Πολλές φορές έχουµε δει ήρωες ταινιών κινουµένων σχεδίων να ξεπηδούν από βιβλία ή από ταινίες. Η περίπτωση του Ροζ Πάνθηρα όµως είναι ιδιαίτερη. Η πρώτη του εµφάνιση έγινε όχι σαν ήρωας κάποιας ταινίας, αλλά σαν εικαστικό εύρηµα στα γράµµατα της εισαγωγής των ταινιών του “Ροζ Πάνθηρα”.
Η αρχή έγινε µε την πρώτη ταινία, µε τον οµώνυµο τίτλο, όπου ο όρος “Ρόζ Πάνθηρας” αναφέρεται σε ένα ροζ διαµάντι το οποίο όταν το χτύπησε το φως µε συγκεκριµένο τρόπο εµφανίζεται σε αυτό η µορφή ενός πάνθηρα. Ο Friz Freleng, εµπνεύστηκε από το όνοµα και δηµιούργησε όντως έναν πάνθηρα µε ροζ χρώµα, ο οποίος εµφανίζεται στα γράµµατα πριν από την ταινία. Αργότερα θα εµφανιστεί στις εφτά από τις εννιά ταινίες του Ροζ Πάνθηρα, ακόµα και όταν δεν γίνεται αναφορά στο συγκεκριµένο διαµάντι. Ο Freleng ήταν ένας πολύ ταλαντούχος δηµιουργός που µεταξύ άλλων σε αυτόν οφείλονται κι άλλοι διάσηµοι χαρακτήρες, όπως ο Μπαγκς Μπάνυ, ο Σιλβέστερ και ο Τουίτι, ο Γιόσεµιτ Σάµ και πολλοί ακόµη.
ΕΝΑΣ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΗΡΩΑΣ
Η αρχή αυτή ήταν καθοριστική για τον ήρωα, καθώς το κοινό τον αγάπησε αµέσως. Ο Freleng θα υπογράψει για να δηµιουργήσει µια σειρά επεισοδίων animation αποκλειστικά µε αυτόν τον ήρωα. Στο πρώτο επεισόδιο µε τίτλο “The Pink Phink”, που κυκλοφόρησε το 1969, µαζί µε τον Ροζ Πάνθηρα, πρωταγωνιστεί κι ένας κοντός, γνωστός ως “The Little Man”. Φοράει καµπαρντίνα, έχει µουστάκι, µοιάζει του επιθεωρητή Κλουζό (από τις ταινίες του Ροζ Πάνθηρα), αλλά είναι ουσιαστικά µια καρικατούρα του ίδιου του δηµιουργού. Στο πρώτο επεισόδιο προσπαθεί να βάψει το σπίτι του µπλε, ενώ ο Ροζ Πάνθηρας του χαλάει συνέχει τα σχέδια βάφοντάς το, τι άλλο, ροζ. Πολύ γνωστή είναι φυσικά και η µουσική της σειράς. Το χαρακτηριστικό θέµα έχει συνθέσει ο Henry Mancini, ενώ αργότερα προστέθηκαν µουσικά µέρη και από τον Walter Green και τον Wiliam Lava. Σαν φορµάτ, σε αντίθεση µε άλλες σειρές (όπως οι flinstones), κράτησε την διάρκεια του εξάλεπτου, µε µόνη εξαίρεση κάποια ειδικά επεισόδια που κυκλοφόρησαν. Αυτά ήταν επετειακά, για τα Χριστούγεννα το 1978, για του ολυµπιακούς τυο 1981 και για την ηµέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 1981, τα οποία έχουν περίπου µισάωρο διάρκεια.
Στο σύνολό του ο Ροζ Πάνθηρας αποτελεί έναν σιωπηλό χαρακτήρα. Σε µια εποχή που ο βουβός κινηµατογράφος είχε πεθάνει, ο Ροζ Πάνθηρας έδειξε ότι δεν χρειάζονται πάντα τα λόγια σε µια ταινία. Ο ίδιος ο δηµιουργός έχει δηλώσει: «Αν και ο χαρακτήρας δεν µιλούσε, προσέφερε γέλιο αναπαριστώντας τα γκαγκ που έκαναν διάσηµα ηθοποιοί όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Μπάστερ Κίτον τη δεκαετία του 1920. Ποιος είπε ότι ο βωβός κινηµατογράφος πέθανε; Τα κινούµενα σχέδια του Ροζ Πάνθηρα ήταν ακριβώς αυτό, αµιγώς οπτικά κινούµενα σχέδια που συνοδεύονταν από ένα ζωντανό µουσικό θέµα».
ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΜ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ
Ο Ροζ Πάνθηρας, θα κάνει το πέρασµά του και από το χαρτί. Έτσι από το 1971 εως 1984 θα κυκλοφορήσουν συνολικά 87 τεύχη, µε τα σχέδια να κάνει ο Warren Tufts. Ο Αµερικάνος ιστορικός Jerry Beck, τον θεωρεί σαν το τελευταίο σπουδαίο cartoon χαρακτήρα του Χόλιγουντ, θεωρώντας ότι µετά από αυτόν, το κλασσικό animation άρχισε να εξαφανίζεται δίνοντας την θέση του σε πιο σύγχρονες αλλά και ψηφιακές τεχνικές.
Πάντως, εκτός από την καριέρα του, στην τηλεόραση, τον κινηµατογράφο και το χαρτί, ο Ροζ Πάνθηρας έχει συνδεθεί και µε µια σειρά από οργανισµούς που ασχολούνται µε τον παιδικό καρκίνο. Μάλιστα, στην Νέα Ζηλανδία, είναι η µασκότ του Οργανισµού Παιδικού Καρκίνου, ενώ έχει κυκλοφορήσει µια σειρά από ρούχα µε σκοπό την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του µαστού. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και στην Αµερική.
γραμμοσκιάσεις… Zgur