Σαν σήμερα πριν 83 χρόνια, έκανε την πρώτη του εμφάνιση ένας διάσημος ήρωας του κινουμένου σχεδίου. Ένας ανθρωπόμορφος δρυοκολάπτης, γνωστός πια με το όνομα Γούντυ ο Τρυποκάρυδος. Δημιουργός του είναι ο Walter Lantz. Η έμπνευση για τον χαρακτήρα, ήρθε στο γαμήλιο ταξίδι του Lantz με τη σύζυγό του. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, ένας δρυοκολάπτης δεν τους άφησε να κοιμηθούν όλο το βράδυ με την φασαρία που έκανε, ενώ λίγο αργότερα που έπιασε βροχή, κατάλαβαν ότι είχε ανοίξει τρύπες στην οροφή του δωματίου τους. Ο Latz το πρώτο πράγματα που σκέφτηκε ήταν να πυροβολήσει του πουλί! Η γυναίκα του όμως είχε μια καλύτερη ιδέα. Του πρότεινε να φτιάξει ένα cartoon βασισμένο στο πουλί αυτό, ιδέα που όπως έδειξε η ιστορία αποδείχτηκε χρυσή. Έτσι στις 25 Νοεμβρίου του 1940, κάνει την πρώτη του εμφάνιση, στο animation με τίτλο Knock Knock.
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ… ΟΣΚΑΡ
To animation αγκαλιάζεται αμέσως από το κοινό, και αντικαθιστά τον Oswald που είχε έτσι κι αλλιώς εξασθενήσει. Η δημοφιλία του αυξάνεται συνεχώς, και εμφανίζεται μέχρι και σαν διακοσμητικό στα σκάφη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το 1943 το επεισόδιο “The Dizzy Acrobat”, θα προταθεί για όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, που όμως τελικά θα χάσει από το γνωστό μας “Τομ και Τζέρυ”. Αυτή δεν θα είναι και η μόνη φορά που το Γούντυ ο Τρυποκάρυδος θα προταθεί για όσκαρ. Το 1948 θα προταθεί για όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού, για το θεματικό τραγούδι της σειράς “The Woody Woodpecker”. Το συγκεκριμένο τραγούδι αν και τελικά δεν κέρδισε το όσκαρ, έγινε ένα από το μεγαλύτερα single της εποχής. Μάλιστα η δημοτικότητά του είναι τόσο μεγάλη που άρχισαν να δημιουργούνται κλαμπ θαυμαστών του Γούντυ ή ακόμα οι νέοι της εποχής να κάνουν κούρεμα στο στυλ του χαρακτήρα.
Το τραγούδι αυτό περιέχει και το διάσημο γέλιο του χαρακτήρα, το οποίο ηχογραφήθηκε από τον Mel Blanc. Η φωνή του, πατάει πάνω στον Ντάφυ Ντακ, αλλά σε υψηλότερο τόνο. Για το γέλιο έχει αναφέρει ο ίδιος ότι είναι ένα γέλιο που συνήθιζε να κάνει στο σχολείο, στο οποίο πρόσθεση τους ήχους ραμφίσματος. Ο Blanc είχε ηχογραφήσει μόλις 3 επισόδεια του Γούντι. Παρόλα αυτά το γέλιο του χρησιμοποιήθηκε σαν ηχητικό εφέ, σε κάθε επεισόδιο του Γούντι. Με αφορμή την χρησιμοποίηση του γέλιου στο τραγούδι ο Blanc μήνυσε τον Lantz, αλλά έχασε στα δικαστήρια.
Ο χαρακτήρας του ήρωα άλλαξε σταδιακά. Ενώ αρχικά ήταν ένας παρανοϊκός χαρακτήρας, αρκετά επιθετικός, σιγά-σιγά άρχισε να χάνει την αγριότητά του. Αρχικά έγινε πιο αμυντικός και συνέχισε με το να μην τρελαίνεται ποτέ χωρίς ουσιαστικό λόγο. Παράλληλα το σχέδιο άλλαξε σε πιο “Nτισνεϋκό”.
ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΚ
Οι ταινίες του Γούντι Τρυποκάρυδου δεν σταμάτησαν ποτέ να είναι από τις αγαπημένες του κοινού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις δεκαετίες του 1980 και 1990 κυκλοφόρησαν οι ταινίες σε κασέτες VHS, το 2008-2009 σε dvd, ενώ μόλις πριν δύο χρόνια σε Blu-ray.
Αναφορές για τον Γούντυ Τρυποκάρυδο θα συναντήσουμε σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Σε ταινίες όπως στη “Μηχανή του χρόνου” που κυκλοφόρησε το 1960, όπου ένα μικρό κορίτσι κρατάει μαι κούκλα του χαρακτήρα ή αντίστοιχα στο “Doc Savage: The man of bronze”. Αναφορές γίνονται επίσης σε πολλές διάσημες σειρές όπως στο Family Guy, Simpsons, South Park, Robot Chicken κ.α. Επίσης στη μουσική, σε τζαζ κομμάτια του διάσημου Charlie Parker. Βρίσκεται στην θέση 46 των καλύτερων χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.
Το 2010 και το 2013 άρχισαν δύο προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια μεγάλου μήκους ταινία, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν. Τελικά κυκλοφορεί το 2017 μια μεγάλου μήκους ταινία η οποία είναι μίξη ηθοποιών και 3d γραφικών. Η ταινία θα προστεθεί στην λίστα της πλατφόρμας του Netflix πριν μερικούς μήνες, ενώ θα μπει στην λίστα με τις ταινίες που βλέπει περισσότερο ο κόσμος. Στην ταινία αυτή η Γούντι Τρυποκάρυδος προσπαθεί να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον από έναν μεγαλοδικηγόρο που θέλει να χτίσει εκεί το σπίτι του.
Ο Γούντι Τρυποκάρυδος θα κάνει φυσικά το πέρασμα του και από την τέχνη του κόμικ. Εκεί κάνει το ντεμπούτο του το 1942, ενώ συνεχίζει να κυκλοφορεί μέχρι το 1983. Αρχικά εμφανίστηκε σε ανθολογία κόμικ, μαζί με άλλους χαρακτήρες του Latz, αλλά σταδιακά, λόγω της δημοτικότητάς του απέκτησε το δικό του κόμικ, με την αρχή να γίνεται το 1952. Συνολικά εκδόθηκαν 201 τεύχη. Φυσικά πρωταγωνίστησε και σε αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια, με την αρχή να γίνεται το 1994 για το 3DO, ενώ το τελευταίο κυκλοφόρησε το 2012 για iOS.