Με τη δολοφονία του αρχηγού της Χαµάς ενώ βρισκόταν στη Τεχεράνη άρχισε πάλι η ένταση στη διαµάχη στον ατέλειωτον πόλεµον της Μέσης Ανατολής. Κι’ ο κρυφός φόβος σε όλους: η γενίκευση του πολέµου. Αυτό θα σηµαίνει, βεβαίως, καταστροφή για την ανθρωπότητα.
Η διαµάχη µεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διαρκεί για τόσα χρόνια και δεν λέει να σταµατήσει. Κατά ορισµένους αυτή η «ανώµαλη διαµάχη» δεν µπορεί να τελειώσει µε συµβιβασµό. Η µια πλευρά πρέπει να κερδίσει και η άλλη να χάσει (βλ. Daniel Pipes, “The Uniqueness of the Palestinian-Israeli Conflict”, The Jerusalem Post, July 16, 2024) ∆ύο λύσεις: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να δεχθούν την ύπαρξη του Ισραήλ ή πρέπει το Ισραήλ να καταστραφεί. ∆εν υπάρχει συµβιβασµός, κατά ορισµένους ειδικούς (οπ. παρ.).
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο κόσµος αγωνιά µήπως µια γενική ανάφλεξη συµβεί. Πολλοί είναι οι παίκτες στην περιοχή: Πρώτα, οι Μεγάλες ∆υνάµεις: οι ΗΠΑ, σηµαντικός σύµµαχος του Ισραήλ, µαζί µε τις ∆υτικές ∆υνάµεις. Η Ρωσία και η Κίνα. Η Σαουδική Αραβία, ανταγωνιστής του Ιράν για την αρχηγία στην περιοχή. Η πάντοτε «πρόθυµη» Τουρκία, που τώρα οδηγεί τον Ισραήλ στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης (!) και όλες οι άλλες ∆υνάµεις της περιοχής.
Είναι τώρα η σειρά του Ιράν να απαντήσει, αφού ο αρχηγός της Χαµάς σκοτώθηκε στο έδαφός του. Κατά βάθος, ούτε το Ιράν, ούτε το Ισραήλ, ούτε κανένας άλλος ελπίζοµε επιθυµεί γενική ανάφλεξη γιατί οι συνέπειές της θα είναι ανυπολόγιστες. Από την άλλη µεριά, υπάρχουν τα φιλότιµα, η απάντηση του ενός παίκτη στον άλλο και ούτω καθ’ εξής.
Ελπίζοµε να επικρατήσει η λογική και κύρια, επιτέλους οι αντιµαχόµενες πλευρές να δουν την ουσία του θέµατος και να προχωρήσουν σε µια λύση µε µια λογική βάση, έχοντας υπ’ όψη ότι µια συµβιβαστική λύση είναι προτιµωτέρα από µια µή λύση και διαρκή ένταση.
*Ο ∆ρ. Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι νοµικός, διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής.