…Τον κουβαλάμε, όπου κι αν πάμε. Είχε πει ο κύριος Νίκος Ψιλάκης, πριν από περίπου ένα μήνα, σε συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Η Νικολέτα Βρέκα, με ερωτήσεις εύστοχες, “εκμαίευσε” από τον δημιουργό ωραία ιδιώματα της σκέψης του.
Το Σάββατο, λίγο πριν από την εκπνοή του Γενάρη, είχαμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε ζωντανά στην Ο.Α.Κ. στο Κολυμπάρι, με τη σύζυγό του. Η ομάδα φιλαναγνωσίας στην οποία ανήκει και η γράφουσα, από καιρό σχεδίαζε αυτή τη συνάντηση, με πρόσκληση στον δημοφιλέστατο Κρήτα… Πρώην δημοσιογράφο, συγγραφέα, λογοτέχνη, “παραμυθατζή” τρυφερό ακόμη, που κομίζει τον ήχο και τον χρωματισμό της Νήσος, πάντοτε!
«Την αγάπησα την Κρήτη…., γιατί είχα την ευτυχία να τη γνωρίσω…». Ως επωδός τα λόγια του επαναλαμβάνονται με ειλικρίνεια, πειθώ, Κρητική Συνείδηση…
Άνθρωπος σεμνός, ευγενής, απίστευτα εργατικός και ανήσυχος σε κάθε του εγχείρημα, ταξιδεύει, ερευνά, συλλέγει τα «τιμαλφή καθέκαστα», ευτυχής, αφού θα συντελέσουν στον φωτισμό του έργου του! Του κάθε έργου του! Το οποίο εμπλουτίζεται, και πυκνώνει και διευρύνει, και καθιστά «πιστότερο» όσον αφορά βεβαίως στο ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο καταθέτει γνώση και καρδιά, και κώδικα προσωπικών αξιών!
Βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, και πρόσφατα, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, δηλώνει περισσότερο υπεύθυνος με την τιμή που του επεφύλαξαν οι κορυφαίοι του πνεύματος! Έναντι του εαυτού του, του κόσμου και των αναγνωστών!
…Σάββατο λοιπόν στη θαυμάσια βιβλιοθήκη της Ακαδημίας! Ένα μεσημέρι στοχαστικό και χαρούμενο, αναπτύσσεται ικανοποιητικά.
Με το ζεστό καλωσόρισμα του δ/ντη της Ορθοδόξου Ακαδημίας κυρίου Ζορμπά καθώς και του κυρίου Γιάννη Μουντογιαννάκη, υπεύθυνου της Βιβλιοθήκης. Το… «ΦΩΣ» εδώ! Η κα Μάχη Χουρδάκη φιλόλογος – συγγραφέας και “ψυχή” της Λέσχης φιλαναγνωσίας, ευχαριστεί και καλωσορίζει τον δις βραβευμένο συγγραφέα από την Ακαδημία -το είπαμε- εκ μέρους όλων μας, κι όλοι ή σχεδόν όλοι, απευθυνθήκαμε στον λογοτέχνη, να πάρουμε απαντήσεις, διευκρινίσεις, προθέσεις και εμπνεύσεις, που έλαβαν “απτή” ελκυστική μορφή στις σελίδες του βιβλίου… “Κι οι θάλασσες σιωπούν”…, λοιπόν, κι η επικέντρωση στην τραγωδία της βύθισης του “Ταναϊς” με Εβραίους, Έλληνες ομήρους και Ιταλούς αντιφασίστες στις 27/1/45.
Ενδιαφέροντα όσα μας είπε ο κύριος Μιχελογιάννης με την Ιστορική του γνώση, η κα Αργυρώ Λουλαδάκη φιλόλογος, προσπόρισε με τη διερώτηση της, στην “ενδυνάμωση” του ορισμού περί του Ιστορικού μυθιστορήματος. Είδος στο οποίο ο κ. Ψιλάκης έχει εντρυφήσει με τόση επιτυχία εξάλλου.
Η κα Μαρία Φουρουτζόγλου εκπ/ κος, με μητέρα Γερμανίδα, μιλώντας βιωματικά, «ανοίγει» μέγα θέμα, για τον «συλλογικό ψυχισμό» των επιγόνων, ύστερα από το «βάρος» του παρελθόντος. Η φιλόλογος κα Βάσω Προγούλη, με κριτική ματιά στο σκληρό τοπίο της κατοχής, η κα Μαρία Αγγελάκη κοινωνιολόγος, διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου, όπως και ο κ. Μάρκος Καραβιτάκης, επισημαίνει φράση που δηλώνει τον λυρισμό του δημιουργού.
Εξαιρετικό το κείμενο – ανάλυση του κ. Γιάννη Μυλωνάκη εκπ/κου για το βιβλίο, που ανήρτησε στο Δ. και μέρος του διαβάστηκε, και όλη μα όλη η ομάδα ζωντάνεψε με τη συμμετοχή της… Η Μαρία Καστανάκη που κέρδισε και το φλουρί της βασιλόπιτας, η Βαγγελιώ Μιχαηλίδου, ο Βασίλης ο Τσουρουδιακάκης, η κυρία Φωτεινή Καραβιτάκη, όλοι, όλοι…
Τέλος, η κα Κατερίνα Καρκαλά- Ζορμπά μας παρουσίασε εκτενώς την έκθεση αφιερωμένη στον πρώτο σκηνοθέτη της Λυρικής μας. R.M. με τίτλο “Renato Mordo. Εβραίος, Έλληνας και Γερμανός. Η ζωή ενός καλλιτέχνη, την εποχή των άκρων”. Την έκθεση είχε επιμεληθεί ο Torsten Israel.