Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και στις τρεις ψηφοφορίες της Βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε και η συμφωνία.
ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ
Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται κατά πάσα πιθανότητα σε πρόωρες εκλογές, επισημαίνεται σε δημοσίευμα στον διαδικτυακό τόπο της Deutsche Welle.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο «Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή». Όπως σημειώνει το dpa «ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «O πρώην ταραχοποιός Τσίπρας προσπαθεί ως αρχηγός της αντιπολίτευσης να προσελκύσει επενδυτές». Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην Ελλάδα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα τα πολιτικά ηνία. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην εξουσία, τόσο πιο επίμονα προσπαθεί να πείσει τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι ενδεχόμενη ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του, δεν θα πρέπει να τους προκαλεί οποιονδήποτε φόβο. Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει αναταραχή σε όλη την ήπειρο, όταν με την υπόσχεση περί αποχώρησης από όλες τις συμφωνίες του προγράμματος βοήθειας είχε φτάσει κοντά σε εκλογική νίκη. Τώρα ο Τσίπρας υπόσχεται να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. “Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ελλείμματα” είπε το βράδυ της Κυριακής, ενώπιον της ελληνικής βουλής. Επίσης, δεν σχεδιάζεται η ανάληψη νέων χρεών».
Η Rheinische Post εκτιμά ότι «στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές».
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ
Με τίτλο «Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη προεδρική ψηφοφορία–πολιτικό στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση» το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε τηλεγράφημά του, από την Αθήνα, αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με την προεδρική εκλογή.
Το πρακτορείο εκτιμά ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την διαδικασία αποσκοπεί στον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρέμεται επί μήνες πάνω από τη χώρα.
Σημειώνει ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την εκλογή Προέδρου, με τον πρώτο γύρο να πραγματοποιείται στις 17 Δεκεμβρίου αντί στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιο της αρεσκείας του.
Σχετικά με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών από τους 300, που όπως επισημαίνει το πρακτορείο αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ο πρωθυπουργός, το Ρόιτερς σχολιάζει ότι «αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση να επισπευθεί η ψηφοφορία αποτελεί ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία διαθέτει 155 βουλευτές στο κοινοβούλιο, έχει αυξήσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει το επίπεδο υποστήριξης που χρειάζεται προκειμένου να επιβιώσει».
«Η αίσθηση των αγορών ότι είναι ο πρωθυπουργός είναι σήμερα περισσότερο βέβαιος ότι θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε στο Ρόιτερς ο αναλυτής της εταιρείας Beta Securities, Τάκης Ζαμάνης.
«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση περιορίζοντας την περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και προσθέτοντας ένα νέο στοιχείο στο δίλημμα, αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν από αυτή την κυβέρνηση, ή αν θα υπάρξει το ρίσκο να γίνουν με μία άλλη κυβέρνηση με το ενδεχόμενο αυτές να μην ολοκληρωθούν ποτέ» σχολίασε από την πλευρά του στο πρακτορείο ο Κώστας Παναγόπουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco.