της πενταετίας μου”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπερασπίσθηκε επίσης τον νόμο Μακρόν, ο οποίος θα συζητηθεί στο τέλος του Ιανουαρίου από το κοινοβούλιο και εισάγει ρυθμίσεις για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της απελευθέρωσης ορισμένων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Ηδη, μέρος της αριστεράς τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν επικρίνοντας την σοσιαλδημοκρατική του κατεύθυνση.
“Υπάρχουν τουριστικές ζώνες όπου τα καταστήματα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν την Κυριακή. πρόκειται για έναν νόμο ελευθερίας -δεν θα εμποδίσουμε κανέναν να ανοίξει- , πρόκειται για έναν νόμο προόδου, διότι οι μισθωτοί θα εργάζονται εθελοντικά και θα πληρώνονται περισσότερο”, είπε.