Μία αδικία που διήρκησε κάτι παραπάνω από αιώνα αποκαταστάθηκε σήμερα, με την αναγνώριση του Τζιμ Θορπ ως του μοναδικού νικητή του δεκάθλου και του πεντάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης του 1912, 110 χρόνια αφότου αφαιρέθηκαν τα μετάλλιά του Αμερικανού επειδή είχε παραβιάσει τους ερασιτεχνικούς κανόνες της εποχής.
Η Ερασιτεχνική Αθλητική Ένωση (AAU) — ο προκάτοχος της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών (USOC) — είχε θεωρήσει ότι ο Θορπ δεν ήταν ερασιτέχνης, καθώς είχε λάβει πληρωμές για εμφανίσεις σε ομάδα μπέιζμπολ της Βόρειας Καρολίνας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Αμερικανός ιθαγενής και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ου αιώνα, ο οποίος αγωνίστηκε επίσης επαγγελματικά σε μπέιζμπολ και αμερικανικό ποδόσφαιρο, είδε τα μετάλλιά του το 1913 να του αφαιρούνται μετά από αναφορές για τις πληρωμές που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες των ΗΠΑ.
Όμως το 1983, 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επανέφερε επίσημα τα μετάλλιά του, με τα παιδιά του να τα δέχονται για λογαριασμό του. Ωστόσο, εξακολουθούσε να θεωρείται συμπρωταθλητής και στις δύο διοργανώσεις.
Σήμερα (15/7), η ΔΟΕ γνωστοποίησε ότι ο Σουηδός Ούγκο Βισλάνδερ, ο οποίος είχε αναβαθμιστεί σε «χρυσό» μετά την αφαίρεση του τίτλου του δέκαθλου από τον Θορπ, δεν είχε αποδεχτεί ποτέ το μετάλλιο επειδή πάντα υποστήριζε ότι ο Αμερικανός ήταν ο «μόνος νόμιμος χρυσός Ολυμπιονίκης».
Παρόμοια και η τοποθέτηση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Νορβηγίας, η οποία ανέφερε ότι ο Φέρντιναντ Μπι είχε προβεί σε αντίστοιχη δήλωση όταν αναδείχθηκε νικητής του πένταθλου.
Η ΔΟΕ, πάντως, αποκατέστησε την αδικία, ανακοινώνοντας ότι το όνομα του Θορπ θα εμφανίζεται στο εξής ως ο μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης στο δέκαθλο και στο πένταθλο, με τα ασημένια μετάλλια να καταλήγουν στους Βίσλαντερ και Μπι, αντίστοιχα.