Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο ρόλος της µουσικής στην εφηβεία

Γεγονός αποτελεί στις µέρες µας ότι οι έφηβοι βιώνουν µια ποικιλία έντονων αλλαγών, είτε σωµατικών λόγω της γνωστής ‘‘ΉΒΗ’’, είτε ψυχικών αλλαγών, λόγω µεταβολών διαφόρων καταστάσεων που τους επηρεάζουν άµεσα, προκαλώντας τους συναισθηµατική φόρτιση. Έτσι, οι περισσότεροι έφηβοι, για να αποφύγουν αυτήν την κατάσταση και να <<ξεφύγουν>> έστω και προσωρινά, από τυχόν έννοιες, βρίσκουν διέξοδο στη µουσική.
Η µουσική επιδρά θετικά στους εφήβους βοηθώντας τους να χαλαρώσουν, να εκφραστούν ή και να εκτονωθούν. Μέσω αυτής, διαµορφώνεται στον καθένα ξεχωριστά η ταυτότητα – προσωπικότητα του, καθώς, µερικοί από αυτούς εντάσσονται και σε συγκεκριµένες οµάδες (π.χ.  ∆ηµιουργία µίας µπάντας, µουσικά ωδεία κτλ). Εκτός αυτού, µπορεί να παρατηρηθεί ακόµα και η αλλαγή της συµπεριφοράς των εφήβων, λόγω της µουσικής, άσχετα αν αυτή η αλλαγή έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο αντίστοιχα.
Αξίζει επίσης να τονιστεί και το γεγονός ότι, σε αυτές τις ηλικίες, οι έφηβοι αρχίζουν να δίνουν µεγαλύτερη έµφαση, στη στοιχουργική των τραγουδιών. Έτσι, ανάλογα φυσικά και µε τη µουσική που ακούει το κάθε άτοµο ξεχωριστά,  επηρεάζεται και η κοινωνική – δηµόσια εικόνα του. Για παράδειγµα, η <<επιθετική – βίαιη>> µουσική, συµβάλλει σηµαντικά στην υιοθέτηση αυτού του είδους συµπεριφοράς, όπως και η µουσική που προβάλλει κάθε είδους κατάχρησης (π.χ. ουσιών, κτλ.).
Μάλιστα δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις, στις οποίες, οι έφηβοι έχουν έρθει σε αντιπαράθεση ακόµα και µε τους ίδιους τους τους γονείς, για το εκάστοτε είδος µουσικής που προτιµούν και απολαµβάνουν να ακούν. Αυτό (ίσως) να συµβαίνει, διότι το παιδί έχει συµπάθεια προς µία µουσική, η οποία είναι εντελώς <<αντίθετη>> από αυτή των γονέων (π.χ. λαϊκή µουσική/χιπ – χοπ).
Οι γοείς από την άλλη, δεν χρειάζεται να κάνουν <<κήρυγµα>> στο έφηβο παιδί τους για το πώς το επηρεάζει η µουσική, ή ακόµα και το τί µουσικές προτιµήσεις θα ‘‘πρέπει’’ να έχει. Με αυτόν τον τρόπο, δεν πρόκειται να επιτευχθεί επικοινωνία µεταξύ γονέα και παιδιού, µιας και το παιδί δεν θα δώσει σηµασία.
Για αυτό λοιπόν, απαραίτητος θεωρείται ο διάλογος περί του θέµατος καθώς, µέσω αυτού, θα µπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν µαζί µε το παιδί τους τη µουσική που προτιµά και να µιλήσουν για αυτή. Για παράδειγµα, ένας µεγάλος αριθµός τραγουδιών της τραπ µουσικής, αναφέρεται σε µεγάλο βαθµό, µε µεγάλη ασέβεια προς το γυναικείο φύλο. Σε αυτό το σηµείο, οι γονείς, έχουν τη δυνατότητα να αποδεχτούν τις προτιµήσεις του εφήβου παιδιού τους, εξηγώντας τους φυσικά ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτη και µη αποδεκτή, τέτοιου είδους συµπεριφοράς, απέναντι σε κάθε γυναίκα, καθώς και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Καταληκτικά όµως, όλοι µπορούµε να κατανοήσουµε το πόσο σηµαντικό ρόλο αποτελεί η µουσική στη ζωή των εφήβων.
Η φανταστική της ιδιότητα, να µας κάνει να διαχειριζόµαστε και να εκφράζουµε τα συναισθήµατα µας ελεύθερα, την κάνει µοναδική. Απαλύνει τα αρνητικά συναισθήµατα, ενισχύοντας τα θετικά, καθώς µας φέρνει πιο κοντά, δηµιουργώντας έτσι έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας µεταξύ µας.
Αυτό, την καθιστά στα µάτια των εφήβων ως ‘‘µαγική’’, για αυτό κιόλας ισχυρίζονται ότι («Το πιο όµορφο πράγµα που έχει δηµιουργήσει ο άνθρωπος, είναι τα τραγούδια.»). Και ναι, έχουν δίκιο!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα