Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ο πολιτισμός του τσιμέντου και η ερημοποίηση της πόλης

Οι περιοχές της Μεσογείου συνολικά απειλούνται από ξηρασία και ερημοποίηση όπως μας προειδοποιούν τον τελευταίο καιρό οι επιστήμονες. Η Κρήτη δεν εξαιρείται απ’ ό,τι φαίνεται απ’ αυτήν την απειλή. Τα Χανιά με συνολικές βροχο-χιονοπτώσεις αρκετά ικανοποιητικές, που προσεγγίζουν περίπου τα επίπεδα της κεντρικής Ευρώπης, θα μπορούσαν να είναι, η εξαίρεση του κανόνα. Έτσι ενώ έχουμε θετικά μετεωρολογικά δεδομένα προσπαθούμε να τα εξουδετερώσουμε με την ανεπάρκεια και την αδιαφορία που μας διακρίνει είτε σαν άτομα, αλλά και σαν θεσμοθετημένη κοινωνία.

Η πόλις των Χανίων, γνωστή και σαν πόλη των γιασεμιών, μια πόλη με αρκετό αστικό πράσινο παλαιότερα, κάνει ό,τι μπορεί για να καταταγεί τελευταία στην λίστα των πόλεων με ικανοποιητική αναλογία αστικού πράσινου. Αυτό επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση από τις επεμβάσεις και τα τεχνικά έργα που κάνουν δυστυχώς όλες οι δημοτικές αρχές κατά καιρούς στην πόλη. Συγκεκριμένα όλες οι πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, πλατειών και γενικά ελεύθερων χώρων θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό της βροχής να εισχωρεί στο έδαφος. Έτσι επιτυγχάνουμε την αποθήκευση του νερού στο υπέδαφος οπότε δεν χρειάζεται να κατασκευάζουμε τεράστιους αγωγούς ομβρίων υδάτων και να οδηγούμε αυτό το πολύτιμο αγαθό στην θάλασσα. Η αποθήκευση του νερού της βροχής στο υπέδαφος είναι προϋπόθεσή για την ύπαρξη πρασίνου, ιδιαίτερα των μεγάλων δένδρων.

Να θυμίσω ότι παλαιότερα με αυτήν την λογική λειτουργούσαν και τα πηγάδια, όπου ήταν οι βασικοί τροφοδότες νερού. Απορίας άξιον γιατί αυτή την απλή γνώση και λογική την πετούν στα σκουπίδια οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και επιμένουν να χρησιμοποιούν παντού και πάντα σαν υπόβαση το τσιμέντο, όπου εκτός των άλλων ανεβάζει υπερβολικά το κόστος. Eτσι κατασκεύασαν πεζοδρόμια με μικρούς κυβόλιθους, που αντί να τους φυτεύουν σε άμμο τους φύτευαν σε μπετό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης είναι η πλατεία δικαστηρίων και ο χώρος γύρω από την πρώην Νομαρχία. Μετά την ασφαλτόστρωση του χώρου, εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να μας εγκαταλείπουν τα πεύκα και να πλημμυρίζει η πλατεία τον χειμώνα από τα νερά της βροχής που δεν κατευθύνονται πλέον στο υπέδαφος, αλλά πλημμυρίζουν τους δρόμους μέχρι να οδηγηθούν στην θάλασσα. Αν παρατηρήσουμε μια άλλη φιλόξενη και δροσερή πλατεία, αυτή της Σπλάντζιας θα διαπιστώσουμε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Η πλακώστρωση έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε τα νερά της πλατείας να οδηγούνται σε αγωγούς με… προορισμό τη θάλασσα. Απορία αφελούς, εάν κάποια μέρα εκλείψουν τα δέντρα από την όμορφη αυτή πλατεία… γιατί εκεί οδηγούμαστε, ο χώρος αυτός θα είναι ευχάριστος και φιλικός προς εμάς τους πολίτες; Δεν νομίζω ότι θα είναι καν βιώσιμος. Δεν θα πρέπει επιτέλους να μας γίνει κατανοητό ότι ένα από τα δεδομένα που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής σε μια πόλη είναι και το αστικό πράσινο; Δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε ότι το νερό της βροχής που όλο και λιγοστεύει δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να το σπαταλούμε, είτε με τις απίθανες τεχνικές κατασκευές που προαναφέραμε, είτε διατηρώντας υδροβόρες καλλιέργειες… βλέπε γρασίδι στην πλατεία Δικαστηρίων ;

Απ’ ό,τι φαίνεται δεν είμαστε ικανοί να κατανοήσουμε αυτές τις απλές γνώσεις και αλήθειες, γιατί εάν περάσετε από την πλατεία Δικαστηρίων σήμερα θα διαπιστώσετε ότι γίνονται κάποια τεχνικά έργα… που φαίνονταν κάτι σαν παρτέρια, γιατί είδαμε δειλά-δειλά να ξεπροβάλει μέσα σ’ αυτά το χώμα. Αυτό το λιγοστό χώμα η αισθητική μας δεν το άντεξε για πολύ… μετά από δυο μέρες το σκέπασαν με τσιμέντο. Ίσως αφού το πλακοστρώσει ο Δήμος να μπουν κι εκεί τραπεζάκια, ίσως πάλι να σκαρφαλώνουν και να παρκάρουν τα αυτοκίνητά μας για να μην σκονίζονται. Με αυτήν την εγκληματική συμπεριφορά των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, η ερημοποίηση της πόλης… δεν θ αργήσει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα