Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ο θεσμικός τουρισμός περνάει… μέσα από τον καφέ στα Χανιά

» Ο πρόεδρος του “Δρόμου των Ιστορικών Καφέ” Βασίλης Σταθάκης μιλά για τις προετοιμασίες του 11ου Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Στην ανάπτυξη του Θεσμικού Τουρισμού στα Χανιά, με επισκέπτες όλο το χρόνο, στοχεύει ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός: “Δρόμος των Ιστορικών Καφέ”, μέσα και από το 11ο Forum των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στα Χανιά στις 5 – 7 Οκτωβρίου 2022.

Ηδη, έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το Forum και, συγχρόνως, έχει κατατεθεί πρόταση από τον “Δρόμο των Ιστορικών Καφέ” για ίδρυση και λειτουργία Γραφείου – Παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά.
Για όλα αυτά αλλά και για το όραμα και την πορεία της Πολιτιστικής Διαδρομής “Δρόμος Ιστορικών Καφέ” μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” ο Πρόεδρος του “Δρόμου” και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Ιστορικό Καφέ “Κήπος”, Βασίλης Σταθάκης.
Η ιστορία του Forum ξεκινά το 2017, στη Λούκα της Ιταλίας, όταν ο Βασίλης Σταθάκης πρότεινε για πρώτη φορά στους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης τη φιλοξενία του σημαντικότατου Διεθνούς Συνεδρίου στα Χανιά. Η πρόταση υποστηρίχθηκε αμέσως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟT, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, & το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Τι σημαίνει για τα Χανιά η διεξαγωγή του Φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης;

«Θα ξεκινήσω με μια φράση που συνηθίζει να λέει ο Στέφανο Ντομινιόνι: “Οι πολιτιστικές Διαδρομές είναι το μέλλον του Τουρισμού”. Προσωπικά πιστεύω ότι με αυτό το Συνέδριο, και σε δεύτερο χρόνο και με την ίδρυση Γραφείου – παραρτήματος στα Χανιά των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καθιερωθεί η πόλη ως μια εκ των πυλώνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εφάμιλλη του Λουξεμβούργου και του Στρασβούργου και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης του θεσμικού τουρισμού που αποτελεί επέκταση του πολιτιστικού τουρισμού.
Το 2019 είχα καταθέσει αίτημα στον Στέφανο Ντομινιόνι, εκτελεστικό γραμματέα του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών, για την ίδρυση Γραφείου –παραρτήματος των “Πολιτιστικών Διαδρομών” στα Χανιά και εκείνος είχε χαρακτηρίσει την ιδέα εξαιρετική. Ιδρύοντας ένα τέτοιο Γραφείο στα Χανιά αυτομάτως ξεκινά η μηχανή του θεσμικού τουρισμού. Φανταστείτε να προστεθεί στην πόλη ο θεσμικός τουρισμός και να έχουμε απευθείας πτήσεις από Λουξεμβούργο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες στα Χανιά! Ο θεσμικός τουρισμός ανεβάζει την προστιθέμενη αξία του επιπέδου των επισκεπτών της πόλης.
Επίσης, οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεργάζονται με περισσότερες από 50 χώρες. Εκπρόσωποι αυτών των χωρών λοιπόν θα πηγαινοέρχονται και στα Χανιά. Αυτομάτως ανοίγει ο ορίζοντάς της πόλης σε περισσότερες από 50 χώρες για 12 μήνες το χρόνο. Τα Χανιά έχουν στα χέρια τους μια σπουδαία ευκαιρία. Η δημιουργία ενός γραφείου – παραρτήματος θα τα απογειώσει. Πιστεύω πως πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία».

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθειά σας. Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς φτάσαμε στο σήμερα και στη στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπη;

«Αφετηρία ήταν η ίδρυση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, που πλέον έγινε «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» στις 8 Απριλίου 2014 στα Χανιά, παρουσία συναδέλφων σας και των τοπικών φορέων. Πηγή έμπνευσης ήταν ο “Κήπος” και η ιστορία του. Προσπάθειά μου ήταν να διασώσω και να αναδείξω την ιστορία του “Κήπου”, πιστεύοντας ακράδαντα ότι έτσι προβάλλεται και η πόλη, γιατί αυτός ο χώρος, από την ίδρυσή του, λειτουργεί και ως πρεσβευτής της πόλης. Από τον “Κήπο” έχουν περάσει οι περισσότερες από τις προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής. Είναι ένας χώρος – θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Με αφορμή την ιστορία του Καφέ λοιπόν, είχα την έμπνευση να δημιουργηθεί ο «Δρόμος των Ιστορικών Καφέ». Αρχικά έψαξα να δω αν υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια που θα μπορούσε να ενταχθεί ο “Κήπος”. Οταν είδα ότι δεν υπήρχε, μετά από ταξίδι σε Ιστορικά καφέ της Ευρώπης, ανέλαβα την πρωτοβουλία. Και εδώ πρέπει να ευχαριστήσω τα “Χανιώτικα νέα” που από την αρχή προέβαλλαν την προσπάθεια»».

Σε όλα αυτά τα χρόνια ποιοι ήταν οι σταθμοί της προσπάθειας;

«Πρώτος σταθμός ήταν η συγκινητική και ενθαρρυντική εμπιστοσύνη των  των συναδέλφων από το εξωτερικό στο κάλεσμα που έκανα και η άμεση ανταπόκρισή τους.  Ιδιοκτήτες Καφέ από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τσεχία έσπευσαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ξεκινήσαμε ως Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης και, αργότερα, μετά και τη στενή συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης μετατραπήκαμε σε Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό με την ονομασία “Δρόμος Ιστορικών Καφέ”.
Ενας ακόμη σταθμός ήταν η πρώτη συνάντηση το 2015 με τον Στέφανο Ντομινιόνι στο Γραφείο του στο Λουξεμβούργο. Δεν θα ξεχάσω πόσο δοτικός ήταν και πόσο αγκάλιασε την προσπάθεια από την αρχή. Και πόσο διορατικά το είδε και μας άνοιξε τον ορίζοντα. Επίσης δεν ξεχνώ την κουβέντα του, όταν άκουσε την ιδέα μου για τον “Δρόμο Ιστορικών Καφέ”. Είναι “καινοτόμα ιδέα με μεγάλο ενδιαφέρον”.
Σταθμός ήταν το 2017 η Λούκα της Ιταλίας. Σταθμός ήταν η επικοινωνία με τους φορείς και δεν θα ξεχάσω το πόσο αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Σταθμός ήταν η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό και δεν θα ξεχάσω πόσο δοτικός ήταν, όπως και η συνάντησή μου με τον πατέρα του πρωθυπουργού το 2014, πριν την πρώτη παρουσίαση του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ στο Παρίσι.
Πήγα το Πάσχα να του ευχηθώ στο σπίτι του και διαπίστωσα ότι γνώριζε την προσπάθεια. Όταν του είπα πως θα πάμε για παρουσίαση στο Παρίσι, μου απάντησε πως στο Παρίσι είναι η Αλεξάνδρα και με έφερε σε επαφή. Στο Παρίσι, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη μίλησε πολύ τιμητικά για τον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ. Καθένας έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια. Και φυσικά οι θαμώνες του χώρου που με το καφεδάκι τους στηρίζουν την προσπάθεια, αλλά και την παράδοση του “Κήπου”. Σημαντικότατο ρόλο είχαν φυσικά και τα “Χανιώτικα νέα” που μας δίνουν πάντα βήμα». Κάθε φορά που μιλάω για τον “Δρόμο Ιστορικών Καφέ” αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι στάθηκαν στο πλάι μας από την πρώτη στιγμή, όλους όσοι πίστεψαν στην ιδέα. Το ΔΣ του “Δρόμου”, συνεργάτες που έχουν βάλει την ψυχή τους για να φτάσουμε τόσο μακριά, τον κόσμο που ενδιαφέρεται και ενημερώνεται, σπουδαίους συναδέλφους στο εξωτερικό, φορείς, όλους εκείνους που βρίσκονται δίπλα μας και μας υποστηρίζουν με κάθε τρόπο. Και είναι πολλοί!
«Δεν θυμάμαι κανέναν που γνωρίζει τον «Δρόμο Ιστορικών Καφέ»  και δεν έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία. Βλέπουν πόσο όμορφο είναι να συναντώνται ιστορίες, κουλτούρες, παραδόσεις διαφόρων τόπων. Τα Ιστορικά Καφέ δεν είναι μόνον θεματοφύλακες κάθε πόλης. Είναι επίσης  σημεία επίσκεψης για τους επισκέπτες της. Γιατί στα Ιστορικά Καφέ το πρώτο που συναντάς είναι η ατμόσφαιρα, μετά είναι ο σερβιτόρος ο οποίος έχει ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης: θα σε ξεναγήσει, θα σε ενημερώσει. Είναι οι ιστορίες που ένα Ιστορικό Καφέ έχει να διηγηθεί, είναι οι ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, είναι η ανάμνηση της ιδιαίτερης εμπειρίας που αφήνουν στον επισκέπτη”.

Πόσα είναι μέχρι τώρα τα Ιστορικά Καφέ;

«Τα Ιστορικά Καφέ μέχρι στιγμής είναι 63. Σύντομα θα ενταχθούν ακόμα 10 σημαντικότατα Ιστορικά Καφέ από το Τορίνο –πρόκειται για μια Ενωση Ιστορικών Καφέ- και θα κάνουμε εκδήλωση αδελφοποίησης. Συνδεόμαστε με 15 χώρες μέχρι στιγμής και υπάρχουν ακόμα πολλά Καφέ από διάφορες χώρες που περιμένουν να ενταχθούν στο «Δρόμο». Δεν σταματήσαμε την έρευνα και τις επαφές ούτε την περίοδο της καραντίνας. Σταματήσαμε τα διά ζώσης ταξίδια αλλά μετατρέψαμε την πανδημία σε ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα εξ αποστάσεως».

Και τώρα προετοιμάζεστε για το Φόρουμ του 2022.

«Τώρα είμαστε στη φάση που προετοιμαζόμαστε για το Φόρουμ του 2022: 5 – 7 Οκτωβρίου 2022. Στις 14 Οκτωβρίου 2021 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος’’, στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του κ. Ντομινιόνι. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντομινιόνι επισκέπτεται πόλη που φιλοξενεί το Συνέδριο και συμμετέχει σε συνέντευξη που λειτουργεί ως προπομπός για το Forum. Aυτό είναι πολύ τιμητικό. Και δείχνει τη μεγάλη έμφαση που δίνει στο Συνέδριο, το οποίο θα είναι το πρώτο μετά την εποχή των lock down παγκοσμίως, αλλά και στην πρόταση για ίδρυση Γραφείου – Παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά. Μάλιστα στην πρόταση υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για δημιουργία «Μουσείου Καφέ».
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι μας τιμούν με τη στήριξή τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.
Και φυσικά πρέπει να  αναφέρω και τη συνεργασία του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» με τα “Χανιώτικα νέα” από τις 3 Απριλίου 2021, όπου κάθε Σάββατο στο ένθετο “Διαδρομές” μπορούν οι αναγνώστες να κάνουν μέσα από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου, μια «Βόλτα στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου». Στόχος είναι, όταν η σειρά δημοσιευμάτων ολοκληρωθεί, να γίνει αργότερα μια συλλεκτική πολυτελής έκδοση, η οποία θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο -ευελπιστούμε το 2023».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα