Στο Παγκόσμιο Διεθνές Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας (WCEF2018) που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Yokohama, στο Τόκιο Ιαπωνίας συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης. Το συνέδριο, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας και συγκέντρωσε περισσότερους από 1000 συμμετέχοντες, σε παράλληλες και ειδικές θεματικές συνεδρίες.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «η Περιφέρεια Κρήτης, συμμετείχε έπειτα από πρόσκληση στην Ειδική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME), και εκπροσωπήθηκε από την Ελένη Χατζηγιάννη, Δντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Έργων. Η EASME, διοργάνωσε ειδική προβολή επιλεγμένων, επιτυχημένων Ευρωπαϊκών Έργων του Ανταγωνιστικού Πλαισίου Horizon 2020 στην Ειδική Έκθεση του Συνεδρίου, καθώς και Ειδική Ενότητα παρουσίασης νέων Ευρωπαϊκών Έργων, μεταξύ αυτών και έργων που συντονίζονται από Ελληνικά Ιδρύματα.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επιτυχή προγράμματα στην κυκλική οικονομία, καινοτόμες πρακτικές, νέα επιχειρηματικά μοντέλα με κριτήριο την κυκλική οικονομία που εξελίσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, η κα Χατζηγιάννη παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Έργο H2020 SCREEN – Συνέργειες στις Ευρωπαικες Περιφέρειες για την Κυκλική Οικονομία, στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα συντόνισε τη συζήτηση για νέα ευρωπαϊκά έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η παρουσία της Κρήτης στο παγκόσμιο συνέδριο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφενός λόγω της επιλογής της για τη συμμετοχή της στην Ειδική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Διεθνή Διοργάνωση εκτός Ευρώπης, αλλά και λόγω της παρουσίας και προβολής των πρωτοβουλιών της για την Κυκλική Οικονομία, μέσω ευρωπαϊκών έργων που υλοποιεί αλλά και σημαντικών διοργανώσεων που μετέχει η Κρήτη (Συνέδριο στο Ηράκλειο 2016, στη Μάλτα 2017, στα Χανιά Σεπτέμβριος 2018 και Βρυξέλλες Οκτώβριος 2018).
Η Κρήτη, κατέχει ένα σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας, που αφενός αποτελεί προτεραιότητα των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτήσεων για την περιβαλλοντική προστασία, αφετέρου ωθεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για νέες θέσεις εργασίας, για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό άλλωστε ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα σχόλια και η αναγνώριση από την Κομισιόν με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει μνεία στην επιτυχημένη διοργάνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στα Χανιά, ως καλό παράδειγμα προετοιμασίας της κυκλικής οικονομίας.»
Στο συνέδριο στα Χανιά εκτός των άλλων παρουσιάστηκε και η επένδυση της FEREKARPOS U.G που είναι η επεξεργασία των αποβλήτων ελαιοτριβείων στον Αποκόρωνα. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι κυριολεκτικά ο ορισμός της 100% κυκλικής οικονομίας όπως αναφέρθηκε από τον επίτιμο Πρόεδρο της επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Γεώργιο Κρεμλή, καθώς εκτός από την άοσμη επεξεργασία των αποβλήτων, ανακτά από τα απόβλητα το υπολειμματικό ελαιόλαδο, τις πολυφαινολικές ενώσεις, παρασκευάζει κόμποστ από τον ελαιοπυρήνα, χωρίς βέβαια να έχει οποιαδήποτε σχέση με τις ρυπογόνους διεργασίες των Πυρηνελουργείων, παράγει ενέργεια από Υδρογόνο και ακόμα το διοξείδιο του Άνθρακος το εμφιαλώνει για χρησιμοποίηση σε βιομηχανίες αναψυκτικών, ή για χρήση σε θερμοκήπια. Το δε εξερχόμενο νερό, λόγο της τελικής επεξεργασίας μέσω της αντίστροφης όσμωσης είναι για οιοδήποτε χρήση που δύναται να έχει το νερό.
Η περιβαλλοντική συνείδηση της FEREKARPOS U.G δεν σταματά μόνον στην πλήρη επεξεργασία βάση των αρχών της Κυκλικής οικονομίας. Ανεξάρτητα με το κατά πολύ μεγαλύτερο κόστος χρήσης των Φορτηγών, θα χρησιμοποιεί φορτηγά με Φυσικό Αέριο δημιουργώντας παράλληλα και την κατάλληλη υποδομή στα Χάνια. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι: κατόπιν παραινέσεως κατά την διάρκεια του συνεδρίου, από τον κ. Helmut Morsi ειδικού συμβούλου της Directorate – General for mobility and Transport E.U, η FEREKARPOS είναι ήδη σε επαφή με την SCANIA που έχει αναπτύξει τεχνολογίες Υδρογόνου σε μεσαία φορτηγά, με την πεποίθηση ότι το πρώτο βαρέως τύπου φορτηγό που θα κινείται με Υδρογόνο, θα είναι στα Χανιά.
Σας ευχαριστώ Ανδρονίκη Βεστάκη