Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Ο Σάμουελ Χάου και ο Μιχάηλ Αναγνωστόπουλος

Κατά την δεύτερη επίσκεψη του στην Ελλάδα το 1866, του διασημότερου αμερικανού φιλέλληνα γιατρού Σάμουελ Χάου, για να συνδράμει τους Κρήτες κατά την τριετή επική εξέγερσή τους (1866-1869) κατά της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είχε ως συνεργάτη και διερμηνέα τον διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αρχισυντάκτη της αθηναϊκής εφημερίδας «ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ», Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος (1837 – 1906) από το χωριό Πάπιγκ Ζαγορίου.
Ο γιατρός, Σ. Χάου, προσκάλεσε στην Αμερική τον Μ.Αναγνωστόπουλο, στην οποίαν επέστρεψαν μαζί το 1867. Το 1870 ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ή Μιχαήλ Ανάγνος, παντρεύτηκε την κόρη του Χάου, Ιουλία (+1886). Μετά το θάνατο του πεθερού του το 1876, ο Μιχαήλ Ανάγνος, ανέλαβε την διεύθυνση της πρωτοποριακής Σχολής Τυφλών, γνωστής ως Ινστιτούτο Πέρκινς η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, την οποία είχε ιδρύσει στη Μασαχουσέτη ο αείμνηστος πεθερός του.
Έτσι ο Ηπειρώτης Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, ήταν ο πρώτος δάσκαλος της περιώνυμης και τυφλής και κωφάλαλης Έλεν Κέλερ (1880-1968), πασίγνωστης συγγραφέως και ακτιβίστριας, η οποία εξέμαθε την αρχαία ελληνική γλώσσα, για την οποία είπεν: «Αν είναι αλήθεια ότι το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε τα ελληνικά είναι το βιολί της σκέψης».
Το 1890 ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος επισκέφτηκε την Ελλάδα. Έτσι η ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ της 25 Ιανουαρίου 1890 έγραφε: «Προχθές παρουσιάσθησαν εις την Βασίλισσαν ο Μιχαήλ Ανάγνος, ο εν Βοστώνη διευθυντής του φιλανθρωπικού Ιδρύματος των Τυφλών και Φ. Παρασκευαΐδης, όστις πρότινος είχε δημοσιεύσει διά μακρόν περί του έργου αυτού.
Η Βασίλισσα με τα πολλής προσυνείας, συνδιελέχθη επί μακρόν προς αμφότερους και με τα πολλού ενδιαφέροντος εξήταζε τα περί του Ιδρύματος τούτου τόσον επαξίως διευθυνομένου παρά του κ. Ανάγνου, όστις ενεχείρησε τη Βασιλίσση και την τελευταίαν μακράν έκθεσιν του περί του εν Βοστώνη φιλανθρωπικού Ιδρύματος, ως και άρθρον δημοσιευθέν εσχάτως εν τινί περιοδικώ της Αμερικής υπό της θυγατρός του Χάου Φλωρεντίας περί της τυφλής και κωφαλάλου Ελένης Κέλερ». Εξάλλου, κατά την ιδίαν εφημερίδα -ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ της 17-7-1884- «Εκ -Βοστώνης της Αμερικής ελάβομεν πρότινος τόμον εξ εβδομήκοντα πέντε ποιημάτων της μουσοτραφούς Ιουλίας Ανάγνο, φέροντα επιγραφήν: «Αι πλανήτιδες Χορδαί». Η κυρία Ανάγνου είναι η πρωτότοκος θυγάτηρ του πρώτου των Αμερικανών φιλελλήνων Σάμουελ Χάου, όστις διετήρησεν από των πρώτων της νεότητος του ημερών άσβεστον το πυρ προς την Ελλάδα λατρείας μέχρι τέλους του βίου του, ότε εξέδιδε και εφημερίδα εν Βοστώνη φέρουσα το σεπτόν όνομα «Κρήτη» […]
Ιδού μεθ’ οποίας αληθώς γυναικείας περιπαθείας αρχίζει το πρώτον των ποιημάτων της επιγραφόμενου «Ελλάς».
«Ω! μη λέγε ότι η Ελλάς εβυθίσθη εν τω ωκεανώ
και δεν άφησεν ειμή αφρόν επί του ατέρμονος πόντου.
Όχι! Ακόμη ζει εν κάλλει, ρώμη και πίστη.
Ακόμη η Ελλάς αναπνέει παντού όπου τα ελεύθερα τέκνα της υπάρχουν» […]


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα