20.1 C
Chania
Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Ο Ράµα στον Κλαδισό

Στις 11 Μαΐου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Για πρώτη φορά θα µπορούν µέσω επιστολικής ψήφου, οι Αλβανοί µετανάστες της Ελλάδος να ψηφίσουν, εάν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράµα, έχει αρχίσει να περιοδεύει στην Ελλάδα, για να πείσει τους εκλογείς να τον στηρίξουν στον προεκλογικό αγώνα.
Μεταξύ των περιοχών που επιλέγει, είναι και η Κρήτη. Με πολυπληθή αλβανική κοινότητα το νησί, αποτέλεσε τόπο κοπιώδους εργασίας, που µετεξελίχθηκε σε τόπο επιχειρηµατικής δραστηριότητας για πολλούς απ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Τα ‘‘Χανιώτικα νέα’’ είχαν κάνει αντίστοιχο αφιέρωµα για το θέµα αυτό (1).
Ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόµµατος της Αλβανίας, αντιλαµβανόµενος την δυναµική σε πληθυσµό και κεφάλαια, αλβανική οµογένεια θέλησε να διοργανώσει την πρώτη πολιτική συγκέντρωση που έγινε ποτέ στο νησί.

Ο χώρος του κλειστού αθλητικού κέντρου, δίπλα στον ποταµό Κλαδισό, ήταν γεµάτος από υποστηρικτές του Αλβανού πολιτικού, που κρατούσαν σηµαίες της χώρας.
Στις κερκίδες του γηπέδου ήταν απλωµένες δύο ευµεγεθείς σηµαίες της Αλβανίας και της Ε.Ε.ενώ πίσω από το βήµα του οµιλητή υπήρχε µια γιγαντοοθόνη που εικόνιζε εναλλάξ τα εθνικά σύµβολα της γειτονικής χώρας και τα αστέρια της ευρωπαϊκής κοινότητας.
Να τονιστεί ότι στις φωτογραφίες και στα πλάνα που βγήκαν στην δηµοσιότητα δεν διακρίνεται πουθενά – ούτε στην γιγαντοοθόνη – το έµβληµα του σοσιαλιστικού κόµµατος.
Ενδεχοµένως ο Έντι Ράµα, διεκδικεί να έχει, έναν ενοποιητικό και οικουµενικό χαρακτήρα στους ψηφοφόρους του, πού θέλησε να εξυψώσει ταυτόχρονα    και τα πατριωτικά αισθήµατα τους.

Η ύπαρξη της ευρωπαϊκής αστερόεσσας, δείχνει την προσήλωση στην πορεία των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων, προς τον ευρωπαϊκό οργανισµό τα επόµενα χρόνια, που είναι µεταξύ των κυρίων στόχων του Αλβανού προέδρου.

Ο κ. Ράµα ήρθε διαβασµένος σε σχέση µε την Κρήτη. Στην οµιλία του είπε για την µυθολογική αρπαγή της Ευρώπης από τον ∆ία και την “κρητική” καταγωγή του. Κατόπιν διαπέρασε τούς κατά καιρούς κατακτητές του νησιού, ενώ στο τέλος αναφέρθηκε στις ιστορικές προσωπικότητες    (Θεοτοκόπουλο, Καζαντζάκη, Βενιζέλο, Κώστα Μητσοτάκη) µη παραλείποντας τον σηµερινό Έλληνα πρωθυπουργό, όπου το πλήθος χειροκρότησε.
Από τα σηµαντικά σηµεία της οµιλίας του, ήταν η προαναγγελία ίδρυσης αλβανικού προξενείου, που θα εξυπηρετεί τους εν Κρήτη Αλβανούς, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Αθήνα.

Στο τέλος της οµιλία του – που ήταν στην αλβανική γλώσσα- ευχαρίστησε στα Ελληνικά και αναφώνησε «Ζήτω η Αλβανία – Ζήτω η Ελλάδα», µε τον συγκεντρωµένο κόσµο να τον επιδοκιµάζει.
Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν από παρελθοντικό χρόνο διαταραχθεί πολλές φορές (ελληνική µειονότητα, ΑΟΖ κ.α) µε πρόσφατο γεγονός την εκλογή στο δήµο Χιµάρας -και τωρινού ευρωβουλευτή- Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος υπό αυτή την θέση πλέον, θα µπορεί διεθνοποιεί τα ζητήµατα της πόλης του και της ελληνικής µειονότητας.
Κάποιοι στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης – και όχι µόνο – δυσανασχέτησαν µε την προεκλογική συγκέντρωση του αλβανικού κυβερνητικού κόµµατος στον Κλαδισό. ∆εν πρέπει όµως να ξεχνάµε ότι η Ελλάδα είναι µία φιλελεύθερη δηµοκρατία, έχει σύνταγµα και είναι µέλος της ευρωπαϊκής ένωσης που έχει ένα νοµικό πλαίσιο και µία χάρτα ανθρωπίνων δικαιωµάτων.
Καµία πολιτική συγκέντρωση δεν µπορεί να απαγορευτεί, όταν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις απειλής    της κοινωνικής ησυχίας και κινδύνου του εθνικού    εδάφους.
Η συγκεκριµένη συγκέντρωση να υπογραµµιστεί, ότι πραγµατοποιήθηκε σε κλειστό χώρο σε προάστιο της πόλης.

Όπως προαναφέραµε, στις κερκίδες του κλειστού του Κλαδισού, υπήρχε µία σηµαία της Ε.Ε. Η Αλβανία από το 2009 είναι µέλος του ΝΑΤΟ, µε τις όποιες δεσµεύσεις ακολουθούν αυτό.
Οµοίως όµως και η πλήρης ένταξη στην ευρωπαϊκή ένωση, προϋποθέτει    σεβασµό στα δικαιώµατα των µειονοτήτων, ανόθευτες κάλπες και τήρηση των υπαρχόντων συνόρων.
Αυτό πρέπει να γίνει στοίχηµα για τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, και τα κόµµατα εξουσίας των Τιράνων, να δηλώσουν την ρητή δέσµευση τους στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε µελλοντικά να υπάρχει σταθερότητα και συνεργασία στην ευάλωτη βαλκανική χερσόνησο.

*Ο Μιχάλης Σµυρλάκης είναι Πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου πανεπιστηµίου

 

Παραποµπή
(1)    Μια δεύτερη πατρίδα… Αλβανοί µετανάστες που ρίζωσαν στα Χανιά. https://www.haniotika-nea.gr/mia-deyteri-patrida/


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα