» Ποιοι είναι και γιατί μας ενδιαφέρουν
Τι είναι οι ψηφιακοί νομάδες;
Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσω διαδικτύου (τηλεργασία).
Mπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι. Σύμφωνα έρευνες, 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμερα περιγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κ.λπ.), αλλά χώροι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ μετέχουν δυναμικά όλο και περισσότερο.
Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, διαλέγουν ένα μέρος του κόσμου, με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, ο τόπος επιλογής τους να διαθέτει τις κατάλληλες διαδικτυακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Άλλοι, εξίσου σημαντικοί, παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του τόπου στον οποίο θα εγκατασταθούν μόνιμα είναι το κόστος διαβίωσης, η ποιότητα ζωής, η αίσθηση ασφάλειας, η διασκέδαση, η φιλικότητα του ντόπιου πληθυσμού κ.α. Μια απλή διαδικτυακή επίσκεψη στην ιστοσελίδα https://nomadlist.com θα σας «βάλει» αμέσως στο κλίμα.
Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους, ενίοτε νεαρούς οικογενειάρχες, γεμάτους με όρεξη για ζωή και συνάμα με υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα πάλι με μελέτες υπολογίζεται ότι ένας στους έξι, έχει ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000$ το χρόνο όπως επίσης προβλέπεται ότι έως το 2035 ο πληθυσμός των «ψηφιακών νομάδων» θα φτάνει κοντά στο 1 δις ανθρώπους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τεχνολογική επανάσταση που διανύουμε η οποία με τη πάροδο του χρόνου σε κάποιους κλάδους θα εξαλείψει τη δια ζώσης εργασία.
Με ποια κίνητρα ο ψηφιακός νομάς θα έρθει στον τόμο μας;
Το ελληνικό κράτος, αυτή τη στιγμή, παρέχει κάποια σημαντικά κίνητρα στους ψηφιακούς νομάδες, όπως φορολογική έκπτωση 50% σε όποιον επιθυμεί να φέρει το φορολογικό στάτους του στην Ελλάδα. Το μειωμένο φορολογικό κίνητρο όμως δυστυχώς δεν είναι αρκετό από μόνο του.
Ένα μεγάλο όπλο στη φαρέτρα του τόπου μας είναι… ο ίδιος ο τόπος μας! Το πάντρεμα της φυσικής ομορφιάς με τη ποιοτική ζωή που προσφέρει, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Φανταστείτε έναν άνθρωπο να δουλεύει, πίνοντας καφέ με θέα τη λίμνη του Κουρνά, στα Πλατανάκια στον Κοιλιάρη ποταμό ή κάτω από τη σκιά των Λευκών Ορέων στους Μαχαιρούς! Και φανταστείτε όχι απλά να δουλεύει, αλλά να ζει μόνιμα, στο Γαβαλοχώρι, στο Σαμωνά, στο Φρέ, στην Εξώπολη. Σε οποιοδήποτε από τα πανέμορφα χωριά του τόπου μας! Υπάρχουν όμως σε όλα αυτά τα μέρη οι κατάλληλες υποδομές για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα;
Οι διαδικτυακές υποδομές, το γρήγορο και ποιοτικό ίντερνετ με άλλα λόγια, πρέπει να αναβαθμιστεί, ιδιαίτερα στις δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές. Η Περιφέρεια Κρήτης ,οι Δήμοι κυρίως, αλλά και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, θα πρέπει να δουλέψουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες μελετημένες κινήσεις. Άρα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι η έλλειψη υποδομών είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας και πρέπει να διορθωθεί αποτελεσματικά και όχι με ημίμετρα.
Παράλληλα βέβαια με την αναβάθμιση του δικτύου θα πρέπει να διεξαχθεί στοχευμένη επικοινωνιακή-διαφημιστική καμπάνια να προσελκύσουμε τους ψηφιακούς νομάδες και να τους πείσουμε ότι ο τόπος μας είναι ιδανικός για αυτούς. Αυτό θα γίνει μόνο με συγκροτημένες κινήσεις σχεδιασμένες για αυτόν καθαρά το σκοπό.
Ο τόπος μας και οι «ψηφιακοί νομάδες»
Τι σχέση όμως έχουν οι «ψηφιακοί νομάδες» με τον τόπο μας; Αυτή τη στιγμή… εσκεμμένη τουλάχιστον, καμία!
Θα έπρεπε όμως να αποκτήσουν σχέση, δεν νομίζετε;
Ισχύει και το αντίστροφο. Κάποιοι που γεννήθηκαν/μένουν στα Χανιά και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, μα οι καταστάσεις τους έκαναν να δουλεύουν/συνεργάζονται από απόσταση με ανθρώπους από άλλα μέρη. Στα οποία πηγαίνουν μέσα στον χρόνο, μόνο όποτε υπάρχει σοβαρός λόγος…
Συμφωνούν κι αυτοί ότι οι διαδικτυακές υποδομές, το γρήγορο και ποιοτικό ίντερνετ, πρέπει να αναβαθμιστεί σε όλες τις περιοχές του όμορφου αυτού τόπου.