Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Ο τυρανόσαυρος “Ρεξ” στην Κύπρο (video)

Η κεφαλή του τυραννόσαυρου Rex, 70-65 εκατομμυρίων ετών, είναι το τελευταίο εντυπωσιακό απόκτημα του Μουσείου παλαιοντολογίας και αρχαιολογίας του Τσιρείδιου Ιδρύματος, που βρίσκεται στην Λευκωσία. Περιήγηση στο Μουσείο με την κάμερα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Tο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Αρχαιολογίας του Τσιρίδειου Ιδρύματος

Το Τσιρίδειο Ίδρυμα στη Λευκωσία είναι καρπός της πολύχρονης ενασχόλησης του ιδρυτή του, ‘Αγγελου Τσιρίδη, με την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία.
Έτσι, δημιουργήθηκε ένας μη κερδοσκοπικός φορέας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά και οργανωμένα με την προώθηση της επιστήμης, της γνώσης, αλλά και της ψυχαγωγίας που προσφέρουν η παλαιοντολογία και η αρχαιολογία. Ο Άγγελος Τσιρίδης μιλάει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Το τελευταίο απόκτημα του Μουσείου είναι η κεφαλή του τυραννόσαυρου Rex.
Στην πρώτη δημόσια παρουσίαση της κεφαλής που έγινε πρόσφατα, προσήλθαν πάνω από τρεις χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας που είχαν επίσης την ευκαιρία να το θαυμάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Το κρανίο του τυραννόσαυρου Rex, 70-65 εκατομμυρίων ετών, είναι ένα καταπληκτικό δείγμα της εποχής των δεινοσαύρων.
Είναι ένας πλήρης σκελετός κρανίου, περίπου κατά 90%, πράγμα πολύ σπάνιο. Η προετοιμασία της αποκατάστασης, που έγινε από τον παλαιοντολόγο Φρανσουά Εσκιγιέ, ήταν μια λεπτεπίλεπτη δουλειά, η οποία διήρκησε πάνω από έξι μήνες. Έπρεπε να βγουν όλα τα ιζήματα, να προετοιμαστούν τα οστά και το σαγόνι, δήλωσε ο ‘Αγγελος Τσιρίδης.
Τα ευρήματα που έχει στην κατοχή του το Τσιρίδειον Ίδρυμα είναι περίπου 1.000, τα μισά εκ των οποίων είναι απολιθώματα και τα άλλα μισά είναι ορυκτά.
Στα απολιθώματα υπάρχουν τα σπονδυλωτά, τα ασπόνδυλα και τα φυτά. Υπάρχουν μονοκύτταροι και πολυκύτταροι οργανισμοί που καλύπτουν όλες τις εποχές, από την Προκάμβριο (Precambrian) μέχρι την Ολόκενο.
Το σημαντικότερο απολίθωμα είναι ο Αχιόρνις, ο οποίος είναι της οικογένειας του Αρχαιοπτέριξ, αλλά πιο παλιός. Είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ δεινοσαύρων και πουλιών. Η ηλικία του είναι περίπου 160 εκατομμυρίων χρόνων. Μεταξύ των εκθεμάτων και ο πυγμαίος ιπποπόταμος με προέλευση από την Κύπρο, πέραν των 100 χιλιάδων ετών.
Το όραμα του ‘Αγγελου Τσιρίδη και της συζύγου του Έμιλυς είναι να αναβαθμιστεί το Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας και να στεγαστούν και πολλά άλλα ευρήματα, με τρόπο που να αποτελεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο, άλλα ταυτόχρονα πόλο έλξης σε ξένους και ντόπιους που θα ήθελαν να το επισκέπτονται.
Οι πόροι του Τσιρίδειου Ιδρύματος προέρχονται από τον ‘Αγγελο Τσιρίδη, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει συμβολή από τον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος, που συστάθηκε πρόσφατα. Το Τσιρίδειο Ίδρυμα διαθέτει και μια πλούσια συλλογή με σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα κυπριακά και ξένα, από τη λίθινη μέχρι και τη βυζαντινή εποχή.
Από τα κυπριακά ξεχωρίζουν η μαρμάρινη κεφαλή γυναίκας, της ελληνορωμαϊκής εποχής, που βρέθηκε στην Πάφο, το αγαλματίδιο νέας της κλασικής εποχής το οποίο ο ‘Αγγελος Τσιρίδης αγόρασε από τον οίκο Σόθμπις, κεραμικό της εποχής του Χαλκού. Επίσης, στη συλλογή ανήκει και ένα έργο κεραμικής των νεότερων χρόνων -τέλη 19ου αρχές 20 αιώνα. Πρόκειται για βάζο με μορφή γυναίκας. Εκτός από την ωραία τέχνη του έχει και επι πλέον σημασία γιατί προέρχεται από την κατεχόμενη περιοχή της Καρπασίας. Τη συλλογή αρχαιοτήτων παρουσιάζει ο γνωστός, διεθνώς, Κύπριος αρχαιολόγος και καθηγητής Βάσος Καραγιώργης στο βιβλίο του, που κυκλοφορεί στα αγγλικά με τίτλο «Κυπριακές και άλλες αρχαιότητες στην συλλογή του ‘Αγγελου και της Έμιλυς Τσιρίδη».

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα