Ως πνιγμός, ορίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ως “… η διαδικασία της βλάβης του αναπνευστικού συστήματος από βύθιση σε νερό ή άλλο υγρό”.
Ο πνιγμός μπορεί να ταξινομηθεί σε ξηρό ή υγρό, ανάλογα με το αν ο λάρυγγας αντιδρά ή όχι με σπασμό και το νερό επιτρέπεται να εισέλθει στους πνεύμονες. Ανεξάρτητα από το αν ο πνιγμός είναι υγρός ή ξηρός, δεν αλλάζει η θεραπεία ή το αποτέλεσμα.
Οι αιτίες του πνιγμού τείνουν να εξαρτώνται από την ηλικιακή ομάδα του θύματος. Βρέφη συνήθως πνίγονται σε μπανιέρες. Τα παιδιά συχνότερα πνίγονται στη θάλασσα ή σε μια πισίνα. Οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες (ηλικίας 15-25 ετών) τείνουν να πνίγονται σε ποτάμια, λίμνες ή στη θάλασσα.
•Ποια είναι τα συμπτώματα του πνιγμού;
Ο πνιγμός τείνει να είναι μια ήσυχη, σιωπηλή κατάσταση. Τα θύματα συνήθως δεν είναι υπερκινητικά. Αντ’ αυτού, καταναλώνουν σημαντική ενέργεια προσπαθώντας να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό και μπορεί να είναι πολύ κουρασμένα για να φωνάξουν για βοήθεια. Επιπλέον, εάν το νερό έρθει σε επαφή με τις φωνητικές χορδές, μπορεί να προκαλέσει σπασμό και να εμποδίσει το θύμα να φωνάξει για βοήθεια.
Οι συνέπειες και τα συμπτώματα του πνιγμού ποικίλλουν ευρέως. Ένα θύμα πνιγμού μπορεί να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα ή, αντίθετα, μπορεί να βρεθεί χωρίς τις αισθήσεις του και νεκρό. Στους περισσότερους πνιγμούς το θύμα βρίσκεται να πλέει στην επιφάνεια ακίνητο ή βρίσκεται στον βυθό. Για όσους είναι ζωντανοί, μπορεί να είναι ανήσυχοι, συγκεχυμένοι με δυσκολία στην αναπνοή. Η λειτουργία του εγκεφάλου και η λειτουργία των πνευμόνων είναι τα κυριότερα προβλήματα στα θύματα πνιγμού.
•Πώς αντιμετωπίζεται ο πνιγμός;
Η αντιμετώπιση αρχίζει από την άκρη του νερού. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας συνιστά, ει δυνατόν, να στείλετε ένα άτομο για να καλέσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καλώντας το 112. Στείλτε ένα άλλο άτομο για να φέρει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) στο θύμα.
Εάν δεν μπορεί να αναγνωριστεί παλμός και ο ασθενής δεν αναπνέει, ξεκινήστε την Καρδιο Αναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ο πνιγμός αποτελεί μια από τις ειδικές καταστάσεις στις οποίες δεν υποδεικνύεται ΚΑΡΠΑ μόνο με θωρακικές πιέσεις αλλά είναι απαραίτητες και οι θωρακικές εμφυσήσεις. Εάν υπάρχει πιθανότητα τραυματισμού στον αυχένα, προσέξτε ιδιαίτερα για να αποφύγετε περαιτέρω τραυματισμό του θύματος, κρατώντας το λαιμό και το σώμα του ευθυγραμμισμένα.
Εάν ο ασθενής αναπνέει αλλά δεν ξυπνά, τοποθετήστε το άτομο στην πλευρά του / της στη θέση ανάνηψης για να αποφύγετε την εισρρόφηση από πιθανό εμετό.
Η περαιτέρω θεραπεία από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό στο νοσοκομείο θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
•Πώς μπορεί να εμποδιστεί η πνιγμός;
Οι περισσότερες πνιγμοί μπορούν να προληφθούν και μπορούν να ληφθούν απλά βήματα για να βοηθήσουν στην ασφάλεια στο νερό. Μάθετε πώς να κολυμπάτε. Όταν βρίσκεστε στο νερό, να κολυμπάτε πάντοτε μαζί με έναν φίλο και ποτέ μόνοι. Χρησιμοποιείτε πάντα συσκευές επίπλευσης κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό, για παράδειγμα, καγιάκ, τζετ σκι και βάρκες. Μην κάνετε χρήση οινοπνεύματος ή ναρκωτικών ουσιών όταν κάνετε κολύμβηση ή βαρκάδα. Ελέγξτε προσεκτικά τα παιδιά γύρω από το νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής σας. Ακόμα και οι μπανιέρες και οι κάδοι γεμάτοι νερό μπορεί να είναι επικίνδυνες. Οι πισίνες πρέπει να διαθέτουν φράγματα (φράκτες, πύλες, συναγερμούς) για να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών χωρίς επίβλεψη. Μάθετε ΚΑΡΠΑ!