Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο πυγμάχος της Ναζιστικής Γερμανίας, στη Μάχη της Κρήτης

Ανάμεσα στις διασημότητες που έλαβαν μέρος στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν και ο πυγμάχος Max Schmeling. Ο οποίος μάλιστα έλαβε μέρος και στη μάχη της Κρήτης.
Γεννήθηκε το 1905 και στα 23 του ήταν ήδη ένας καταξιωμένος πυγμάχος σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Το 1928 ξεκίνησε την καριέρα του στην Αμερική, όπου και έγινε πρωταθλητής, το 1930, στη βαριά κατηγορία μετά από αποκλεισμό του αντιπάλου του για αντικανονικό χτύπημα.
Ωστόσο τα κατορθώματα και οι επιδόσεις του Schmeling, δεν διέφυγαν της προσοχής του Ναζιστικού καθεστώτος όπου έσπευσε να αγκαλιάσει τον πυγμάχο και να τον προσομοιώσει με σύμβολο της Άριας φυλής.
Με το ξέσπασμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ο Max Schmeling κατατάσσεται στο καινούργιο σώμα των αλεξιπτωτιστών. Εκπαιδεύεται και  αποτελεί τον κύριο στόχο των φωτογράφων προπαγάνδας.  Φιγουράρει σε πολλά έντυπα της εποχής όπως το γνωστό περιοδικό «Σύνθημα».
Μετά την εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, η μονάδα του Schmeling, το 3ο Σύνταγμα αλεξιπτωτιστών, μετακινήθηκε  οδικώς στον Ελληνικό χώρο, στις αρχές Μαΐου του 1941. Στάθμευσε  στη Τοπόλια (Κάστρο) σε έναν πρόχειρο καταυλισμό όπου και ξεκίνησε τις προετοιμασίες για την εισβολή στην Κρήτη.  Στη Τοπόλια υπήρχε  ένα από τα πρόχειρα αεροδρόμια που κατασκεύασαν οι Γερμανοί για τις ανάγκες της επιχείρησης Ερμής.
Κατά τη διάρκεια του οδικού ταξιδιού μέσα από την Ελλάδα, ο γνωστός πυγμάχος αποτελούσε πόλο έλξης για τους κατά πολύ νεαρότερους του αλεξιπτωτιστές όπου σε κάθε στάση της φάλαγγας  των φορτηγών, δεν έχαναν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν μαζί του και να συζητήσουν για τα πυγμαχικά κατορθώματα του.
Φυσικά η παρουσία του γνωστού πυγμάχου μεταξύ των στρατιωτών, δε διέφυγε της προσοχής του διοικητή της μονάδας του, Βαρώνου von der Heydte, ο οποίος αφιερώνει μερικές σειρές στο μεταπολεμικό βιβλίο του Daedalus returned:
…ο πρωταθλητής μας έφτασε σε κάποια φάση αναφέροντας ότι υπέφερε από διάρροια, ήταν σε δίλλημα διότι εάν ανέφερε ότι ήταν άρρωστος ίσως υπήρχαν υπόνοιες ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη δράση και αυτό δεν το ήθελε σε καμία περίπτωση. Έτσι τον συμβούλεψα όπως θα έκανε κάθε διοικητής τάγματος υπό παρόμοιες συνθήκες, να δέσει σφιχτά την αδιάβροχη στολή άλματος ιδιαίτερα από κάτω και να πηδήξει μαζί μας.
-μπορείς  να αναφερθείς ως άρρωστος όταν φτάσουμε στην Κρήτη. Το ιατρικό προσωπικό πετάει μαζί μας….
…περάσαμε από το στοιχείο όλμων που ωστόσο είχε διαφύγει της προσοχής του εχθρικού πυροβολικού, αλλά κανένα ίχνος από τον αρχηγό του, τον πρωταθλητή πυγμαχίας. Ρώτησα που βρίσκεται. Οι άνδρες απάντησαν γελώντας οτι είχε καταρρεύσει από τη δυσεντερία και είχε μεταφερθεί στο σταθμό επιδέσεως….
O Schmeling ανήκε στον 4ο λόχο του 3ου Συντάγματος αλεξιπτωτιστών και ήταν χειριστής  όλμου. Προσγειώθηκε το πρωί της 20ης Μαΐου 1941 στην κοιλάδα της Αγυιάς Χανίων κοντά στις φυλακές, όμως η συμμετοχή του στη μάχη της Κρήτης ήταν μάλλον ανύπαρκτη, καθώς λόγω της δυσεντερίας και τραυματισμού κατά την προσγείωση, δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Επιπλέον η ζέστη στο νησί, επιδείνωσε την κατάσταση του. Μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε καθ’όλη τη διάρκεια της μάχης, στο κτίριο των φυλακών της Αγυιάς όπου είχε καταληφθεί και μετατραπεί σε νοσοκομείο. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν στα κελιά των κρατουμένων.
Εξάλλου και ο ίδιος σε γράμμα του προς τους συγγραφείς του βιβλίου «ΗΜΕΡΕΣ ΚΡΗΤΗΣ 1941»(Χατζηπατέρας-Φαφαλιού) λέει τα εξής:
…τραυματίστηκα αμέσως μετά την πρώτη ρίψη των αλεξιπτωτιστών. Με πήγαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο και από κει κατευθείαν πίσω στη Γερμανία. Έτσι η συμβολή μου στα πολεμικά γεγονότα πήρε τέλος.
Οι φημες
Όπως ήταν λογικό για μια διασημότα της εποχής σαν τον Schmeling, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν. Συμμαχικές εφημερίδες έλεγαν ότι είναι νεκρός, ενώ οι Γερμανικές προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο. Ο Schmeling νεκρός στην Κρήτη θα ήταν μια πολύ κακή διαφήμιση….
Ο Max Schmeling νεκρός!
Προσπάθησε να αποδράσει από τη συνοδεία. Ο Max Schmeling, παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, σκοτώθηκε στις μάχες της Κρήτης, από πληροφορίες που εδόθησαν από έγκυρες Νεοζηλανδικές πηγές της Αλεξάνδρειας στο Βρετανικό γραφείο τύπου.
Εφ. Evening standard, Λονδίνο 29-5-1941
Βερολίνο, Παρασκευή.
Το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων ισχυρίζεται ότι ο Max Schmeling είναι ζωντανός
Εφ. South Wales Echo 30-5-1941
Ο πολεμικός ανταποκριτής Ernst Grunwald ο οποίος προσγειώθηκε και αυτός με το αλεξίπτωτο του στην Αγυιά, έψαξε τον Schmeling ανάμεσα στους τραυματίες μετά τη μάχη, τον βρήκε και έκανε ρεπορτάζ, το οποίο ονόμασε «Συνέντευξη με ένα νεκρό» προφανώς θέλοντας να διασκεδάσει τις φήμες των συμμάχων.
Φήμες ωστόσο υπήρξαν και μεταπολεμικά. Έτσι βλέπουμε τον γνωστό πυγμάχο να εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της Κρήτης….τον βλέπουμε να σκοτώνεται στην Κάντανο, να αιχμαλωτίζεται στο Ρέθυμνο, να σκοτώνεται ξανά στο Ηράκλειο. Φυσικά ουδέποτε πέρασε από αυτά τα μέρη. Η Ναζιστική προπαγάνδα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη τη συμμετοχή του γνωστού πυγμάχου στη μάχη της Κρήτης. Η γερμανική εφημερίδα Volkischer Beobachter δημοσίευσε ένα ευφάνταστο άρθρο στις 31/5/1941 όπου ο Schmeling «μιλάει» για τις συνθήκες της μάχης, τους Άγγλους  αιχμαλώτους, ενώ δεν ξεχνάει να τονίσει τον «ύπουλο» αγώνα των Κρητικών ενάντια στους αλεξιπτωτιστές! Φυσικά πρόκειται για ένα κείμενο που ακολουθεί τη Ναζιστική γραμμή προπαγάνδας… Στην πραγματικότητα ο πυγμάχος της Γερμανίας δεν έριξε στην Κρήτη ούτε μια σφαίρα…παρόλα αυτά τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στη μάχη, με το σιδηρού σταυρό 2ης τάξης όπως όλοι οι αλεξιπτωτιστές που έλαβαν μέρος στην επίθεση εναντίον της Κρήτης.
Ωστόσο οι εγκέφαλοι της Ναζιστικής προπαγάνδας, κατανόησαν πόσο επιζήμιος θα ήταν ο θάνατος ενός τόσο γνωστού αθλητή και πόσο κοντά ήταν σε αυτό με τη συμμετοχή του στη μάχη της Κρήτης που κόστισε τόσες ζωές στο επίλεκτο σώμα των αλεξιπτωτιστών. Έτσι ο Schmeling τοποθετήθηκε σε καθήκοντα νοσοκόμου σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο της αεροπορίας  μέχρι τη λήξη του πολέμου.
Μετα τον πολεμο
Ο Schmeling μετά τον πόλεμο συνέχισε την πυγμαχική του δραστηριότητα έως το 1948 όπου και κρέμασε οριστικά τα γάντια του. Κατόπιν δούλεψε στην Coca cola. Συνέχισε να αποτελεί θέμα σε περιοδικά,  σε πυγμαχικά περιοδικά όμως αυτή τη φορά.
Πέθανε το 2005 σε ηλικία 99 ετών.
Βιβλιογραφία πηγές:
Daedalus returned, Baron von der Heydte
Goettfried Emrich (αλεξιπτωτιστής 3ου Συντάγματος) Συνέντευση από γράφων.
Αρχείο Δημήτρη Σκαρτσιλάκη
Αλκης Ξανθάκης, φωτογραφία και προπαγάνδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα