Λίγοι Ελληνες το γνωρίζουν!
“Το 2020 η Ελλάδα θα έχει Κτηματολόγιο. Δηλαδή, το ελληνικό κράτος αλλά κι εμείς οι πολίτες θα ξέρουμε αυτά που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι γνωστά από τα τέλη του 19ου αιώνα: ποιές γαίες ανήκουν σε ποιούς, ποιά είναι τα όρια του δάσους, που μπορεί να χτίσει κανείς, που βρίσκονται οι προστατευμένες περιοχές.
Εν τω μεταξύ, στον αιώνα που πέρασε πολλοί αετονύχηδες καταπάτησαν δημόσιες εκτάσεις, κατέστρεψαν δάση και αιγιαλούς (πολλές φορές κάτω από τα μάτια δημόσιων λειτουργών ή με άδειες που δόθηκαν με το αζημίωτο) ενώ από την άλλη πλευρά, νομοταγείς πολίτες ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα, μην μπορώντας να αξιοποιήσουν την ιδιωτική τους περιουσία.
Για όλα αυτά, βέβαια, δεν έφταιγε το Μνημόνιο αλλά μάλλον η έλλειψή του. Και κάποιοι γλέντησαν αυτήν την απουσία σχεδίου ή μνημονίου με την ψυχή τους”.
(Πηγή: “Κεφάλαιο” 05 Οκτωβρίου 2013)
Εξι διαγωνισμοί Γεωπονικού
Αφορά τη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και οι λόγοι είναι η αναβάθμιση των σπουδών του Πανεπιστημίου:
Εργαστηριακός εξοπλισμός του τμήματος Γεωπονικής βιοτεχνολογίας. Προϋπολ. 980.663 ευρώ με ΦΠΑ 23%
Εργαστηριακός εξοπλισμός του γενικού τμήματος . Προϋπολ. 1.816.608 ευρώ με ΦΠΑ 23%
Εργαστηριακός εξοπλισμός του τμήματος αξιοποίησης φυσικών πόρων και γεωργικής μηχανικής Προϋπολ. 1.718.000 ευρώ με ΦΠΑ 23%
Εργαστηριακός εξοπλισμός του τμήματος Επιστήμης ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών. Προϋπολ. 969.628 με ΦΠΑ 23%.
Εργαστηριακός εξοπλισμός του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής. Προϋπολ. 803.950 ευρώ με ΦΠΑ 23%.
Εργαστηριακός εξοπλισμός του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Προϋπολ. 2.212.766 με ΦΠΑ 23%
=> Οπως γίνεται κατανοητό το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο χρειάζονταν αυτήν την χρηματοδότηση των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των σπουδών που προσφέρει τα τελευταία χρόνια
=> Πότε διενεργούνται οι έξι διαγωνισμοί;
=> Στις 20 Νοεμβρίου 2013
=> Πηγές Χρηματοδότησης: Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική 2007-2013” με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφ. Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)
Η Λιθουανία “επενδύει”…
στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δραστηριότητες, καθώς η επίπεδη μορφολογία της ευνοεί τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.
Πιο αναλυτικά:
– Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας Τουρισμού, της Λιθουανίας, το 2012 επισκέφθηκαν τη χώρα 1,9 εκατομμύρια τουρίστες, με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στο ΑΕΠ να ανέρχεται στα 2,7 εκατ. “λίτας” (781.974 ευρώ) το 2011.
Ποσοστό 2,9% το 2011 μάλιστα σημείωσε ρεκόρ στην εισερχόμενη κίνηση με ποσοστό ανόδου 20,3% σε ετήσια βάση, το οποίο έφερε τη χώρα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Κερδοφόρο το β’ τρίμηνο…
… για τις βιομηχανίες:
• Whirlpool και Electrolux με αυξημένες πωλήσεις των “λευκών” συσκευών
• Οσον αφορά τις προοπτικές της “Ηusgvarna”;
“Θετικές αλλά κυρίως στην Αμερική, ήταν οι εξελίξεις και για τη σουηδική εταιρεία κατασκευής εργαλειομηχανών και βιομηχανικού εξοπλισμού “Husgvarna”.
H εταιρεία δήλωσε αισιόδοξη για τις προοπτικές της στην αμερικανική αγορά όμως παρέμεινε επιφυλακτική για την Ευρώπη, όπου οι μειωμένες πωλήσεις της, της κόστισαν μια ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση κερδών από αυτήν που αναμενόταν”.
Ξεχωριστά, οι πωλήσεις της Εlectrolux, κατασκευάστριας “λαϊκών” συσκευών υπό τις μάρκες Frigidaire AEE και Zanussi, ανήλθαν στα 27,8 δισ. κορώνες, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με πέρυσι”.
Δυτική Μακεδονία:
Ο εναλλακτικός τουρισμός
το επόμενο στοίχημα:
– Δύο εθνικοί δρυμοί
– Εντεκα προστατευμένες περιοχές Natura
– Τρία χιονοδρομικά κέντρα
– Οκτώ λίμνες
– Φαράγγια και ποταμοί, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που προβάλλει εντός και εκτός συνόρων
• Και με δύο κουβέντες:
Είναι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας που δεν διαθέτει θάλασσα, φιλοξενεί όμως το 65% των επιφανειακών υδάτων της χώρας. Αν και ο περισσότερος κόσμος τη γνωρίζει από τη συμβολή της κατά 70% στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, με συχνά αρνητικά φορτισμένη την εικόνα της, τελευταία επιχειρεί να κάνει στροφή σε ένα άλλο, ανεκμετάλλευτο “κοίτασμα” το φυσικό πλούτο της, δημιουργώντας ένα άλλο προφίλ.
• Σημειώστε τις περιοχές:
=> Κοζάνη
=> Φλώρινα
=> Πρέσπες (έξι λίμνες , ανάμεσα στις δέκα πρώτες της Ευρώπης)
=> Καστοριά (η επεξεργασία και το εμπόριο της γούνας αποτέλεσαν για χρόνια τη βασική οικονομική δραστηριοτήτων της πόλης)
=> Γρεβενά (σχεδιάζεται Κέντρο Παλαιοντολογίας στη “Μηλιά” Γρεβενών)
Σας ενδιαφέρει;
=> Χάος η ακίνητη περιουσία του υπουργείου πολιτισμού:
4.000 κηρυγμένοι χερσαίοι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι και ζώνες προστασίας.
9.000 τ.χλμ. η συνολική επιφάνεια των χώρων τους, περίπου το 10% της χερσαίας επιφάνειας της ελληνικής επικρατείας.
100 τ.χλμ. κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι και ζώνες προστασίας συνολικής επιφάνειας περίπου 100 τ.χλμ., χωρίς το θαλάσσιο πάρκο Σποράδων, επιφάνειας 1.500 τ.μ χλμ.
12.000 αρχαία ακίνητα μνημεία, χερσαία και ενάλια, από την απώτερη αρχαιότητα ως το 1830.
Πάνω από 8.000 νεώτερα ακίνητα μνημεία, νεότεροι, ιστορικοί τόποι και περιοχές προστασίας νεώτερων μνημείων από το 1830 ως σήμερα
Πάνω από 1.000 θέσεις κατάχωσης αρχαίων μνημείων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Πάνω από 100.000 στρέμματα το σύνολο της επιφάνειας στην επικράτεια μη συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της δημόσιας κτήσης ή των παραχωρημένων στο υπουργείο Πολιτισμού από την πρώτην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
330.000 τ.μ. το διατεθειμένο κτιριακό απόθεμα που εξυπηρετεί λειτουργικές και αποθηκευτικές ανάγκες.
90.000 τ.μ. το κτηριακό απόθεμα για τις εγκαταστάσεις των δημόσιων μουσείων.
Ακατέργαστο διαμάντι…ο Θρησκευτικός Τουρισμός
Ενα ακατέργαστο διαμάντι αποτελεί για τον ελληνικό προορισμό ο θρησκευτικός τουρισμός καθώς, παρά τη δυναμική που είχε, μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν αναπτύχθηκε με οργανωμένο τρόπο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο γίνεται μια προσπάθεια, με συστηματικό τρόπο, από την Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού, για να τεθεί σε νέες βάσεις και η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη στη χώρα μας που αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Επίσης η Εκκλησία της Ελλάδος και το υπουργείο Τουρισμού υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με πρώτο βήμα τη δημιουργία ενός οδηγού που βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα ενημερώνει για τους προσκυνηματικούς χώρους.
Παράλληλα, θα ετοιμαστούν θεματικές εκδόσεις, από κοινού, με τον ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Ελληνική , την Αγγλική, τη Ρωσική και άλλες γλώσσες.
Το υπ. Πολιτισμού προωθεί, επίσης, την υπογραφή αντίστοιχων πρωτοκόλλων συνεργασίας με στόχο να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο δράσεων με τις υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητροπόλεις Κω, Νισύρου, Λέρου – Καλύμνου – Αστυπάλαιας, Ρόδου, Σύμης – Χάλκης – Τήλου – Καστελόριζου, την Ιερά Μονή Πάτμου και με την Εκκλησία της Κρήτης.
=> Ομως:
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού -κατά τον Στάθη Κουσούνη, της “Καθημερινής”- ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί την αρχαιότερη μορφή περιηγήσεως, αλλά και την πιο ανθεκτική μορφή τουρισμού σε περιόδους κρίσεων.
Περίπου, 300 – 330 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους.
Ο κλάδος παράγει 15 δισ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών παγκοσμίως ενώ διοργανώνονται εκδρομές αξίας 600 εκατ. κάθε χρόνο.
• “Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης”
• Εκδοση 2012
• Επιμέλεια κειμένων, των Μιχάλη Γ. Ανδριανάκη – Κώστα Δ. Γιαπιτσόγλου
• Ο Οδηγός των 424 σελίδων είναι έργο συλλογικό που τον επιμελήθηκε η “Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας Κρήτης” – Μ.Κ.Ο. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ