Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μια εξέγερση-σταθμό όπως αναφέρει για την σύγχρονη ιστορία της χώρας, τονίζοντας την επικαιρότητα και διαχρονικότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου, εκφράζοντας παράλληλα τα αιτήματα-αποφάσεις του και καλώντας στην συγκέντρωση της Πέμπτης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
«Σαράντα εννιά χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό της νεολαίας και συνολικά του ελληνικού λαού ενάντια στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς. Tα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο αγώνας για ψωμί – παιδεία – ελευθερία, παραμένουν επίκαιρα. Η εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73 δείχνει πως οι κοινωνίες δεν συμβιβάζονται, παλεύουν, διεκδικούν, καταδικάζουν και ανατρέπουν κάθε πολιτική που δρα σε βάρος τους όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.
Σε μία από τις πιο μελανές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι υπέφεραν από την ανέχεια και τη φτώχεια ενώ η ολιγαρχία συνέχιζε να κερδοσκοπεί. Τα ξερονήσια και οι φυλακές ήταν γεμάτες με πολιτικούς κρατούμενους και αγωνιστές. Στην Ασφάλεια και στη Στρατιωτική Αστυνομία, τη διαβόητη ΕΣΑ, χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές αντιμετώπιζαν τις θηριωδίες του φασισμού στα χέρια απάνθρωπων βασανιστών και κάποιοι από αυτούς έμειναν για πάντα ανάπηροι ή άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Η εμβληματική εξέγερση του Πολυτεχνείου μένει στη μνήμη μας σαν την κορύφωση των αγώνων του λαού για να απαλλαχθεί από τη χούντα των συνταγματαρχών και τη δικτατορία της 21ης Απριλίου. Ο ελληνικός λαός στερούνταν τα πιο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα ενώ υπέφερε από την ανέχεια και τη φτώχεια. Η αντίσταση στη δικτατορία οργανωνόταν μέρα με τη μέρα. Συνθήματα όπως «Εδώ Πολυτεχνείο…», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Κάτω η χούντα», δονούν την ψυχή κάθε δημοκράτη στο άκουσμά τους, ενώ τα τανκς εισβάλουν στο Πολυτεχνείο τη νύχτα της 17ης Νοέμβρη και η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα.
Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, μίας εξέγερσης σταθμού η οποία καθόρισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά καθόρισε και όλο αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταπολίτευση. Στεκόμαστε απέναντι στη λογική των σύγχρονων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ όπως και τότε της ΚΥΠ. Εναντιωνόμαστε στην αντίληψη που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση στην Ελλάδα η οποία στερείται κάθε λογικής ενώ σχολεία μας παραμένουν μισοστελεχωμένα.
Ο αγώνας για εργασία, για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που επέφεραν δεινά στη χώρα μας παραμένει αταλάντευτος.
Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποκτούν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια Ελλάδα που:
Ταλανίζεται από οικονομική, κοινωνική και επισιτιστική κρίση.
Χιλιάδες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την απειλή της ανεργίας, και στερούνται το ψωμί, την κατοικία και άλλα στοιχειώδη αγαθά.
Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση ισοπεδώνονται από τις πολιτικές που εναρμονίζονται με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου, των Τραπεζιτών και των Διεθνών Οργανισμών τους.
Το δικαίωμα στην εργασία κουρελιάζεται, ιδίως για τους νέους εργαζόμενους. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η εθελοντική και απλήρωτη «εργασία», η απουσία ΣΣΕ και η μετανάστευση δεν πρέπει να είναι το μέλλον της νεολαίας μας.
Το «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» βιάζεται στο όνομα της κυριαρχίας των αγορών και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και στις επιθέσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» επαναφέρει το όραμα του κόσμου της εκπαίδευσης για ένα ποιοτικό δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα καλλιεργεί τις πανανθρώπινες αξίες και θα μάχεται με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στην ανισότητα, τον αποκλεισμό και το ρατσισμό. Καθοδηγεί τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών μας, της νεολαίας και του λαού για την προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας, δικαιωμάτων, αλληλεγγύης και αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.
Εις ένδειξη μνήμης αποφασίζουμε:
- Να εκδoθεί ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο
- Να κατατεθεί στεφάνι στο άγαλμα ηρώων του Πολυτεχνείου στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας
- Καλούμε τους συναδέλφους να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με κάθε πρόσφορο μέσω.
- Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στις 6μμ στο απογευματινό συλλαλητήριο, με συγκέντρωση στην Πλ. Δημοτικής Αγοράς Χανίων».