Νέα έκθεση του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι του Καναδά αποκαλύπτει ότι ο πάγος της Αρκτικής Θάλασσας μειώνεται κατά 25% ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λανθασμένος υπολογισμός οφείλεται σε παρερμηνεία των δεδομένων από τον δορυφόρο CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που προκλήθηκε από κάλυψη αλμυρού χιονιού στην επιφάνεια του πάγου.
Οι μετρήσεις από τους δορυφόρους δεν μπορούν να διεισδύσουν σωστά στο αλμυρό χιόνι, οπότε οι υπολογισμοί υπερεκτίμησαν το πάχος του πάγου, αναφέρει επικεφαλής της έρευνας, Βίσνου Ναντάν.
Αυτό σημαίνει ότι ο Αρκτικός Ωκεανός μπορεί να απωλέσει ολοκληρωτικά τον πάγο του νωρίτερα από το αναμενόμενο, μεταξύ του 2040 και του 2050, σύμφωνα με τον Ναντάν. Προηγουμένως, είχε εκτιμηθεί ότι το πάχος του πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό μειώνεται κατά 17% κάθε δέκα χρόνια. Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η πτώση θα είναι ελαφρώς ταχύτερη.
Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα και η ανομοιομορφία των καταιγίδων θα αυξηθεί, ενώ θα υπάρξει αλλαγή στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Τζον Γιάκελ, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. Η εξέλιξη θα έχει επίσης σημαντική επίδραση στα ζώα στον Αρκτικό Ωκεανό, όπως οι πολικές αρκούδες, που θα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κυνηγούν και να αναζητούν τρόφιμα για να επιβιώσουν.
Ο CryoSat-2 είναι ένας δορυφόρος περιβαλλοντικής έρευνας που εκτοξεύθηκε τον Απρίλιο του 2010. Αποστολή του είναι να μελετήσει τους πολικούς πάγους της Γης και να παράσχει στους επιστήμονες μετρήσεις και δεδομένα για τις αλλαγές στο πάχος του πάγου. Είναι διάδοχος του CryoSat-1, του προηγούμενου πολικού δορυφόρου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr