Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

O “σκοτεινός” Τάμεσης

Τα νερά του περνούν από το Λονδίνο, την Οξφόρδη και το Ρέντινγκ και καταλήγουν στη Βόρεια Θάλασσα. Το όνομά του έχει ρίζες στο κέλτικο tamēssa που σημαίνει ποτάμι. Με μήκος 346 χιλιόμετρα ο Τάμεσης ήταν ο ποταμός που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά οι έμποροι. Οι Ουαλοί τον ονόμαζαν Tafwys που σημαίνει «σκοτεινός», ενώ το ίδιο σημαίνει και η λέξη teimheal, όνομα που χρησιμοποιούσαν για τον Τάμεση οι Ιρλανδοί.

Το σκούρο χρώμα των νερών του, που οφείλεται εν πολλοίς στο βροχερό κλίμα του Λονδίνου, ίσως ήταν η αιτία που ο Τάμεσης χαρακτηριζόταν «σκοτεινός». Ισως όμως η ονομασία έχει πιο ζοφερή προέλευση. Και τούτο επειδή ο Τάμεσης συνδέεται με αρκετές ιστορίες που μοιάζουν σαν να ξεπετάχτηκαν από γοτθικά μυθιστορήματα τρόμου…

Το ποτάμι των αυτοχείρων

Φαίνεται πως ο Τάμεσης αποτελεί από τις πρώτες «προτιμήσεις» των αυτόχειρων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε χρόνο καταγράφονται περί τα 700 (!) περιστατικά ανθρώπων που επιχειρούν να τερματίσουν τη ζωή τους στο ποτάμι. Από αυτά, 30-50 καταλήγουν σε πνιγμό. Λέγεται μάλιστα πως κάθε εβδομάδα ένα σώμα ξεβράζεται στις ακτές. Το φαινόμενο είναι τόσο ανησυχητικό, που το 2019 ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία προκειμένου να αποτρέψει τις αυτοκτονίες στον Τάμεση. Σε κάθε περίπωση, οι πνιγμοί, ηθελημένοι ή από ατύχημα, προσδίδουν στον λονδρέζικο ποταμό ένα σκοτεινό χαρακτηριστικό, μια ζοφερή πτυχή που δεν περνά απαρατήρητη…
https://youtu.be/FIyQqKke-H8

Η κρεμάλα των Πειρατών

Η θανατική ποινή ήταν συνηθισμένη στο Λονδίνο κατά τον 19ο αιώνα. Οι εκτελέσεις με απαγχονισμό αφορούσαν κυρίως εγκλήματα όπως δολοφονίες και προδοσία. Ωστόσο υπήρχε μια «ειδική» κρεμάλα για όσους διέπρατταν εγκλήματα στη θάλασσα ή εγκλήματα που σχετίζονταν με πειρατεία. Οι κατάδικοι οδηγούνταν σιδηροδέσμιοι από τη φυλακή Marshalsea, πάνω από τη Γέφυρα του Λονδίνου σε μια αποβάθρα στις όχθες του Τάμεση σε σημείο χαμηλότερο από το ύψος όπου έφταναν τα νερά της παλίρροιας. Εκεί ως «χάρη» έπιναν το τελευταίο τέταρτο μπύρας που τους αναλογούσε σε τούτη τη ζωή. Μετά τους οδηγούσαν στην κρεμάλα, η οποία ήταν επίτηδες φτιαγμένη με κοντύτερο σχοινί, διασφαλίζοντας πως ο κατάδικος θα πεθάνει αργά και βασανιστικά από ασφυξία και όχι ακαριαία από σπάσιμο του λαιμού του. Τα κορμιά των θανατοποινιτών, κρεμασμένα, συνταράζονταν από σπασμούς μέχρι την τελευταία τους πνοή. Ο νεκρικός αυτός «χορός», γνωστός ως «χορός Μάρσαλ», περιγράφει τη φρικιαστική κατάληξη των πειρατών. Όταν τελικά πέθαιναν, οι σοροί αλυσοδένονταν στην αποβάθρα και παρέμεναν εκεί μέχρι να καλυφθούν από την παλίρροια 3 φορές! Η τελευταία εκτέλεση με αυτόν τον τρόπο έγινε στις 16 Δεκεμβρίου του 1830.
https://youtu.be/1HjGVOvawRw

Η μεγάλη πλημμύρα του Λονδίνου

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιανουαρίου 1978 ένας αστυνομικός παρατήρησε πως τα νερά του Τάμεση φούσκωναν επικίνδυνα και κάλυπταν τις όχθες. Συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο σήμανε συναγερμό. Οι λονδρέζοι ξεκίνησαν έναν πολύωρο αγώνα επιχειρώντας να βγάλουν τα νερά από τα σπίτια τους, που πλημμύριζαν ταχύτατα, πυροσβεστική και εθελοντές βρίσκονταν στις επάλξεις, σακιά με άμμο τοποθετούνταν σε περιοχές που κινδύνευαν περισσότερο, όμως η δύναμη των νερών ήταν μεγαλύτερη… Ο απολογισμός της μεγάλης πλημμύρας ήταν 14 νεκροί, εκατοντάδες ήταν τα κατεστραμμένα σπίτια και περί τα 4000 άτομα έμειναν άστεγα. Τα νερά έφτασαν μέχρι το Μπιγκ Μπεν, τον Πύργο του Λονδίνου και την αυλή του παλατιού στο Westminster. Η Γκαλερί Τέιτ πλημμύρισε άσχημα και εκατοντάδες έργα τέχνης καταστράφηκαν. Ηταν η τελευταία φορά που η καρδιά του Λονδίνου πλημμύρισε.
https://youtu.be/QlWQqBxeRCU

Τα φαντάσματα του Τάμεση

«Σκηνικό» σκοτεινών διηγήσεων, είναι πολύ λογικό ο Τάμεσης να είναι και «πρωταγωνιστής» σε διάφορες ιστορίες φαντασμάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ανά τα χρόνια πως έχουν δει ένα πλοίο – φάντασμα να περιφέρεται ανατολικά της Γέφυρας του Γουεστμίνστερ και του Μπιγκ Μπεν. Το «πλοίο» εμφανίζεται σε μέρες με μεγάλη ομίχλη και περιορισμένη ορατότητα. Οι αυτόπτες ορκίζονται πως το πλοίο, με επιβαίνοντες τρεις μυστηριώδεις άνδρες, μπαίνει κάτω από τη γέφυρα, αλλά δεν εμφανίζεται ποτέ από την άλλη πλευρά.
Υπάρχει ακόμη μια διάσημη ιστορία φαντασμάτων που αφορά το ποτάμι. Λέγεται πως κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς, ένας άνθρωπος πηδά από την ίδια πάντα γέφυρα στον Τάμεση. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως είναι το φάντασμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, ο οποίος δεν πιάστηκε ποτέ από την αστυνομία αλλά, λένε πως, αυτοκτόνησε. Είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της ημέρας (παραμονή πρωτοχρονιάς) οι «αυτόπτες» να βλέπουν εκείνα που το αλκοόλ θέλει να δουν. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπερπέραν ανοίγει ένα μικρό παράθυρο πάνω από τον Τάμεση κάθε παραμονή, προβάλλοντας την ίδια πάντα ιστορία: την πτώση ενός αυτόχειρα στο νερό. Θα μπορούσε να γινόταν εξαιρετική ταινία, δεν νομίζετε;
https://youtu.be/dprpI6DM6gc

Τα ακρωτηριασμένα πτώματα του Τάμεση

Από τις ζοφερότερες ιστορίες που αφορούν τον λονδρέζικο ποταμό είναι οι φρικιαστικές ανεξιχνίαστες δολοφονίες που έγιναν μεταξύ 1887 και 1889. Οι δολοφονίες συνέβησαν την περίοδο που ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ήταν ενεργός, αλλά οι ειδικοί τις αποδίδουν σε διαφορετικό κατά συρροή δολοφόνο. Πρόκειται για 4 δολοφονίες, κατά τις οποίες τα πτώματα των γυναικών-θυμάτων ακρωτηριάστηκαν. Τα μέλη τους ανακαλύφθηκαν διάσπαρτα κατά μήκος του Τάμεση. Το 1887 οι εργαζόμενοι στον Τάμεση ανακάλυψαν έναν ανθρώπινο κορμό που άνηκε σε γυναίκα. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες και άλλα φρικιαστικά ευρήματα – ακρωτηριασμένα μέλη- εμφανίζονταν στις οχθες του ποταμού. Το 1888 τα τεμαχισμένα μέλη μιας άλλης γυναίκας βρέθηκαν διασκορπισμένα σε τρια σημεία του Τάμεση. Στις 4 Ιουνίου 1889 εντοπίστηκε ο κορμός ακόμα μιας γυναίκας ενώ την ίδια εβδομάδα, χέρια και πόδια «ξεπρόβαλλαν» κοντά στο ποτάμι. Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, βρέθηκε ακόμα ένας κατακρεουργημένος γυναικείος κορμός στον Τάμεση. Και οι τέσσερις υποθέσεις παραμένουν ακόμα και σήμερα ανεξιχνίαστες, ωστόσο εικάζεται, λόγω των ομοιοτήτων των δολοφονιών, ότι είναι έργο του ίδιου δράστη.
https://youtu.be/OP8iI6a3I74

Περισσότερες ενδιαφέρουσες ιστορίες για τον Τάμεση θα βρείτε εδώ:
www.youtube.com/watch?v=jqckHM62eNc
www.londonxlondon.com/river-thames-facts
https://widerimage.reuters.com/story/londons-dark-river-and-its-secrets

Top 10 Dark Stories About the River Thames


www.bbc.com/travel/article/20200729-the-lost-treasures-of-londons-river-thames


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα