Δεν είναι τυχαίο, ότι καμιά “απειλή” από την Ε.Ε. προς τη Τουρκία δεν έχει πραγματοποιηθεί, απ’ όσες της έχουν αναγγελθεί, γι’ αυτό και ο Ερντογάν γίνεται πιο αθυρόστομος. Μήπως οι δραστηριότητες της Τουρκίας γίνονται με τις ευλογίες των ΗΠΑ κάτω απ’ το τραπέζι, με την ανοχή του ΝΑΤΟ και ό,τι ακούμε περί κρίσεως Ερντογάν με τον Λ. Οίκο είναι προφάσεις της αμαρτίαις; Διέρρευσε η πληροφορία, ότι η Τουρκία αντί F35 θα πάρει F16 μέσω τρίτης χώρας στην οποία θα τα πωλήσουν οι ΗΠΑ.
Και διερωτώμεθα, είναι δυνατόν τα οθωμανικά συμφέροντα της Τουρκίας να ταυτίζονται με τη στρατηγική των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας;
Βλέπουμε ότι ο Ερντογάν έχει ανακηρυχθεί αδιάντροπα αυτόκλητος “προστάτης αδυνάτων”.
Η επεκτατική του πολιτική έχει φθάσει στις χώρες της Αφρικής. Από την Αγκόλα την οποία επισκεύφθηκε με υπουργούς του και πολλούς επιχειρηματίες, επιχειρεί να βγει απ’ το στενό μαρκάρισμα, στην όλο και αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, που του επιφυλάσσει η Δύση.
Επόμενη περιήγηση θα κάνει στο Τόγκο και στη Νιγηρία.
Παρενέβη στο Διεθνές φόρουμ, που διοργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ΤRT, θέτοντας θέμα αναβάθμισης της Τουρκίας στον ΟΗΕ επί διεθνούς επιπέδου, τονίζοντας ότι «η ανάγκη για μεταρρύθμση στον ΟΗΕ και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί». Βαφκαλίζεται με την ιδέα να γίνει και η Τουρκία το έκτο μόνιμο μέλος στον “σκληρό πυρήνα” του Σ.Α., να ‘χει κι αυτή το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Επέκρινε δε τους Ευρωπαίους για την «εχθρότητά τους προς το Ισλάμ», ιδιαιτέρως τον Γάλλο πρόεδρο για την εξωτερική του πολιτική απ’ την Αν. Μεσόγειο ως τη ζώνη του Σαχέλ.
Ο Μακρόν τον αγνόησε για τις εξάρσεις και τους οραματισμούς του για το Σ.Α. του ΟΗΕ, όχι όμως και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρώφ, τώρα οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις ξαναδοκιμάζονται στη Βόρεια Συρία. Η ρωσική διπλωματία του υπενθύμισε, ότι η Μόσχα δεν διαβλέπει καμία αναγκαιότητα αναθεώρησης του χάρτη του ΟΗΕ, όσον αφορά το Σ.Α., καθ’ όσον «τα πέντε μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διεθνή κατάσταση, πρωτίστως, για την αποφυγή μιας παγκόσμιας σύγκρουσης».
Επειδή η Τουρκία συνεχίζει την προκλητικότητά της, μετά και το άνοιγμα της περίκλειστης ζώνης της Αμμοχώστου, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέθεσε στην αρμόδια Υπηρεσία Εξωτερικές Δράσης της Ε.Ε. να ετοιμάσει έγγραφο για να εφαρμοσθούν οι εναντίον της λειφθείσες αποφάσεις. Επίσης ο Μπορέλ σημείωσε, ότι η Τουρκία πράττει ενάντια προς τους θεσμούς του ΟΗΕ και της ΕΕ με τις απαράδεκτες παρενοχλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Ερντογάν “ρίχνει βαριά σκιά στο σεβασμό της δημοκρατίας”. Έχει ξαναβγάλει το ερευνητικό σκάφος του στην Κυπριακή ΑΟΖ τώρα, που έρχεται η ΕΧΟΝ MOBIL, να κάνει γεωτρήσεις απ’ το Νοέμβριο. Προαναγγέλλει θερμό επεισόδιο, ότι θα επέμβει η Τουρκία, αν γίνει γεώτρηση, για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων!