12.4 C
Chania
Κυριακή, 2 Μαρτίου, 2025

Ο “παρεξηγημένος” (!) κ. Στουρνάρας

Παίζει με τις λέξεις! Ποιος άλλος; Ο αλεξιπτωτιστής στην πολιτική σκακιέρα, ο τεχνοκράτης κ. Στουρνάρας, που λέει και αλήθειες και ψέματα, εν αντιθέσει με τους πολιτικούς, που κρύβουν και τα δύο. Φίλος τη μια φορά, πρόσωπο επαγγελματικής εμπιστοσύνης από την άλλη και εξειδικευμένος (!) στα οικονομικά. Αξιολογητής, σύμβουλος κοντά σε πολιτικούς, αποδείχθηκε χρήσιμος σ’ αυτούς σε καίριες θέσεις και κατέληξε να τον κάνουν υπουργό Οικονομικών.
Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τον κ. Στουρνάρα να εφαρμόσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις της και όχι μόνον, νομίζοντας ότι θα μετριασθεί το πολιτικό της κόστος. Οι συγκυβερνώντες μετέρχονται επικοινωνιακά τεχνάσματα μήπως και διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους παρά το “στραπάτσο” που έχουν πάθει απ’ τους πολιτικούς στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Και δι’ αυτού βεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οριζόντια μέτρα, ότι θα επιδιώξουν να ελεγχθεί το έλλειμμα και ότι θα διαθέσουν αξιοκρατικά το πολυθρύλητο πρωτογενές πλεόνασμα.
Ομως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η κυβέρνηση βρέθηκε πολιτικά ευάλωτη και χωρίς αξιόπιστη οικονομική διπλωματία. Ο κ. Στουρνάρας είχε προαναγγείλει εφαρμογές στοχευμένων μέτρων, δηλαδή μείωση συντάξεων και μισθών στα “ρετιρέ” του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είχαν συμφωνηθεί και εγκριθεί στη Βουλή. Οι τροϊκανοί, όμως, υπεραμύνονται, ότι θα υπάρξει υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, όπως στο παρελθόν και μάλιστα σοβαρότερα ακόμα, λόγω ανικανότητας του εισπρακτικού μηχανισμού και της εξαντλήσεως των οικογενειακών προϋπολογισμών. Επιμένουν δε να γίνουν οριζόντιες περικοπές.
Εντείνονται οι πιέσεις να συνεχισθούν τα μέτρα, να μην μπορεί να επιστρέψει η χώρα στη διεθνή αγορά, να εφαρμοσθεί νέα πολιτική, να μας παρουσιάσουν ξανά διάσωση με άλλο μνημόνιο, στο οποίο θα υποθηκευτούν πλέον όχι δημόσιες περιουσίες και ΔΕΚΟ, αλλά ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, για να γίνουμε ουσιαστικά οικονομική αποικία των Ευρωπαίων. Μην αμφιβάλλουμε, λοιπόν, ότι τα μέτρα στους ίδιους και στους ίδιους είτε οριζόντια είναι είτε στοχευμένα είτε νέα έρχονται και θα μας τα παρουσιάσουν, όπως και τα προηγούμενα, με επικοινωνιακά παιχνίδια και πιστικό λεξιλόγιο του κ. Στουρνάρα, για το οποίο οι τροϊκανοί “σφυρίζουν κλέφτικα”.
Το περίεργο με τον κ. Στουρνάρα είναι ότι πολλές φορές δεν τον φθάνουν τα τεχνοκρατικά του υπουργικά καθήκοντα, αλλά επεμβαίνει στην πολιτική με συνεντεύξεις. Είχε πει τον Αύγουστο στο Ρόιτερ, ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί κλίμα αβεβαιότητας, όμως “δεν υπάρχει οικονομικός κίνδυνος, είναι πολιτικός κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών”. Μια δήλωση απαράδεκτη, την οποία οι “Σαμαρικοί” επιχείρησαν να υποβαθμίσουν λέγοντας ότι “ο υπουργός το είπε για καλό, αλλά με λάθος τρόπο”. Εννοούσε, ίσως, την κούραση να ψηφίζουν νόμους με νέα μέτρα. Τον παρεξήγησαν τον άνθρωπο! Ο ίδιος δικαιολογήθηκε ότι “αν έλεγα ότι οι βουλευτές είναι ξεκούραστοι, τότε η Λαγκάρντ θα μπορούσε να πει: «Ωραία πάρτε άλλα δέκα μέτρα»”!! Εδώ κάνει χιούμορ.
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι και αυτός υπέπεσε στο τέχνασμα της “δημιουργικής λογιστικής” με το πλεόνασμα του Π/Υ, όπως ο προκάτοχος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι “ζούμε με τον μήνα”. Εχει μπει προπομπός της κυβερνητικής αισιοδοξίας να πείσει τον ελληνικό λαό ότι θα βγούμε απ’ το τούνελ με μαγικό τρόπο, πράγμα που ούτε ο ίδιος πιστεύει, γιατί γνωρίζει ότι η οικονομία μας είναι άρρωστη, κάτι που το συνομολογούν οι δανειστές μας.
Δεν τον ενδιαφέρει να μείνει πολιτικός στην Ελλάδα, γι’ αυτό αδιαφορεί για τη φθορά και το κόστος. Ξέρει ότι κανείς υπ. Οικονομικών δεν αγαπήθηκε απ’ τον λαό εκτός απ’ τον Αλ. Παπαδόπουλο και τον Δημ. Τσοβόλα. Του έχουν τάξει άλλο πόστο. Οι προστριβές με τους βουλευτές δεν μετράνε, όταν έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Δεν τον απασχολεί το ότι προσωποποιούν τις πολιτικές αποφάσεις του. Και τούτο αποδεικνύεται ότι ακούει την οργή των βουλευτών της ΝΔ, τους οποίους αντιπαρέρχεται με… στωικότητα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα