» Ενα αφιέρωμα του Απ. Κελαϊδή στην “Ομάδα” και παλιοί παίκτες που θυμούνται το επίσημο ξεκίνημα ενός κορυφαίου συλλόγου
Την ομάδα του Κισσαμικού που κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του και συγκεκριμένα της Γ’ κατηγορίας το 1966-67 παρουσιάζουμε σήμερα.
Ηταν ένα αφιέρωμα που σκοπεύαμε να το συνδυάσουμε με την διαφαινόμενη κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος στην αντίστοιχη κατηγορία από τον Νέο Κισσαμικό αλλά ήρθε η διακοπή των πρωταθλημάτων τον περασμένο Μάρτιο και μία ένσταση που άλλαξε τα δεδομένα.
Επανερχόμαστε λοιπόν στον ΠΓΣ Κισσαμικό της δεκαετίας του ‘60 που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΧ. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι παρότι η ομάδα του Καστελλίου είναι ένα από τα πιο παλιά σωματεία των Χανίων με έτος ίδρυσης το 1926 πέρασαν 40 χρόνια μέχρι να δηλώσει συμμετοχή επίσημα σε διοργάνωση. Μέχρι τότε είχε ένα ισχυρό σύνολο που έδινε μόνο φιλικά παιχνίδια με ομάδες γειτονικών χωριών αλλά και με συλλόγους των Χανίων. Ενας βασικός λόγος που καθυστέρησε να λάβει μέρος στις διοργανώσεις της τοπικής Ενωσης ήταν η έλλειψη γηπέδου καθώς χρησιμοποιούσε μέχρι τότε τον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου της περιοχής.
Μόλις απέκτησε γήπεδο λοιπόν στον χώρο δίπλα στην θάλασσα δήλωσε και συμμετοχή και η πρώτη του αυτή επίσημη εμφάνιση συνοδεύτηκε με την κατάκτηση του τίτλου όπως φαίνεται και στο σχετικό αφιέρωμα της πολύ αξιόλογης εφημερίδας “Ομάδας” που μας έστειλε ο Αλέξανδρος Βάσιλας και το οποίο υπογράφει ο συντάκτης με τα αρχικά Κ.Α.
Α. ΚΕΛΑΪΔΗΣ: Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΥ
Η αναζήτηση του συντάκτη ήταν πολύ εύκολη αφού μιλάμε για τον Κελαϊδή Απόστολο που τότε ήταν παίκτης αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα τεράστιο αρχείο για την ομάδα της Κισσάμου την οποία έχει υπηρετήσει άλλωστε από διάφορα πόστα.
Ο ίδιος θυμάται και τον πρώτο επίσημο αγώνα του συλλόγου στις 21 Μαϊου 1967 με αντίπαλο την Ελπίδα -όπως είχε μετονομαστεί την δεκαετία του ‘60 ο Κρητικός- στο γήπεδο Χανίων και νικητή τον Κισσαμικό με 3-1 με σκόρερ τους Φραγκιουδάκη, Μαρακάκη και Γιακουμάκη. Διαιτητής στο πρώτο εκείνο παιχνίδι ήταν ο Σταμάτης Μπουρμπάκης που πολλοί από εμάς τον θυμόμαστε ως δημοσιογράφο αλλά και και ως εκδότη (Παλμός κλπ). Την Ελπίδα ο Κισσαμικός την νίκησε και στον β’ γύρο εντός με 2-0.
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα του εκείνη τη σεζόν:
Με Γρανίτη 2-0 και 2-2
Με Ηρακλή Νεροκούρου 3-2 και 1-2.
Ετσι ο σύλλογος του Καστελλίου κατέκτησε τον τίτλο με 15 βαθμούς (τότε το βαθμολογικό σύστημα ήταν 3-2-1) και με 13-7 γκολ.
Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα με τίτλο “Ο Κισσαμικός Καστελλίου Πήρε άριστα” και υπότιτλο “Πρωταθλητής Γ’ κατηγορίας Χανίων” ο Απ. Κελαϊδής αναφέρει: “Θριαμβευτική ήταν η πρώτη εμφάνιση του Κισσαμικού στο πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας της ΕΠΣ Χανίων. Οι παίκτες του Κισσαμικού παρότι δεν διέθεταν πείρα επισήμων αγώνων, κατόρθωσαν με την ψυχραιμία τους, την φιλοτιμία και το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα τους, να κατακτήσουν το πρωτάθλημα της κατηγορίας τους και να σκορπίσουν τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους του Καστελλιού. Ο Κισσαμικός για να φτάση τον τίτλο και να τον κατακτήση έδωσε σκληρές μάχες μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η διοίκηση του εργάσθηκε συστηματικά αλλά και επίπονα για να παράσχη στην ομάδα τα εφόδια της επιτυχίας. Παράλληλα οι παίκτες στους αγώνες τους, έδιναν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους για να κατακτήσουν τους βαθμούς της νίκης. Και να που ο συνδυασμός των προσπαθειών διοικήσεως και παικτών έδωσε στον Κισσαμικό τον πρώτο του τίτλο”.
ΑΛΛΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. ΠΑΛΙΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ
Ο Γιάννης Φραγκιουδάκης (γεν. 18-11-1949) θυμάται και αυτός με νοσταλγία την πρώτη εμφάνιση της ομάδας αφού υπήρξε και ο σκόρερ του πρώτου επίσημου τέρματος του συλλόγου. Αγωνίστηκε από τα 14 του έως την ηλικία των 19 ετών. Διότι στη συνέχεια η στρατιωτική θητεία και οι υποχρεώσεις ανάγκασαν τόσο τον ίδιο όσο και πολλούς ποδοσφαιριστές της α’ αυτής ομάδας που ήταν μαθητές να σταματήσουν. Υπήρξαν βέβαια άξιοι συνεχιστές τους και ο σύλλογος ήταν από τότε σχεδόν πάντα ανάμεσα στις κορυφαίες των Χανίων.
Ο Κώστας Κατσικανδαράκης συναντάει μέχρι σήμερα πολλούς από τους συμπαίκτες του στο Καστέλλι. Ο ίδιος ήταν τότε μόλις 15 ετών (γεν. 1952) ενώ υπήρξε και αθλητής στο μήκος του ΑΟ Κύδων. Αγωνίζονταν στο κέντρο ενώ μας μιλάει και για κάποιους ποδοσφαιριστές που ήταν τότε στην ομάδα αλλά δεν αναφέρονται στο άρθρο της “Ομάδας”. Οπως το δεξί μπακ Αντώνη Γοναλάκη τον επονομαζόμενο και “Σόλωνα”, ενώ οι Πετράκης Γιώργος, Μαρεντάκης Αντώνης και Τζανέρης Γιώργος ήταν από τους πρώτους αν και μάλλον δεν έπαιξαν τη συγκεκριμένη σεζόν σύμφωνα με τον Απ. Κελαϊδή.
Τα προηγούμενα χρόνια παίκτης του Κισσαμικού ήταν και ο Μιχάλης Κακαουνάκης αδελφός του γνωστού αείμνηστου δημοσιογράφου (Νίκου).
Ως πρόεδρος δε στο ξεκίνημα ήταν ο Γιάννης Παπαδάκης ενώ είχε προηγηθεί στο ίδιο αξίωμα ο Δημήτρης Μυλωνάκης.
Ο Μιχάλης Μαρακάκης (γεν. 1949) πολύ γνωστός σήμερα ως πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων μας μιλάει ως μέλος της πρώτης εκείνης ομάδας στην οποία αγωνίσθηκε για μία πενταετία (1963-69). Ξεκίνησε στην ηλικία των 14 ετών και αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω ενός τραυματισμού. Οπως επισημαίνει:
“Εκ των ενόντων είχε δημιουργηθεί η ομάδα αυτή με παιδιά από το Γυμνάσιο και ξαναζωντανέψαμε ένα όνειρο διότι υπήρχε από πριν τον πόλεμο ο σύλλογος. Αφορμή για να δηλώσουμε συμμετοχή ήταν η δημιουργία του γηπέδου και έτσι εμφανίστηκε μία πολύ πετυχημένη ομάδα που έκτοτε καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο ισχυρά σωματεία των Χανίων. Ξεκίνησε μία δυναμική παρουσία -φτιάξαμε και το γήπεδο αφού πριν έπαιζε στην αυλή του 1ου Δημοτικού. Προπονήσεις μας έκανε ο Γιώργος Παπαδάκης που ήταν γυμναστής στο Γυμνάσιο Καστελλίου αλλά και ένας παλιός παίκτης του συλλόγου ο Κώστας Σγουρός, ο επονομαζόμενος και “Δράκος”.
Ο Μ. Μαρακάκης ήταν ο πρώτος σκόρερ και μάλιστα τον φώναζαν “Σιδέρη” από τον γκολτζή του Ολυμπιακού που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή ενώ όπλο του ήταν η ταχύτητα καθώς παράλληλα ασχολούνταν και με τον στίβο: “Την δεκαετία του ‘60 ήμουν παράλληλα αθλητής στο δέκαθλο και έτσι χάρη στην ταχύτητα μου δημιουργούσα “πονοκέφαλο” στους αντίπαλους αμυντικούς και πετύχαινα συχνά γκολ” μας λέει.
Να προσθέσουμε ότι με την ομάδα στίβου στο Παγκρήτιο μαθητικό πρωτάθλημα είχε επιδείξει διακρίσεις ιδιαίτερα στα 100 μέτρα. Οσον αφορά την καριέρα του σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας άδοξα σε μικρή ηλικία λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στο επί κοντώ.
Επιστρέφοντας στο αφιέρωμα της “Ομάδας” αυτό καταλήγει στην τελευταία παράγραφο: “Από τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, που ο Κισσαμικός θα αγωνίζεται στην Β’ κατηγορία, οι υποχρεώσεις διοικήσεως, παικτών φιλάθλων θα είναι επηυξημένες. Αντικειμενικός σκοπός όλων, πρέπει να είναι η ακόμη μεγαλύτερη πρόοδος του Κισσαμικού και το ανέβασμα της ομάδας του στην πρώτη σειρά των ομάδων της Κρήτης”.
Οπως είναι γνωστό τοις πάσι πράγματι ο Κισσαμικός διένυσε μία πολύ σπουδαία πορεία με τίτλους και διακρίσεις που τον έφεραν το 2015-16 στην Β’ Εθνική. Εκεί άντεξε μία διετία όμως στη συνέχεια όπως ο μυθολογικός ήρωας ο Ικαρος που “έκαψε” τα φτερά του πετώντας ψηλά και κοντά στον ήλιο χάθηκε καθώς προχώρησε σε συνεργασία-συγχώνευση με τον ΑΟ Χανιά. Πρόλαβε όμως λίγα χρόνια πριν (2013) να δημιουργήσει ως θυγατρική τον Νέο Κισσαμικό που σήμερα έχει αναλάβει το έργο να ξαναφέρει ξανά τα… δελφίνια της Κισσάμου στον… αφρό των τοπικών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων!
Οι πρωταθλητές:
Σκουνάκης Αντώνης Κεντ. αμυντικός
Καμηλάκης Γιάννης Τερματοφύλακας
Φραγκιουδάκης Γιάννης Επιθετικός
Μπολιεράκης Κωνσταντίνος Μέσος
Κελαϊδής Απόστολος Πλάγιο μπακ
Μυλωνάκης Νικόλαος Σέντερ φορ
Χατζηαντωνίου Θεοχάρης Επιθετικός
Μαρακάκης Μιχάλης Επιθετικός
Χαιρετάκης Θεοχάρης Μέσος
Κατσικανδαράκης Κώστας Μέσος
Γιακουμάκης Σπύρος Επιθετικός
Γοναλάκης Αντώνης Πλάγιο μπακ
Παπαδάκης Μιχάλης
Μυλωνάκης ΙΙ
Χρέη προπονητή έκαναν ο Γιώργος Παπαδάκης και ο Κώστας Σγουρός.