Μυρωδιά ίδια με εκείνη του χαλασμένου αυγού έχει ο Ουρανός, ένας από τους πιο παγωμένους και γιγάντιους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.
Σύμφωνα με την kathimerini.gr αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει πολλές έρευνες αλλά και μία αποστολή του διαστημόπλοιου Voyager2 της NASA, η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Ουρανού παρέμενε ένα μεγάλο μυστικό.
Πρόσφατα όμως, μία διεθνής ερευνητική ομάδα αποσυνέθεσε το υπέρυθρο φως του πλανήτη με τη βοήθεια του οκτάμετρου τηλεσκοπίου Gemini North, στο Μάουνα Κι της Χαβάης.
«Εάν ένα άτυχο ανθρώπινο ον κατέβαινε ποτέ μέσα στα νέφη του Ουρανού θα συναντούσε μία πολύ δυσάρεστη και δύσοσμη κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Ιργουιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η ανίχνευση του υδρόθειου στον ανώτερο όγκο νεφών του Ουρανού (και πιθανώς στον επίσης κρύο Ποσειδώνα) είναι μια εντυπωσιακή διαφορά από το αέριο που ανιχνεύεται στους γιγαντιαίους και πιο κοντινούς στον Ηλιο πλανήτες, Δία και Κρόνο.
Η δυσοσμία όμως, σύμφωνα με τον δρα Ιργουιν, δεν πρόκειται να αποτελέσει το βασικό εμπόδιο για κάθε πιθανό επισκέπτη του Ουρανού. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Η ασφυξία και η έκθεση στη μείον 200 βαθμούς Κελσίου ατμόσφαιρα, που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις πολύ πριν γίνει αντιληπτή η δυσοσμία».
Επίσης, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι διαφορές στην ατμοσφαιρική σύνθεση ρίχνουν άπλετο φως σε ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία και την ιστορία των πλανητών. Η ισορροπία ανάμεσα στα διαφορετικά αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του Ουρανού, του Δία και του Κρόνου προφανώς καθορίστηκε από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο πρώιμο ηλιακό σύστημα.