Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Ο Ουμπέρτο Έκο, ο Αύγουστος και οι ειδήσεις

Εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, με την πλειονότητα των γνωστών και φίλων να λιάζονται στις παραλίες, την Αθήνα άδεια και νησιά να βουλιάζουν από κόσμο, μου ήρθε στο μυαλό – κάθε Αύγουστο νομίζω που έρχεται- η ρήση του Ουμπέρτο Έκο, πως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις. Και για να εξηγούμαστε: δεν εννοούσε ο Έκο πως ο κόσμος σταματά να γυρίζει κάθε Αύγουστο.

Εκείνο που ήθελε να πει (και το ξεκαθάρισε ο ίδιος αργότερα) ήταν πως τον Αύγουστο, ακριβώς επειδή (σχεδόν) όλοι ξεκουράζονται και τελούν σε άδεια, η ειδησεογραφία επικεντρώνεται στα πλέον βασικά. Οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν καλά πως τον Αύγουστο, τα δελτία τύπου είναι (συνήθως) ελάχιστα, το ίδιο και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις (εκτός αν πρόκειται για πολιτιστικά) και γενικότερα η δουλειά (και πάλι συνήθως) «πέφτει».
Αυτό βεβαίως φέρνει (κάποιες φορές) όλους όσοι ασχολούμαστε με την ειδησεογραφία μπροστά στο εξής πρόβλημα: πώς θα γεμίσουν οι σελίδες της εφημερίδας, πώς θα γεμίσει το δελτίο ειδήσεων… Έτσι, υπάρχουν διάφορα παραδείγματα με ειδήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έβλεπαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, να φιγουράρουν ως κεντρικές. Ο Αύγουστος δηλαδή, γίνεται ο μήνας που η επιλογή στις ειδήσεις αλλάζει προς το χαλαρότερο, όπως ακριβώς αλλάζει και η διάθεση της πλειονότητας.
Ωστόσο, όπως θα δούμε παρέα, ήταν πολλοί οι Αύγουστοι που υπήρξαν ταραχώδεις όσον αφορά στην ειδησεογραφία. Πολλές οι περιπτώσεις που τον μήνα της… ραστώνης, οι ειδήσεις όχι μόνο δεν περιορίζονταν, αλλά κυριαρχούσαν. Ας θυμηθούμε λοιπόν μαζί μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες Αύγουστους της Ιστορίας (οι αναφορές γίνονται χωρίς χρονική σειρά).

• Στις 2 Αυγούστου 1990 ξεκίνησε ο Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου, που έχει μείνει επίσης στην ιστορία ως «μητέρα όλων των Μαχών» και «καταιγίδα της Ερήμου».
• Στις 24 Αυγούστου 1572 ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου (γαλλικά: Massacre de la Saint-Barthélemy που σημαίνει: Σφαγή του Αγίου Βαρθολομαίου) αναφέρεται στη σφαγή των Γάλλων προτεσταντών από τους Καθολικούς στο Παρίσι, ανήμερα του Αγίου Βαρθολομαίου. Η σφαγή διήρκεσε δύο τουλάχιστον ημέρες στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην επαρχία.
• Στις 18 Αυγούστου του 1917 έγινε η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά ξέσπασε Σάββατο στις 17:00 και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός που άλλαξε σημαντικά τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά μέσα σε 32 ώρες έκαψε 9.500 σπίτια σε έκταση 1.000.000 m² και άφησε άστεγα πάνω από 70.000 άτομα. Όπως προέκυψε από την ανάκριση που διεξήγαγαν οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στη συνοικία Μεβλανέ μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης. Προκλήθηκε από σπίθα της φωτιάς της κουζίνας, που έπεσε σε διπλανή αποθήκη με άχυρο. Η έλλειψη νερού και η αδιαφορία των γειτόνων δεν έκανε δυνατή την κατάσβεση της αρχικής πυρκαγιάς και σε σύντομο διάστημα, λόγω των ισχυρών ανέμου, η πυρκαγιά μεταδόθηκε στα γειτονικά σπίτια και εξαπλώθηκε σε όλη τη Θεσσαλονίκη.
• Τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 Ανήμερα της εορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει και βυθίζει στο λιμάνι της Τήνου το ελληνικό καταδρομικό «Έλλη».
• Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 έγινε η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ηταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της ιστορίας. Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου -235 και είχε το προσωνύμιο «Little Boy». Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, μιας και τέτοιου τύπου βόμβα δεν είχε δοκιμαστεί, όπως η βόμβα πλουτωνίου, που ακολούθησε.
• Οι σεισμοί του Ιονίου το 1953 ήταν σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης και περισσότερους από 135 μετασεισμούς που έλαβαν χώρα από τις 9 έως τις 12 Αυγούστου του 1953 και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά. 455 νεκροί, 2.412 τραυματίες και 21 αγνοούμενοι είναι ο τραγικός απολογισμός, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού των νησιών τα εγκατέλειψε εξαιτίας των σεισμών. Θεωρούνται οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
• Στις 21 Αυγούστου 1968 έγινε η εισβολή σοβιετικών τανκς στην Πράγα
• Η τρομοκρατική επίθεση στις 5 Αυγούστου 1973 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει (www.tovima.gr/2016/03/22/society/to-ksexasmeno-makeleio-sto-elliniko-prin-apo-43-xronia) δύο ένοπλοι Παλαιστίνιοι -φέρεται να ανήκαν στην οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ– επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυροβολισμούς στην αίθουσα transit του Ανατολικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι δύο δράστες είχαν στόχο να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al για το Τελ Αβίβ. Επειδή όμως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, αποφάσισαν να επιτεθούν σε όσους ήταν έτοιμοι να επιβιβασθούν στην πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβίβ. Εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα. Οι τρομοκράτες έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Στη συνέχεια και υπό την απειλή των όπλων κράτησαν 35 άτομα ως όμηρους επί δύο ολόκληρες ώρες.Ταμπουρωμένοι πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου άρχισαν διαπραγματεύσεις με ομάδα αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο προτού τελικώς παραδοθούν. Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνική καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έρθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της και ένας Αυστριακός που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 55 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της επίθεσης.
• Στις 2 Αυγούστου 1980 έγινε «Σφαγή της Μπολόνια». Στις 10.25, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια εξερράγη βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί από νεοφασιστική τρομοκρατική οργάνωση. Από τα συντρίμμια του κτιρίου ανασύρθηκαν 86 διαμελισμένα πτώματα και περισσότεροι από 200 τραυματίες. Η τρομοκρατική επίθεση έμεινε γνωστή ως η “Σφαγή της Μπολόνια” και ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία στη μεταπολεμική Ιταλία.
• Στις 14 Αυγούστου 1996 δολοφονήθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού στην Κύπρο.
• Στις 14 Αυγούστου 2005 συνετρίβη το Boeing 737 της Helios Airways. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε λοφώδη περιοχή πλησίον του Γραμματικού Αττικής. Συνολικά οι 115 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει στις 09:07 ώρα Ελλάδας από την Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα της Τσεχίας, με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα

Όπως καταλαβαίνετε, η λίστα είναι ενδεικτική και οι ειδήσεις του Αυγούστου πολλές ακόμα! Αν θέλετε να ανατρέξετε περαιτέρω, δείτε εδώ:
https://www.historyplace.com/specials/calendar/august.htm
και φυσικά στη Wikipedia και τη «Μηχανή του Χρόνου» (www.mixanitouxronou.gr).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα