Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έτοιμος για το Τόκιο

» Γίνεται ο πρώτος Χανιώτης ποδηλάτης που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο αθλητισμός είναι 50-50 στις χαρές και στις “λύπες”. Αν είσαι τυχερός είναι 80% χαρές και 20% λύπες το οποίο 20% όμως φτάνει καμιά φορά για να ξεπεράσει το 80% των καλών στιγμών

Ο Χανιώτης Πολυχρόνης Τζωρτζάκης γράφει την δική του ιστορία στο άθλημα της ποδηλασίας καθώς όχι μόνο γίνεται ο πρώτος Χανιώτης ποδηλάτης που θα λάβει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά είναι μόλις ο πέμπτος Ελληνας ποδηλάτης που συμμετέχει στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Τα “Χ.ν.” είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Ελληνα αθλητή αλλά και τον προπονητή του Παναγιώτη Μαρεντάκη, για την πορεία του προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και γενικότερα για την ποδηλασία στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Ιανουαρίου, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης και ο προπονητής του Παναγιώτης Μαρεντάκης βραβεύτηκαν από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την πρόκρισή του Χανιώτη αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ξεκινάμε την συζήτηση με τον Πολυχρόνη Τζωρτζάκη και δεν μπορούμε παρά να τον ρωτήσουμε για το πώς αισθάνεται για την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. «Ανακούφιση» μας απαντά άμεσα «ήξερα βάσει των κριτηρίων ότι είμαι ο αθλητής που έχει τους περισσότερους βαθμούς και ότι ήμουν ο αθλητής που λογικά θα επιλεγόταν. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Σίγουρα ήταν μία μεγάλη στιγμή ανακούφισης και ευχαριστώ την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας που με εμπιστεύτηκε» αναφέρει στην συνέχεια.
Όσον αφορά αν ήταν ο στόχος του η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μας απαντά πως «την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες την είχα στο μυαλό μου από το 2015 αρχικά για το Ρίο. Για το Ρίο είδα ότι μπορούσα να συλλέξω βαθμούς αλλά λόγω συγκυριών δεν τα κατάφερα να προκριθώ. Οπότε έβαλα στόχο να προκριθώ στην θεωρητικά τελευταία μου ευκαιρία για συμμετοχή που είναι στο Τόκιο. Οπότε από το 2016 μέχρι και τον Ιούλιο του 2020 σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
«Πέρα από ανακούφιση είναι και δικαίωση» (σ.σ. η πρόκριση), συμπληρώνει ο προπονητής του Πολυχρόνη, Παναγιώτης Μαρεντάκης «δικαίωση γιατί ο Πολυχρόνης είναι από τους λίγους αθλητές στην Ελλάδα ο οποίος έχει ρισκάρει. Μένει ουσιαστικά τους ποιο πολλούς μήνες στο εξωτερικό. Αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα με το σωματείο ΤΑΛΩ είναι και σε επαγγελματικές ομάδες. Προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερος και η προσπάθεια του ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο» σημειώνει.
Εχεις κάνει θυσίες για να φτάσει να συμμετάσχει στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου, ρωτάμε τον Πολυχρόνη οποίος μας απαντά πως οι θυσίες, δεν είναι… θυσίες. «Δεν το λες θυσίες. Απλά αφήνεις κάποια πράγματα πίσω σου. Στις σπουδές έχω πατήσει “pause” ας πούμε. Πίστευα στον εαυτό μου και σε αυτό που κάνουμε και ήξερα ότι είναι κρίμα να σταματήσω. Γιατί πολλές φορές, στις δύσκολες στιγμές κυρίως σκέφτεσαι. Μήπως είναι η ώρα να σταματήσω;» Ποιες είναι οι στιγμές που ένας αθλητής όμως σκέφτεται να σταματήσει τον αθλητισμό;«Ο αθλητισμός είναι 50-50 στις χαρές και στις “λύπες”. Αν είσαι τυχερός είναι 80% χαρές και 20% λύπες το οποίο 20% όμως φτάνει καμιά φορά για να ξεπεράσει το 80% των καλών στιγμών. Υπάρχουν μεγάλα ρίσκα στο ποδήλατο. Εχουμε χάσει φίλους στον δρόμο απο δυστυχήματα. Το ξανασκέφτεσαι. Λες αξίζει να είσαι έξω στο δρόμο να ρισκάρεις με άλλους οδηγούς. Στο ποδήλατο είσαι εκτεθειμένος. Και όχι μόνο αυτό είσαι μακριά από την οικογένειά σου, τους φίλους σου. Το μεγαλύτερο κομμάτι που έχω περάσει μακριά είναι 5-6 μήνες και εννοείται ότι σε αυτούς τους μήνες δεν ήταν όλα ρόδινα. Περνάς δύσκολες στιγμές που θέλεις να είσαι με άτομα δικά σου αλλά δεν μπορείς” μας απαντά ο Πολυχρόνης ενώ ο προπονητής του συμπληρώνει πώς “υπάρχουν τραυματισμοί, κακουχίες. Τώρα (σ.σ. τον χειμώνα) προπονούμαστε με βροχή και κρύο. Το καλοκαίρι με καύσωνες».
Ρωτάμε ποια ήταν η χειρότερη αλλά και η καλύτερη στιγμή στην καριέρα του και μας παραξενεύει που απαντά πως η χειρότερη στιγμή ήταν… αυτή η περίοδος. «Αγωνιστικά η πιο δύσκολη στιγμή της καριέρας μου ήταν τώρα. Ουσιαστικά το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσα να αγωνιστώ” μας εξηγεί και διευκρινίζει πώς “τώρα που ξέραμε ότι ήταν η πρόκριση, είχα την πρωτοπορία στην βαθμολογία, αλλά είχα έναν τραυματισμό τον Αύγουστο εξαιτίας του οποίου δεν μπορούσα να αγωνιστώ. Με άφησε ο τραυματισμός ένα μήνα εκτός αγώνων. Οπότε αυτό με γέμισε με περίσσιο άγχος και στρες που προσπαθούσα να διαχειριστώ”. Όσον αφορά την καλύτερη στιγμή; «Στις καλύτερες στιγμές, σίγουρα ήταν τώρα που ανακοινώθηκε η πρόκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρώτο μου πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία εφήβων με τον Παναγιώτη δίπλα μου και το πρώτο στην κατηγορία ανδρών το 2007 και το 2015 αντίστοιχα» μας απαντά.
Το πρόγραμμα ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, περιλαμβάνει την βασική προετοιμασία του Πολυχρόνη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και στην συνέχεια θα ξεκινήσει μία σειρά αγώνων ώστε να έχει το κατάλληλο επίπεδο και την κατάλληλη φόρμα για τους Αγώνες. Τον ρωτάμε αν αισθάνεται πίεση για την συμμετοχή του στο κορυφαίο γεγονός «δεν μπορώ να πω ότι με αγχώνει η παρουσία μου» μας απαντά. «Με άγχωνε η πρόκριση. Η περυσινή σεζόν όλη ήταν πολύ αγχώδης, γιατί το ποδήλατο είναι πολύ απρόβλεπτο πρέπει να είσαι σταθερός όλη τη σεζόν, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο» αναφέρει, ενώ μας εξηγεί πως «επρεπε να συλλέξω βαθμούς από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο και λόγω αυτής της σταθερότητας που είχα μπόρεσε και συνέλεξα βαθμούς στο πρώτο μισό της σεζόν. Αυτό μου έδωσε το αβαντάζ παρόλο που ήμουν τραυματίας τους τελευταίους δύο μήνες της σεζόν είχα τους περισσότερους βαθμούς μεταξύ Ελλήνων και βοήθησα τη χώρα να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο».

«Το 2019 ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την xανιώτικη ποδηλασία»
Η περυσινή χρονιά ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την Χανιώτικη ποδηλασία μας αναφέρει ο προπονητής ποδηλασίας του ΤΑΛΩΣ/ΑΝΕΚ LINES Παναγιώτης Μαρεντάκης (φωτ.) και εξηγεί τους λόγους «ο Πολυχρόνης κατάφερε και πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ κανείς Χανιώτης ποδηλάτης και έχουμε μεγάλη ιστορία στο ποδήλατο από την δεκαετία του 1970.
Ακολούθησαν και τα άλλα παιδιά της ποδηλασίας πίστας με τους Λιβανό, Μαυριγιαννάκη και Πατεράκη να κατακτούν την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό και βέβαια ο Λιβανός κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ευρώπης στην πίστα στην ταχύτητα και δύο παγκόσμια πρωταθλήματα. Επίσης για 9η συνεχόμενη χρονιά η πρώτη θέση του συλλόγου μας πανελλαδικά που είναι και αυτή επίσης μία εξαιρετική επίδοση».
Ρωτάμε τον κ. Μαρεντάκη για την συμμετοχή του Πολυχρόνη στους Ολυμπιακούς Αγώνες «η συμμετοχή είναι πολύ σημαντική, να έχει την υγεία του να πάρει να λάβει μέρος και μετά πας για τον τερματισμό και μετά για ό,τι καλύτερο έρθει. Είναι πολύ δύσκολη η διαδρομή, υπάρχουν 240 χιλιάδες χλμ τα οποία υψομετρική ανέβασει είναι 5,000 μέτρα. Για να καταλάβετε είναι σαν να ανεβούμε 6 φορές τον Ομαλό και να κάνουμε 240 χλμ. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και υπάρχουν όπως είπα πολύ πιο αναπτυγμένα -ποδηλατικά – κράτη τα οποία έχουν πιο καλές προδιαγραφές από εμάς. Εμείς όπως και τώρα το παλέψαμε για την πρόκριση θα κάνουμε το ίδιο και στους Ολυμπιακούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα