Ο Σύλλογος “Ορίζοντας” με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου διοργανώνει συμβολικό Αγώνα Δρόμου – Δυναμικού Περπατήματος αποστάσεων 2,5χλμ, 5χλμ και 10χλμ, για μικρούς και μεγάλους!
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου «Γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, τρέχουμε για τα παιδιά με καρκίνο και προωθούμε το μήνυμα: “Γίνε Δότης Μυελού των Οστών!”. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και αποκλειστικά αφιερωμένη στους μικρούς αυτούς ήρωες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα. Κάθε συμμετέχοντας μπορεί να επιλέξει τα χιλιόμετρα που επιθυμεί (από τα προτεινόμενα: 2.5, 5 και 10 χλμ αντίστοιχα) και να τα “τρέξει” ή να τα “περπατήσει” σε όποια περιοχή διαλέξει και όσες φορές κι αν το αποφασίσει από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.
Για τη δήλωση συμμετοχών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφτούν τη σελίδα μας: www.orizondas.gr
ή συμπληρώνοντας απευθείας την φόρμα συμμετοχής:
https://forms.gle/1v5HZ51CYf8faNVv9
Με την ολοκλήρωση του αγώνα του, κάθε συμμετέχοντας μπορεί να αναρτήσει τη διαδρομή του ή φωτογραφίες από αυτήν, με @orizondas_chania #orizondas, #runforkids στα προσωπικά του προφίλ στα social media. Επίσης, σε κάθε συμμετέχοντα θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά αναμνηστικό συμμετοχής. Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με καρκίνο και αναδεικνύουμε την σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών!
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.
Τα παιδιά μπορεί να προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, ο καρκίνος ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη πάθηση κατά τη σχολική και προσχολική ηλικία μετά τα ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 8.600 διαγνώσεις περιπτώσεων παιδικού καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που κάνει τον καρκίνο μία σπάνια πάθηση για τα παιδιά. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.
Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο στα ίδια μέρη του σώματος με αυτά των ενηλίκων, αλλά κάποιοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνήθεις σε αυτά. Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία και ευθύνεται για το 1/3 περίπου των καρκίνων σε παιδιά. Με τις νέες θεραπείες οι προοπτικές για τα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ασθένεια έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Άλλος σημαντικός υπεύθυνος για το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία είναι κακοήθης όγκος στον εγκέφαλο.
Άλλοι καρκίνοι που εντοπίζονται συχνά σε παιδιά είναι παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα. Λιγότερο συχνοί καρκίνοι που συμβαίνουν στα παιδιά είναι όγκος στους νεφρούς (όγκος του Wilm), καρκίνος του νευρικού συστήματος(νευροβλάστωμα) και καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα). Τα αίτια αυτών των καρκίνων παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους άγνωστα.
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.
Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης. Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας, ο Σύλλογος «Ορίζοντας», στέλνει μήνυμα ελπίδας, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες μάχες μπορούν πλέον να κερδηθούν και υπόσχεται να συνεχίσει τον αγώνα δίπλα στα παιδιά που μάχονται για τη ζωή τους, τόσο με την κάλυψη εξόδων και την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους όσο και με τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον παιδικό καρκίνο και τα δικαιώματα των μικρών ασθενών. Βασική δράση του συλλόγου μας που συνδέεται με τον παιδικό καρκίνο είναι η ενημέρωση και καταγραφή υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Βλέποντας παιδιά να περιμένουν πότε θα βρεθεί συμβατός δότης για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής, συστάθηκε και εκπαιδεύτηκε μία ομάδα εθελοντών του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Νοσοκομείου Χανίων και τον ΕΕΣ Χανίων, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ενημερώσουν και να καταγράψουν περισσότερους από 10.000 υποψήφιους εθελοντές δότες και από αυτούς να έχουν βρεθεί 50 συμβατοί»