Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κυβερνήσεων είναι η υστέρηση εσόδων λόγω αδυναμίας των οργάνων της Διοίκησης να εισπράττουν τους φόρους που αναλογούν στο κράτος. Οι ασυνεπείς, που συναλλάσσονται μ’ αυτό, δεν συνειδητοποιούν ότι η αιτία των δεινών που περνάμε έξι χρόνια τώρα, είναι η φοροδιαφυγή τους και ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια, μετερχόμενοι επιτήδειους τρόπους να ξεγλιστρούν, κάνοντας όλους τους άλλους να αισθάνονται κορόιδα.
Η Πολιτεία και τι δεν έκανε να περιορίσει τη φοροκλοπή με πρωτεύθυνο το Υπ. Οικονομικών και εκτελεστικά όργανα τους εφοριακούς στις Εφορίες, που δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Θεσμοθετήθηκε στο Υπουργείο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) και η Γεν. Γραμ. Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.), η οποία πήρε χαρακτήρα Ανεξάρτητης Αρχής κατόπιν απαιτήσεως του ιερατείου των Βρυξελλών.
Οι Ευρωπαίοι έδειχναν την ικανοποίησή τους όταν ο διορισμός στην ευαίσθητη Υπηρεσία των Δημοσίων Εσόδων γινόταν από ανθρώπους της προτίμησής των, όπως στην περίπτωση που τοποθετήθηκε ο κ. Χάρης Θεοχάρης. Οταν απομακρύνθηκε (Ιουν. ’14) για το θέμα της τροπολογίας των “τριγωνικών συναλλαγών”, που χαρίζονταν εκατομμύρια φορολογικών διαφυγών, που πέρασε νύχτα, οι κοινοτικοί το είχαν εκλάβει ως απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενθουσιάστηκαν, όμως, με την αντικατάστασή του από την κα Κατερίνα Σαββαΐδου.
Η κα Σαββαΐδου διορίστηκε από τον κ. Χαρδούβελη (Ιουν. ’14) στο πόστο της Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία υπήχθη και το Σ.Δ.Ο.Ε., με στόχο να κλείσει τις τρύπες «να μην επιτρέψει σε κανέναν να φοροδιαφεύγει». Ως τότε ήταν στέλεχος μιας ελεγκτικής εταιρείας (PWC), που είχε συστήσει σε περισσότερες από 340 εταιρείες ένα λογισμικό να φοροαποφεύγουν. Σημειωτέον ότι σ’ αυτή την Ανεξάρτητη Αρχή οι διορισθέντες υπογράφουν 5ετές συμβόλαιο με υψηλές αμοιβές, μπόνους και πριμ ανάλογα με τις επιδόσεις τους και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης. Ζούμε σ’ έναν τόπο που δεν μπορούμε να βρούμε έναν υπάλληλο καριέρας απ’ τους τόσους που υπάρχουν στο ΥΠ.ΟΙΚ. να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες του!
Η κα Σαββαΐδου πριν από τις εκλογές του ’15 στις 12 Ιανουαρίου χορήγησε δύο εβδομάδων παράταση στα κανάλια να πληρώσουν το 20% του φόρου που απεδίδετο την 20ή ημέρα κάθε μήνα για τα έσοδα του προηγούμενου. Εκτός τούτου, διέταξε και τον επανέλεγχο επιβολής προστίμου σε βάρος επιχειρηματία ύψους 78 εκατ. ευρώ. Με την αποδοχή της αίτησης της εταιρείας για επανέλεγχο, τον 3ο κατά σειράν, αμφισβητεί τη διαδικασία των ελεγκτικών Αρχών που επέβαλε το πρόστιμο και παγώνει η υπόθεση να μην καταβληθεί.
Ο οικονομικός εισαγγελέας δεν μπορεί να έμενε αδιάφορος και να μην ζητούσε απ’ την κα Σαββαΐδου να δώσει εξηγήσεις για την πρώτη περίπτωση, που συνιστά πλημμέλημα και για τη δεύτερη, που είναι κακούργημα. Στο ψάξιμο μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες “λοβιτούρες”.
Σκιές για κατηγορίες σε πρόσωπα που καλύπτουν σημαντικές θέσεις δεν πρέπει να μένουν αδιαλεύκαντες. Δρομολογείται από πλευράς Μ. Μαξίμου η παραίτησή της, διότι η κα γ. γραμματεύς αντί να μαζεύει λεφτά, με τις αποφάσεις της τα διώχνει. Παραιτούμενη μπορεί ν’ αποδείξει την αθωότητά της. Το ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η στάση των Βρυξελλών γιατί ο διορισμός της πέρασε από την έγκρισή τους. Αν αντιδράσουν, θα είναι σχήμα οξύμωρο, διότι τι ήθελαν να εισπράττει φόρους ή να τους καταργεί; Εδώ τραντάζει το πράγμα. Θα εισέπραττε το κράτος τα 78 εκατ. ευρώ την ώρα που ψάχνει να τα βρει με περικοπές και αντί γι’ αυτό κάποιος ζητά επανέλεγχο και του τον εγκρίνουν. Είναι σωστή αυτή η πράξη της Ανεξάρτητης Αρχής και το κράτος πρέπει να μείνει αδιάφορο;
Η κόπρος του Αυγείου θέλει καθάρισμα. Να μην τη θεωρούν οι αποτυχημένοι λίπασμα υποστήριξής τους. Εχουμε ακόμα τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μας προκύπτουν τώρα και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Ελεος!!