Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο πολιτισμός αντίδοτο στην κρίση

Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση, εάν υπάρξει ανάπτυξη των πολιτιστικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων πολιτιστικών επιχειρήσεων μέσα από την δικτύωση και τα κατάλληλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό επισημάνθηκε κατά την διάρκεια του εργαστηρίου που διοργάνωσε το πρωί του Σαββάτου ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, στο Μουσείο Τυπογραφίας των Χανιώτικων νέων, στο ΒΙΟΠΑ, με θέμα ” Τοπική Ανάπτυξη μέσω της Δημιουργικής Οικονομίας” στο πλαίσιο του προγράμματος ” Ο πολιτισμός ως εργαλεία ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας. Η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader.

Το εργαστήριο περιλάμβανε αξιόλογες εισηγήσεις, ενημερώσεις και συζητήσεις για την στήριξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και την αύξηση απασχόλησης των νέων. Απευθυνόταν σε εκπροσώπους από πολιτιστικές επιχειρήσεις, δημόσια- ιδιωτικά μουσεία, πινακοθήκες, χώρους πολιτισμού, επιχειρηματίες στον χώρο της μουσικής, εικαστικών, κεραμικής κ.α
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαικής Ένωσης Υπουργείου Πολιτισμού- Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδος Ειρήνη Κομνηνού μίλησε για τον πολιτισμό ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας και την τοπική ανάπτυξη νήσων μέσω δικτύωσης και δημιουργικής οικονομίας.
Η κα Κομνηνού μιλώντας για τις τάσεις στην χρηματοδότηση του πολιτισμού στην Ε.Ε ανέφερε ότι ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στην κρίση και να υπάρξει ανάπτυξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και ενδυνάμωση των πολιτιστικών βιομηχανιών και των μικρομεσαίων πολιτιστικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ύπαρξη ενός Ταμείου Εγγυήσεων από το 2016, η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών και ιδιαιτέρως των νέων στον πολιτισμό μέσω των νέων τεχνολογιών, όπως επίσης και η διεύρυνση της χρήσης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος. Αφού υποβληθούν projects στον τομέα του πολιτισμού και τς δημιουργικότητας ως εταίροι διακρατικών συνεργασιών, οι αιτήσεις κατατίθενται προς έγκριση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προϋπόθεση είναι οι υποψήφιες προς έγκριση προτάσεις να προέρχονται από πολιτιστικούς φορείς, πολιτιστικές επιχειρήσεις και φορείς της δημιουργικής βιομηχανίας, με νομική οντότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια.
Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είναι το έλλειμμα ενημέρωσης από τα Υπουργεία και τους αρμόδιους Οργανισμούς, προκειμένου η πληροφορία για ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα να φτάνει εγκαίρως στις ενδιαφερόμενες μικρομεσαίες πολιτιστικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΕΣ
Ο κ. Κώστας Καρμπέρης, ιδρυτής και μέλος της ΙΚΕ ΚΕΡΑΣ-Πολιτισμός και Ανάπτυξη αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο την πλήρη καταγραφή του πολιτιστικού αποθέματος σε ένδεκα περιοχές της Νησιωτικής Ελλάδας μεταξύ των οποίων η Κρήτη και εταίρο στο νησί τον ΟΑΚ. Στην μελέτη υπήρξε καταγραφή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Κρήτης μέσα από τον Πολιτισμό και κυρίως την δικτύωση των επιχειρήσεων. «Η Κρήτη έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του πολιτιστικού προϊόντος της ενώ στο νησί υπάρχει η κουλτούρα της συνεργασίας. Σήμερα η δικτύωση και η καινοτομία είναι οι δύο βασικοί, καθοριστικοί πυλώνες του αναπτυξιακού προγραμματισμού όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα χρόνια. Το αναπτυξιακό πλαίσιο για όλη την Ε.Ε τα επόμενα χρόνια θα είναι η ‘’έξυπνη’’ εξειδίκευση, η καινοτομία, οι αναπτυξιακές επενδύσεις που θα έχουν business plan και προοπτικές βιωσιμότητας»σημείωσε ο κ. Καρμπέρης και πρόσθεσε ότι απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των μικρομεσαίων πολιτιστικών επιχειρήσεων προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές και να αποκτήσουν την κατάλληλη εξωστρέφεια.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις πολιτιστικές θερμοκοιτίδες ως εργαλείο ανάπτυξης των μικρομεσαίων πολιτιστικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι αποτελεί: « μια καινοτόμα πρόταση που αφορά δομές που υποστηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις του πολιτισμού, δηλαδή καινούριες επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ακόμη τρία χρόνια ζωής ή ιδρύονται τώρα στον χώρο του πολιτισμού. Η πολιτιστική θερμοκοιτίδα είναι μια δομή που υποστηρίζει τα πρώτα βήματα νέων πολιτιστικών επιχειρήσεων και προσφέρεται από την τοπική αυτοδιοίκηση στους νεοφυείς επιχειρηματίες του χώρου να συστεγαστούν, τους παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τα υλικά για να μπορέσουν να δουλέψουν, να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες τους. Και το κυριότερο τους προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίες και δικτύωσης μεταξύ τους, αλλά και την απαραίτητη πληροφόρηση- προώθηση σε όλες τις απαραίτητες δομές και μηχανισμούς του εξωτερικού».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε επίσης η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ Αμαλία Κωτσάκη η οποία αναφέρθηκε σε δράσεις δικτύωσης του ΚΑΜ με αρχιτεκτονικές σχολές της Ε.Ε και συνεργασίες με άλλους ευρωπαϊκούς εταίρους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο ιδρυτής του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ενώ το παρών έδωσαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Γ. Βαρουδάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Μιχάλης Αεράκης και άλλοι εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων.
Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου Τυπογραφίας από την υπεύθυνη του Μουσείου Έλια Κουμή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα