Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Ο ρόλος της Κρήτης στις αεροναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου

Πρωτοφανής συγκέντρωση αεροναυτικών δυνάμεων από έξι χώρες για αεροναυτικές ασκήσεις παρατηρείται στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αποτέλεσμα τούτου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ήταν να παρουσιαστεί συμφόρηση στο FIR Λευκωσίας, όπου ουσιαστικά οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ μικρού πλάτους ελεύθερους διαδρόμους. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου.

Συνολικά εννέα περιοχές (εκ των οποίων η μία παράνομα) ήταν δεσμευμένες χθες από θαλάσσης και αέρος για αεροναυτικές ασκήσεις, από Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ και Τουρκία εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι περιοχές και οι αεροναυτικές δυνάμεις που πραγματοποιούσαν ασκήσεις -κάποιες συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες- είναι οι εξής:

1. Ρωσική αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά, πυραύλους και ρουκέτες. Οι ασκήσεις στη ζώνη αυτή ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

2. Ρωσική αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

3. Γαλλική αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

4. Γαλλική Αεροναυτική άσκηση που ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

5. Περιοχή που πραγματοποιούνται σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, που περιλαμβάνουν τμήματα των τεμαχίων «5», «6», «7», «10» και «11». Οι έρευνες πραγματοποιούνται από το σεισμογραφικό «Ramform Tethys». Ξεκίνησαν στις 20 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος ερχόμενου Φεβρουαρίου.

6. Ασκήσεις της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή Ακρωτηρίου και στην περιοχή των Βάσεων Δεκέλειας.

7. Ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ.

8. Ζώνη αεροναυτικών ασκήσεων των ΗΠΑ που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου. Η περιοχή έχει διαχωριστεί σε νότιο και βόρειο τομέα.

9. Περιοχή επόπτευσης και ασκήσεων της UNIFIL (ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο).

Μεταξύ των πολλών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, περιλαμβάνονται και τρία από τα πιο γνωστά αεροπλανοφόρα παγκοσμίως. Πρόκειται για το ρωσικό «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» -με μαχητικά SU-33, MiG-29-KUBR και το ελικόπτερο Ka-53K- που πλέει μεταξύ Κύπρου και Συρίας, συνοδευόμενο από το καταδρομικό «Πιότρ Βέλικι» και το αντιτορπιλικό «Ναύαρχος Κουλάκοφ», μαζί με σκάφη αντιμετώπισης υποβρυχίων και τρία σκάφη ανεφοδιασμού.

Επίσης, νότια της Κύπρου, μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που συνοδεύεται από ένα υποβρύχιο, φρεγάτες και πλοίο ανεφοδιασμού και συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αυτές τις μέρες πλέει σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που έχει δεσμευτεί για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις.

Το τρίτο αεροπλανοφόρο που βρίσκεται κοντά στην Κύπρο είναι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο «Αϊζενχάουερ», είναι το δεύτερο από τα συνολικά δέκα των ΗΠΑ, το οποίο μεταφέρει περίπου 5.000 προσωπικό και 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται δυτικά της Κύπρου συνοδευόμενο από σειρά πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, ενώ ο ανεφοδιασμός γίνεται από δεξαμενόπλοια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

 

ΠΗΓΗ:  kathimerini.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα