Μετά την τόσο πλούσια σε εικόνες και εμπειρία εξόρμηση μας στη Νάξο, μια ομάδα του συλλόγου μας με αρχηγούς τους ξεχωριστούς φίλους και συνοδοιπόρους, Μαρία Λεωνιδάκη και Νεκτάριο Τζεγιαννάκη, βρεθήκαμε για ένα τριήμερο στο γειτονικό και ξεχωριστό νησί των Αντικυθήρων.
Μια ομάδα 28 φίλων μας συνοδοιπόρων… πεταχτήκαμε από το Καστέλι Κισσάμου στο νησί. Σχετικά μικρό με ξεχωριστή όμως ιστορία από την αρχαιότητα με το κάστρο και το ιερό του Απόλλωνα, το ναυάγιο των Αντικυθήρων, τον φάρο στο ακρωτήρι Απολυταράς, τον Άγιο Μύρωνα, την Καμαρέλα που μόνο περπατώντας τα γνωρίζεις και τελικά δένεσαι με την ιστορία τους.
Μέλη της ομάδας επέλεξαν διαμονή στον όρμο του Ποταμού, άλλοι τον Ξηροπόταμο ή την περιοχή Καμαρέλα, σε σκηνές ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Το πρόγραμμα τέλεια οργανωμένο από τους αρχηγούς μας ξεκίνησε την πρώτη ημέρα με επίσκεψη στον Ξηροπόταμο, όπου κάποιοι έστησαν τις σκηνές τους. Πολύ ενδιαφέρουσα η αρχαιολογική επίσκεψη στο Κάστρο (4ος- 1ος αιώνας π.Χ.) και το ιερό του Απόλλωνα. Σημαντική η συμμετοχή στην ομάδα μας, της αρχαιολόγου Βούλας Δροσινού, με τη συμβολή της οποίας ενημερωθήκαμε και για το ανασκαμμένο έργο στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή Ξηροποτάμου υπήρχε ναυάγιο για τα καράβια (ελλιμενισμό), αλλά με τον σεισμό των Φαλασσάρνων ανυψώθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα να φαίνεται σήμερα μόνο η δομή του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σημείο συνάντησης για δείπνο και ξεκούραση, ο όρμος του Ποταμού.
Η επόμενη ημέρα γεμάτη με πεζοπορία. Διασχίσαμε το νησί κατά μήκος, που υπερέβαινε τα 20 χιλιόμετρα, με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, ανηφόρες, κατηφόρες και εικόνες ξεχωριστές. Στη διαδρομή μας συναντήσαμε τον ορνιθολογικό σταθμό των Αντικυθήρων, όπου τα αποδημητικά πουλιά στο πέρασμα τους σταματούν και με ειδική διαδικασία (δακτυλίδια) επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία των μεταναστευτικών πουλιών.
Στη γειτονιά Γαλανιανά υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα, όπου συρρέει πολύς κόσμος στο πανηγύρι στις 17 Αυγούστου. Στη διαδρομή μας για τον Φάρο συναντήσαμε πολλά ερειπωμένα πετρόκτιστα κτίσματα που αποτελούσαν μεταβυζαντινούς οικισμούς (8ος-11ος αι.), οι οποίοι κάποτε κατοικούνταν. Είναι εντυπωσιακό το ότι γειτονιές που συναντήσαμε έχουν ονόματα χωριών της επαρχίας Κισσάμου (Χαρχαλιανά, Κατσανεβιανά, Πατεριανά κ.α.).
Αφού διασχίσαμε κατά μήκος το νησί, φθάσαμε στον στόχο μας στο ακρωτήρι Απολυταράς, όπου και ο φάρος στο νοτιότερο άκρο του νησιού. Αφού κάποιοι συνοδοιπόροι έκαναν τη βουτιά τους στη θάλασσα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, σε ανηφορική πορεία και με αρκετά ανεβασμένες θερμοκρασίες! Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με συνάντηση της ομάδας στον ποταμό για να αναπληρώσουμε τις χαμένες θερμίδες…
Την επόμενη ημέρα, πιο χαλαρά, έγινε επίσκεψη που συνοδευόταν από μπάνιο και ξεκούραση στην Καμαρέλα, με τους χαρακτηριστικούς σχηματισμούς των βράχων και των Πετρωμάτων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συνάντηση της ομάδας στον Ποταμό για μπάνιο, περπάτημα (προαιρετικό), αποχαιρετιστήριο δείπνο και αναμονή του πλοίου για επιστροφή στο λιμάνι Καστελίου και εν συνεχεία στα Χανιά. Έτσι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία μια ξεχωριστή για όλους μας εξόρμηση, αφού βιώσαμε ένα πολύ καλά οργανωμένο και ενδιαφέρον πρόγραμμα από τους οργανωτές του.
Από καρδιάς σας ευχαριστούμε Μαρία και Νεκταρία, Νεκταρία και Μαρία για την ευκαιρία που μας δώσατε να ζήσουμε ένα τόσο ξεχωριστό τριήμερο. Μπράβο στην ομάδα για τη συνεργασία και τη συμπόρευση!!! Ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες στον σύλλογο μας που δίνει ευκαιρίες και τη δυνατότητα στα μέλη του, να δραστηριοποιούνται και να οργανώνουν τέτοιες εξορμήσεις.
Καλή αντάμωση σε επόμενο προορισμό.
Δήμητρα Χαλκιαδάκη – Καλαφατάκη