Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022 η οποία συνεχίζεται, άφησε και αφήνει εμβρόντητο τον κόσμο με την αγριότητά της καθώς και την τραγωδία του ίδιου του πολέμου. Η δύστυχη χώρα ισοπεδώθη σε πολλές περιοχές της. Για μας τους Έλληνες, εστίες Ελληνικού πολιτισμού αιώνων κτυπήθηκαν, με πρώτην τη Μαριούπολη.
Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη αναλόγως χώρα 45 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι μία ορθόδοξη χώρα και αυτό είναι ακόμη ένα κοινό γνώρισμα που έχουμε με τους Ουκρανούς. Είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της Ρωσίας για την εκκλησία της Ουκρανίας.
Θα είναι, ίσως, από την άλλη μεριά, παράδοξο, να αναφέρει κάποιος ότι από αυτή την τραγωδία για τη χώρα παρουσιάστηκαν και ορισμένα «καλά» για την Ουκρανία. Αλλά, βέβαια, με τι αντίτιμο!
Γνώρισε, μέσα στην τραγωδία, ο κόσμος τη χώρα. Επιπλέον, η διεθνής αλληλεγγύη για την Ουκρανία ήταν κάτι αξιοσημείωτο. Ο κόσμος αγκάλιασε τη χώρα και τον αγώνα του λαού της. Η ηρωική αντίσταση του Ουκρανικού λαού παρετηρήθη και επαινέθη. Το προεδρικό ζεύγος της Ουκρανίας, οι Zelenski, έγιναν καθημερινά ονόματα στον πλανήτη. Το μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό Time, έγραψεν το κύριον άρθρο του για την πρώτην Κυρίαν της Ουκρανίας, Olena Zelenska, και τη χώρα της. Η κα Zelenska, επίσης φιγούραρε στο εξώφυλλο του περιοδικού (βλ. Time, July 26-August 2, 2022, σελ. 33-36).
Παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος συνεχίζεται. Κανείς δεν αναμιγνύεται να σταματήσει αυτήν την τραγωδία, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, 2022,
Αυτή είναι η κατάσταση του κόσμου σήμερα. Καθόλου ενθαρρυντική για κανένα!
*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρώην Επιμελητής του Πάντειου Πανεπιστημίου.