Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

«Ο Σολωμός και η Κρήτη»

Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για τον εθνικό μας ποιητή διασώζει η εφημερίδα «Κήρυξ» στις 25/3/1930. Ο έγκριτος φιλόλογος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Τωμαδάκης στο πρωτοσέλιδο άρθρο του «Ο Σολωμός και η Κρήτη» αναφέρει ότι σύντομα θα εκδώσει μια βιογραφία του ποιητή με τον εκδοτικό οίκο Ελευθερουδάκη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στην ποίηση του Σολωμού. Ο Τωμαδάκης στο παρόν άρθρο παρουσιάζει ένα σύντομο βιογραφικό, δίνοντας έμφαση στην κρητική καταγωγή της οικογένειας Σολωμού (ήταν από το Λασίθι), καθώς και στη μετοίκηση μέσω Πελοποννήσου στα Επτάνησα, και τη Ζάκυνθο.

Το σημαντικό, όμως, στοιχείο του άρθρου είναι η αποκάλυψη ότι η ποιητική σύνθεση «Ο Κρητικός», η οποία αναφέρεται στην σκλαβωμένη Κρήτη, είχε αρχικό τίτλο «La Canea» (τα Χανιά). Ο Τωμαδάκης, επίσης, αναφέρει ότι υπήρχε ακόμα ένα σχεδίασμα για την Κρήτη, το οποίο γράφηκε το 1833 (η Κρήτη βρίσκεται υπό αιγυπτιακή κατοχή) και αναφέρεται στην επίσκεψη του βασιλιά των Ελλήνων στην Κέρκυρα: «Φαντάζεται, λοιπόν, ο ποιητής ότι ενώ όλοι οι Κερκυραίοι γιορτάζουν χαρμόσυνα τον ερχομό του νέου βασιλέως της Ελλάδας, ο οποίος περνά από την Κέρκυραν ένας γέρων Κρητικός αποστρεφόμενος την κοινήν χαράν φεύγει εις ένα εξωκκλήσι κι εκεί κλαίει την δουλείαν της μητρικής του γης: Η Κρήτη, λέγει, η γη ναι της Αντρειάς / για ξαναπέστο αντίλαλε ιερέα της εκκλησιάς / Ας γίνει αίμα το κρασί στου γάμου το ποτήρι / Ώ παλικάρι, φεύγα. Πάρε μια φούχτα από τη γη την ποθητή σου κι έβγα». Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο Τωμαδάκης, δεν σώζεται κάποιο άλλο μέρος του ποιήματος.

Ο Χανιώτης λόγιος αναφέρεται και στην επιρροή του «Ερωτόκριτου» στην ποίηση του Σολωμού ως ακόμα ένα σημείο αναφοράς για τη σχέση του με την Κρήτη. Ο Τωμαδάκης θεωρεί ότι ο Σολωμός «δανείζεται» τη δεκαπεντασύλλαβη ομοιοκαταληξία και το γλωσσικό ιδίωμα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Κλείνοντας το άρθρο ο αρθρογράφος απευθύνει έκκληση στους τρείς μεγάλους δήμους του νησιού για την ονοματοθεσία κεντρικών οδών με το όνομα του εθνικού ποιητή, καθώς το 1930 γιόρταζαν την εκατονταετηρίδα της επανάστασης του 1821, «της οποίας ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξεν ο μεγαλύτερος ψάλτης».

Πηγές:
«Πλατεία Πατριάρχου Αθηναγόρα- Νικόλαος Τωμαδάκης»,
http://www.haniotika-nea.gr/platia-patriarchou-athinagora-nikolaos-tomadakis, 18/11/2020.

 

Παρασκευάς Περάκης και Ελένη Φουντουλάκη μπαίνουν… onLine με τον γ.γ. του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη και την αρχαιολόγο Μ. Βλαζάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα