Ο ορατός κόσμος γύρω μας εμπεριέχει τα έμψυχα και τα άψυχα, όλα εκείνα που αλλάζουν και μεταβάλλονται και είναι υποδουλωμένα στη φθορά. Τα έμψυχα όντα διατηρούν μεταξύ τους στενούς δεσμούς που τα συγκρατούν και τα ενώνουν ώστε να γίνονται όλα τα αγαπημένα παιδιά της ίδιας μάνας.
H ζωή τους είναι συνυφασμένη και συνταυτισμένη σε μια φυσική αρμονία. Η στενή σχέση και η επαφή του ενός προς το άλλο είναι παράγοντες που συντρέχουν στη συγκρότησή τους και συνδράμουν στην ευδοκίμηση και την ανάπτυξή τους. Η απουσία και η αποξένωση του κάθε είδους δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό με σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του ζωντανού κόσμου. Η εκτροπή του ανθρώπου από τη θέση του μέσα στο σύστημα της ζωής, σηματοδοτεί και υποκινεί τον ερχομό επώδυνων καταστάσεων και πρωτοφανή φαινομένων. Η αλλαγή της προσδιορισμένης πορείας του στον ολοκληρωμένο κόσμο επισύρει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στη λειτουργία του. Η αφύσικη συμπεριφορά και η άστοχη παρέμβαση μιας μερίδας ανθρώπων στα ζητήματα της φύσης είναι αφορμή να δημιουργηθούν βαθιά ρήγματα και βλαπτικές μεταβολές στη ζωική κοινωνία και στις τάξεις των φυτών.
Πολλά από τα είδη της ζωής κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα εντείνονται και προκαλούν ανησυχία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων, παραγωγοί, καταναλωτές, βιοκαλλιεργητές, επιστήμονες, ανησυχούν για τους κινδύνους εξ’ αρχής της γενετικής μηχανικής που έχει επιτραπεί και έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Παρά το φόβο και την αγωνία που έχει η μάζα του λαού, το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα ορισμένους επιστήμονες και τις πολυεθνικές εταιρείες μαζί με όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό και συνεχίζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τις μεταλλαγές και την παραγωγή προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Οι μεταλλαγές που γίνονται με την ανθρώπινη επέμβαση έχουν οικονομικούς σκοπούς και στόχους και παράλληλα αποβλέπουν στη δεσποτεία και τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας. Η μεταλλαγή ή μετάλλαξη γίνεται στο γενετικό υλικό των οργανισμών ανασυνδυάζοντας τα γονιδιώματα με την προσθήκη ή αφαίρεση γονιδίων ξένων στον οργανισμό, που θέλουν να κάνουν την εφαρμογή του σχεδίου τους. Η επέμβαση στα άδυτα ενός οργανισμού είναι μια αφύσικη και ασαφής ενέργεια που βασίζεται σε τυφλούς και τυχαίους μηχανισμούς, είναι μια πράξη θράσους που δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια αυτό που θα προκόψει, γιατί σ’ αυτά τα πειράματα δεν υπάρχουν όρια και η αλληλοεπίδραση των γονιδίων είναι άγνωστη και επικίνδυνη.
Η υπάρχουσα επιστημονική γνώση δε μας κατοχυρώνει και δε μας παρέχει τα εχέγγυα για να μπορούμε να διεισδύσουμε με επιτυχία στην άβατη και ιερή αρχή της ζωής που ονομάζεται γενετικό υλικό. Τα ξένα γονίδια για να λειτουργήσουν αντιπαλεύουν και ανταγωνίζονται με τα γονίδια του οργανισμού που τα τοποθέτησαν και φέρνουν σ’ αυτούς δοκιμασίες, τους υποχρεώνουν να αλλάξουν συμπεριφορά και να χάσουν ορισμένες από τις ιδιότητές τους. Τα γονίδια – εισβολείς προξενούν διάσπαση των φυσικών γονιδίων και επιβάλλουν στους οργανισμούς να μεταβάλλουν ορισμένα από τα διακριτικά τους γνωρίσματα. Οι καρποί τους μπορεί να είναι διαφορετικοί ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, γίνονται σκληροί, δεν ολοκληρώνουν πάντα την ωρίμανση τους, δεν κάνουν σπέρματα, χάνουν τις φυσικές τους ιδιότητες, τη γοητεία και τη μαγεία τους, παρουσιάζουν στειρότητα και διάφορες άλλες οργανικές βλάβες.
Οι τροποποιημένοι οργανισμοί προσβάλλονται εύκολα από απρόβλεπτες ασθένειες, καταστροφικές, έχουν ανάγκη από τεχνική και χημική φαρμακευτική υποστήριξη για να ευδοκιμήσουν και τα προϊόντα τους που έχουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, πολλές φορές κυκλοφορούν χωρίς σήμανση και οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν από που προέρχονται. Στα ερωτήματα για τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των καταναλωτών και στο περιβάλλον, καθώς και για την πιθανότητα μεταφοράς των εισαγόμενων γονιδίων σε άλλους οργανισμούς λόγω αστάθειας, αν έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη χλωρίδα και στην πανίδα, αν έχουν αλλεργιογόνα δράση στον άνθρωπο δε μπορεί να απαντήσει κανείς γιατί απαιτούνται πολυετής έρευνες, αλλά θα κριθεί αν δεν κρίνεται ήδη από την πορεία της υγείας της ανθρωπότητας και της φύσης σήμερα και στο μέλλον. Ακόμη αν θα τεθεί το ερώτημα σε εκείνους που κάνουν τον ανασυνδυασμό των γονιδίων στους οργανισμούς, αν θα δεχόταν να εισάγουν στο δικό τους οργανισμό ξένα γονίδια , η απάντηση θα ήταν ασφαλώς αρνητική, αφού το πιθανότερο είναι ότι δε θα το δεχόταν. Τα προϊόντα των τροποποιημένων οργανισμών γίνονται ακόμη κατώτερης ποιότητας με τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται απαραίτητα σ’ αυτές τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη πολλές ενστάσεις και ανησυχίες για την έγκριση στο κρέας και στο γάλα από κλωνοποιημένα ζώα γιατί η κλωνοποίηση προκαλεί πόνο και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Τα συνθετικά βιομηχανικά παρασκευάσματα με τη μέθοδο της χημείας που χρησιμοποιούνται στο έδαφος , αποδεκατίζουν πολλούς ζωικούς οργανισμούς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, όπως τα βακτήρια και τους γαιοσκώληκες. Τα βακτήρια είναι πολύ μικρά όντα, μονοκύτταροι οργανισμοί, η σημασία τους όμως στον κόσμο των φυτών και των ζώων είναι σπουδαία. Στη βιομηχανία η χρήση τους είναι μεγάλη γιατί έχουν ενζυματικές ιδιότητες, όπως στο γάλα, στο μούστο, στο ψωμί, και δρουν στα βιολογικά φαινόμενα. Είναι πολύ διαδεδομένα, ζουν παντού και είναι τόσο μικρά που διακρίνονται μόνο με μικροσκόπιο. Μια μερίδα από αυτά είναι παθογόνα και ονομάζονται μικρόβια. Τα βακτήρια του εδάφους δεσμεύουν το άζωτο και είναι πολύ χρήσιμα στη γεωργία. Παίζουν μεγάλο ρόλο κατά την πέψη των τροφών στο στομάχι και στα έντερα. Τα βακτήρια καταστρέφονται με τη χρήση των αντιβιοτικών χημικών ουσιών.
Οι γαιοσκώληκες που αυλακώνουν συνεχώς το έδαφος, καταπίνουν μεγάλες ποσότητες χώμα και άλλες οργανικές ουσίες και τις μετατρέπουν σε λίπανση ώστε η επίδραση τους στη φυτική ανάπτυξη και παραγωγή να είναι πολύ αποτελεσματική και ευεργετική με την οικολογική της αυτή ιδιότητα. Για να επιβιώσουν και να προφυλαχθούν από τους εχθρούς τους μπαίνουν βαθιά μέσα στη γη όπου διανοίγουν μεγάλες στοές. Με τη δραστηριότητά τους αυτή προστατεύουν το έδαφος από τις διαβρώσεις, διευκολύνουν τη διείσδυση του νερού των βροχών στη Γη και την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών. Γι’ αυτό χαρακτηρίζονται και ως πολύ καλοί βιολογικοί καλλιεργητές και τροφοδότες, ενώ ασκούν και ευνοϊκή επίδραση στη δραστηριότητα των μικροοργανισμών.
Οι ίδιοι αποτελούν σπουδαία τροφή για τα πουλιά και για άλλα ζώαδ. Στα παραπάνω ζητήματα που αναφερθήκαμε, της Γενετικής Μηχανικής, των Χημικών Λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και στον τρόπο ενέργειας και λειτουργίας του ζωικού βασιλείου και των φυτών, κάναμε μόνο μια μικρή προσέγγιση , για να έχουμε έστω μια ελάχιστη και μακρινή άποψη γι αυτά που συμβαίνουν στο οικοσύστημα ύστερα από την παρέμβαση του ανθρώπου αφενός και αφετέρου για να εννοήσουμε το έργο του Δημιουργού στο φυσικό κόσμο όπως τον τακτοποίησε και τον έφτιαξε Εκείνος που ξέρει τα μυστικά της ζωντάνιας και της ζωτικότητας του. Υπάρχουν ακόμη και φαινόμενα που ο άνθρωπος δε μπορεί ούτε να τα εξηγήσει και κάνει μόνο υποθέσεις, όπως είναι ο φωτοτροπισμός και η φωτοσύνθεση.
Ο φωτοτροπισμός είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ένα φυτό για να δει φως γιατί χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει. Η φωτοσύνθεση είναι η λειτουργία των φυτών που με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός παίρνουν οργανικά μόρια, θρεπτικές ουσίες, από την ατμόσφαιρα απαραίτητες για τη διατροφή τους. Τα φυτά επεξεργάζονται με το δικό τους τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, ενώ παράλληλα ανεφοδιάζεται η ατμόσφαιρα με το οξυγόνο που αποβάλλουν που είναι απαραίτητο για την αναπνοή των ζωικών οργανισμών, για τη λεγάμενη ζωική καύση. Οι χημικές διαδικασίες που ακολουθούνται στη φύση για να γίνουν αυτές οι μετατροπές μας είναι άγνωστες, όπως και τόσες πολλές ακόμη ενέργειες που γίνονται με το πρωτόπλασμα των κυττάρων που δεν μπορούμε να τις εννοήσουμε και να τις αντιληφθούμε. Καταλαβαίνουμε μόνο και εννοούμε ότι ο Θεός παραστέκεται και προστατεύει τους ζωντανούς οργανισμούς και όλα τα δημιουργήματά του.
Η Γη ολόκληρη είναι ένας κήπος, ένα θαύμα ζωντανό που μας καταπλήσσει που δε μπορεί να εξηγηθεί εξ’ ολοκλήρου ο τρόπος της λειτουργίας του και η τελειότητά του με τη λογική και τα επιστημονικά δεδομένα. Η ανάμειξη του ανθρώπου στα ζητήματα της φύσης με σκοπό τη βελτίωση των εργασιών της είναι περιττή και ανώφελη, γιατί το μοναδικό χρέος που έχει είναι να προσαρμόζεται και να πειθαρχεί στους νόμους της, στη σταθερή σχέση αιτίας και φαινομένων. Οι φιλικοί δεσμοί μας με τη φύση και ο σεβασμός των κανόνων της γίνονται ασπίδα για την προστασία της υγείας του σώματος και της ψυχής μας. Η φύση είναι η πιο ζεστή αγκαλιά για όλους, είναι το πιο απάνεμο λιμάνι, η πηγή της ζωής και της χαράς. Φαντάζει φτωχό το λεξιλόγιο για να μπορείς να περιγράφεις τη ροή της ενέργειας και την παραγωγική πορεία της φύσης που διαπιστώνεις, όταν θα σκύψεις με ευλάβεια ταπεινά σ’ αυτή και κατανοήσεις τις δεξιότητες και το μέγεθος που έχουν οι δυνάμεις της. Τότε αισθάνεσαι τη δίχως όρια αξία που έχει το έργο του Θεού που σε μαγνητίζει και το αποδέχεσαι και επιδιώκεις πλέον σταθερά να συνδυάζεις και να συνταιριάζεις τις σχέσεις σου και τη ζωή σου με τα δημιουργήματα του Άναρχου, με τον κύριο του χρόνου και της ζωής στη Γη.