O πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ διεμήνυσε χθες βράδυ πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευσή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ το αποτέλεσμά του θα εφαρμοσθεί πλήρως, ενώ για σήμερα έχει κληθεί να παρουσιασθεί ενώπιον του Οικονομικού Δικαστηρίου στη Μαδρίτη ο πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, που κατηγορείται για εκτροπή δημοσίων πόρων για τη διεξαγωγή του προηγούμενου δημοψηφίσματος της 9ης Νοεμβρίου 2014.
Μεταξύ των Καταλανών πρώην αξιωματούχων, πέραν του Μας, έχουν κληθεί να καταθέσουν στο Οικονομικό Δικαστήριο οι πρώην σύμβουλοι (υπουργοί) της τοπικής κυβέρνησης Τζουάνα Ορτέγα, Ιρένε Ριαγκάου, και Φρανσέσκ Ομς, που επίσης κατηγορούνται για την εκτροπή πόρων για το δημοψήφισμα, όπως και άλλα πολιτικά στελέχη και τεχνικοί των συμβουλίων Προεδρία και Διακυβέρνησης της ‘Τζενεραλιτάτ’.
Πηγές προσκείμενες στους κατηγορούμενους δήλωσαν στο Ισπανικό Πρακτορείο (EFE), πως κανείς τους δεν προτίθεται να παρουσιασθεί αυτοπροσώπως και θα αφήσουν την εκπροσώπησή τους στους συνηγόρους τους
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Λα Σέξτα, ο Πουτζεμόντ διατράνωσε πως παρά τις δικαστικές απαγορεύσεις και τις αστυνομικές επεμβάσεις για να διαλυθεί ο μηχανισμός διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι κάλπες θα στηθούν και θα στελεχωθούν οι επιτροπές στα εκλογικά τμήματα . Ο ίδιος πρόσθεσε πως το μόνο που δεν θα αφήσει να διεξαχθεί είναι το «βρώμικο παιχνίδι».
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η Καταλωνία ναι μεν δεν διαθέτει όλα τα «συστατικά» που θα ήθελε για να οργανώσει καλλίτερα το δημοψήφισμα, εντούτοις διαθέτει τα «απαραίτητα» για να το κάνει.
Ο Πουτζεμόντ δήλωσε αναφορικά με το αποτέλεσμα, πως αμέσως μετά την έκδοσή του θα συγκαλέσει την κυβέρνησή του, θα ακούσει το τοπικό Κοινοβούλιο και θα δει τι αποφάσεις θα λάβει. Πάντως, όπως τόνισε, «τώρα» πλέον βρίσκεται πάνω στο τραπέζι σοβαρά η πρόταση να κηρύξει μονομερώς η κυβέρνηση την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Ο Πουτζεμόντ για μία φορά ακόμη κατηγόρησε τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ότι «αρνείται να κάνει πολιτική» και πως προσπαθεί να πλήξει την αυτονομία «από την πίσω πόρτα, πλήττοντας το Σύνταγμα και χωρίς να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως». Όπως τόνισε, δεν έχει λάβει μηνύματα συμπαράστασης από ευρωπαίους αρχηγούς, ή αξιωματούχους, υπέρ του δημοψηφίσματος, όμως πρόσθεσε πως ούτε ο ίδιος, ούτε και η κυβέρνησή του το επεδίωξαν και ούτε πιστεύει ότι αυτό θα γίνει.